Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hasan Bilgili’nin hüküm giydiği olayda soruşturma sürecinde “görevini ihmal ettiği” belirtilen üç polise beraat

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde akademisyen olarak çalıştığı sırada Hasan Bilgili’nin danışmanı olduğu hayvan hastanesinde Ç.B’ye “cinsel saldırı”da bulunduğu olayda, üç polis memurunun delilleri toplamadığına ilişkin dava Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görüldü. Mahkeme, üç polis memurunun “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla yargılandığı davada, polisler hakkında beraat kararı verdi. 

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde akademisyen olarak çalıştığı sırada Hasan Bilgili, yanında çalışan veteriner hekim Ç.B’ye “cinsel saldırıda” bulunduğu ve veteriner hekim Serkan Durmaz ile jinekolog Dr. Hüseyin Şenyurt da delilleri yok etmede Bilgili’ye yardım ettikleri iddiasıyla yargılanmıştı. Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi, Bilgili’nin 9 yıl hapis ile cezalandırmasına, diğer sanıkların ise beraatine karar vermişti. 

Olaya ilişkin polis memurları ve hekimlerin delilleri toplamadığını belirten Ç.B, polisler hakkında “ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla dava açtı. Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi, bugün (26 Ekim) görülen karar duruşmasında, üç polis memuru hakkında beraat kararı verdi. Duruşmada mütalaasını veren savcı, “delilin toplanması konusunda bir ihmal olduğuna ilişkin yeterli makul ve inandırıcı delil elde edilemediği anlaşılmakta, sanıklar hakkında beraat kararı verilmesi talep edilmektedir” değerlendirmesinde bulundu. Mahkeme Başkanı, savcının mütaalasına katıldığını belirterek, sanıklar hakkında beraat kararı verdi. 

“Deliller toplansaydı Hasan Bilgili daha fazla ceza alabilirdi”

Duruşmada konuşan Ç.B, “Polis memurlarının ihmal ve özensiz çalışmaları nedeniyle Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama dört yıl sürdü. Deliller toplansaydı sanık Hasan Bilgili daha fazla ceza alabilir, sanıklar Serkan Durmaz ve Hüseyin Şenyurt ise beraat etmezdi” dedi. 

“Polis memurları gerekli uyarıyı yapmadı”

Ç.B’nin avukatı Aslı Koçak Arıhan ise Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerek yargılamanın uzun sürmesi gerek Sanık Serkan Durmaz’ın beraat etmesi, gerek Hasan Bilgili’nin az ceza alması kolluk görevlilerinin kamera kayıtlarını eksik almaları, hastanede adli muayene sonrasında alınan örnekleri teslim almamaları ve hastanede adli muayene sonrasında saklanması için gerekli uyarı yapmamalarından kaynaklanmıştır. Sanıkların ceza almasının nedeni, Ç.B ve ailesinin süreç sonuna kadar davayı takip etmesiyle ilgilidir” diye konuştu. 

Sanık polis memurları ise olaya ilişkin savcı talimatı doğrultusunda işlem yaptıklarını, görev tanımlarına uyduklarını ve görevlerini eksiksiz olarak yaptıklarını belirterek, beraat taleplerini yineledi. 

Ankara 22. Asliye Ceza Mahkemesi, suçun unsurlarının oluşmadığına kanaat getirdi ve sanıkların beraatine hükmetti. 

Ne Olmuştu?

Ankara’da 2 Nisan 2019’da Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde akademisyen olarak çalıştığı sırada Hasan Bilgili, danışmanlık yaptığı hayvan hastanesinde Ç.B.’ye cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınmış ancak serbest bırakılmıştı. Bilgili, serbest bırakılmasının ardından hemen emekli olmak için Ankara Üniversitesi’ne dilekçe verdi. 

Ankara Üniversitesi’nde dönemin rektörü olan Prof. Dr. Erkan İbiş, Bilgili hakkında herhangi bir yaptırım uygulamamış ve emekliye ayrılmasını sağlayan kağıdı imzalamıştı. 

Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi, Hasan Bilgili’nin “cinsel saldırı” suçlamasıyla dokuz yıl hapis cezası almasına, sanıklar Serkan Durmaz ve Hüseyin Şenyut’un ise beraatine hükmetmişti. 

hasan bilgili, serkan durmaz, hüseyin şenyurt, ankara üniversitesi, erkan ibiş,

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.