Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim Akademisi Amasra’daki maden faciası hakkında rapor hazırladı: “Tüm vatandaşlarımızın can güvenliği bilimin ışığında sağlanmalı”

Bartın-Amasra’da 14 Ekim’de Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı taşkömürü maden ocağında meydana gelen patlamada 41 maden işçisi hayatını kaybetmişti. Bilim Akademisi, kaza ile ilgili bir araştırma raporu yayımladı. Raporda, “Yaşananlar bilime ve hukuka verilen önemin giderek azalması ve gün geçtikçe her sektörden emekçinin hayatının değersizleştirilmesinin bir sonucudur” denildi.

Bilim Akademisi yaptığı açıklamada, iş güvenliği konusunda bilimin temel alınması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “kader” açıklaması şu sözlerle ile eleştirildi:

“21. yüzyılda ülkemizde yaşanan bu elim olayların sadece bir ‘kaza’ olarak geçiştirilmemesini, ‘kader’ gibi kavramlarla normalleştirilmemesini ve acilen üzerine gidilmesi talebimizi yeniliyoruz.”

Öte yandan raporda, insan haklarının, bilimin, teknolojinin temel alınması istenirken, “Bilim Akademisi olarak bilimin ışığında tüm vatandaşlarımız için can güvenliğini sağlayan düzenlemelerin ivedi olarak hayata geçirilmesini, insan hakları ve hukukun, bilim ve teknolojinin gereklerinin akılla, dürüstlükle, şeffaflık ve titizlikle uygulanmasını talep ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.