Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Görevi kadınlara ve çocuklara kalaşnikof kullanmayı öğretmekti: IŞİD’in kadın taburunun lideri 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı

IŞİD’in sadece kadınlardan oluşan bir taburuna liderlik ettiğini ve Amerikan topraklarına saldırı düzenlemeyi planladığını itiraf eden Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı Allison Fluke-Ekren, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

42 yaşındaki sınıf öğretmeni Allison Fluke-Ekren, sekiz yıl boyunca Irak, Suriye ve Libya’da terör eylemleri düzenledi. IŞİD militanlarının eşlerinden oluşan “Katibe Nusaybah” adlı tabura liderlik etmek ve ABD topraklarına saldırı planlama suçlamasıyla Suriye’de 30 Ocak 2022’de yakalanan Fluke-Ekren, FBI’a teslim edilmişti.

Allison Fluke-Ekren ve ailesi

Haziran ayında hâkim karşısına çıkan Fluke-Ekren, kendisine yöneltilen suçlamaları ve “Katibe Nusaybah” adlı tabura liderlik yaptığını, aralarında bazıları 10 yaşında olan 100’den fazla kadın ve kız çocuğuna askeri eğitim verdiğini kabul etti.

Çocukları tarafından cinsel tacizle suçlanıyor

ABD Başsavcı Yardımcısı Raj Parekh, Fluke-Ekren’in genç kızların beyinlerini yıkladığını söyledi. Fluke-Ekren’in kendi çocuklarına da cinsel tacizde bulunduğunu öne süren Parekh, “Kendi çocuklarını bile  fiziksel, psikolojik, duygusal ve cinsel olarak istismar ederek akıl almaz zulmün derinliklerine sürükleyen bir terör yolu açtı” dedi.

Fluke-Ekren’in 12 çocuğundan ikisi mahkemeye gönderdikleri mektuplarda annelerinin kendilerine cinsel tacizde bulunduğunu iddia etti. Fluke-Ekren’in avukatları ise cinsel taciz ile ilgili iddiaları reddetti.

Görevi neydi?

Yetkililere göre, Fluke-Ekren’in IŞİD içindeki birincil rolü, kadınlara ve çocuklara tüfekler, el bombaları ve intihar yeleklerine kadar çeşitli silahları kullanmayı öğretmekti. Fluke-Ekren ayrıca, bir üniversite ve alışveriş merkezi de dahil olmak üzere ABD topraklarına yönelik saldırılar planladığını kabul etti. 7 Haziran’daki duruşmada ifade veren bir tanık, Fluke-Ekren’in “çok sayıda insanı öldürmeyen herhangi bir saldırıyı” kaynak israfı olarak gördüğünü anlattı.

Yetkililer Fluke-Ekren’in, 2011’de Libya’ya taşındığını ve 2012’de IŞİD militanı kocası ile Suriye’ye kaçak olarak girdiğini belirtti. Fluke-Ekren’in eşi, bir hava saldırısında öldürülmeden önce IŞİD’in keskin nişancısıydı.

Öte yandan, IŞİD’e katılan Amerikan vatandaşlarının sayısı belirsizliğini koruyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.