Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı tutuklandı

Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği, “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla gözaltına alınan ve bu sabah Ankara Adliyesi’ne getirilen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasına karar verdi. Fincancı, tutuklanmasının ardından Sincan Cezaevi’ne gönderildi.

Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın “terör örgütü propagandası yaptığı” gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi. Fincancı, dün (26 Ekim) sabah saatlerinde İstanbul’da gözaltına alınarak Ankara’ya getirilmişti. Fincancı, TEM’deki işlemlerin ardından bugün (27 Ekim) sabah saatlerinde savcılığa sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen Fincancı, hâkim karşısına çıktı. Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği, TTB Başkanı Fincancı’nın tutuklanmasına hükmetti. 

Ankara Adliyesi’nde geniş güvenlik önlemleri alındı 

Fincancı’nın adliye getirilmesinin ardından Ankara Adliyesi’nde geniş güvenlik önlemleri alındı. Ana giriş kapısı polisler tarafından tutuldu ve içeriye girmek isteyen yurttaşlara tek tek kimlik kontrolü yapıldı. Polis, Fincancı’nın ifade vereceği Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin etrafında da kalkanlarla barikat kurdu. Polis, adliyeye girmek isteyen gazetecileri de engelledi. 

Beş kişi gözaltına alındı

Fincancı’nın ifade sürecini takip etmek isteyen TTB Merkez Konseyi üyeleri adliyeye alınmadı. Polis, adliye önünde bekleyen meslek örgütü temsilcilerine müdahalede bulundu. Polis, önceki dönem TTB MYK üyesi Selma Güngör, Sağlık Emekçileri Sendikası MYK üyesi Gönül Adıbelli, KESK MYK Üyesi Döne Gevher Koyun ve TTB Tıp Öğrencileri Kolu’ndan Şirvan Çeliker ve Helin Çakır’ı gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar, öğleden sonra serbest bırakıldı. 

Ne olmuştu?

Fincancı, Irak’ın kuzeyinde PKK’ya karşı yürütülen operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin görüntüleri incelediğini belirtmiş ve iddiaları bağımsız heyetlerin incelemesi gerektiğine dikkat çekerek “Uluslararası sözleşmelerin uygulanması ve kimyasal silahların kullanımını yasaklayan Cenevre Sözleşmesi kapsamında böyle bir iddia ortaya çıktığında nasıl bir araştırma yapılacağı da Minnesota Protokolü’nün ilkelerinin ele alınması gerekiyor” demişti.

Söz konusu açıklamaların ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Şebnem Korur Fincancı hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlarından soruşturma başlatmıştı.

Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasına tepki yağdı

Barış Vakfı açıklamasında, “Kimyasal gaz kullanıldığına dair iddiaların bağımsız heyet tarafından araştırılmasını talep etmek suç olamaz ve soruşturma konusu yapılamaz. Barışın, demokrasinin gelişmesini engelleyen, düşünce ve ifade özgürlüğünü ortadan kaldıran bu karardan geri dönülmeli, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

TİHV-İHD: “Fincancı’nın tutuklanması yargı bağımsızlığı ve demokrasi için utanç vericidir”

TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasına Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) ortak bir açıklamayla tepki gösterdi: “Siyasal iktidarın talimat ve müdahaleleri sonucu gerçekleşen bu tutuklama kararı yargı bağımsızlığı açısından endişe, demokrasi değerleri bakımından ise utanç vericidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.