Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Herson’un geri alınması neden karpuzla kutlandı? İşte karpuzun Ukrayna halkı için sembolik önemi

Rusya, Ukrayna’da ilhak ettiği dört bölgeden biri olan Herson’dan çekilmeyi tamamladı. Ukraynalı vatandaşlar Rus birliklerinin kentten ayrılmasının ardından şehir merkezine akın etti, ellerinde karpuzlarla Ukraynalı askerleri karşıladı. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy de Herson ziyaretinde birkaç gündür sosyal medyada “meme” haline gelen bir meyveden bahsediyordu: Karpuz. Peki Herson’un geri alınmasının karpuzla nasıl bir ilgisi var?

Rus birlikleri tarafından mart ayında ele geçirilen Herson, Moskova’nın elinde tuttuğu tek bölge başkentiydi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de düzenlenen görkemli bir törenle Luhansk, Donetsk ve Zaporijya’nın yanı sıra Herson’un da ilhak edildiğini tüm dünyaya duyurmuştu. Rusya’nın bölgeden çekilmesinin ardından uzmanlar savaşın yeni bir aşamaya geçtiğini söylüyor. Savaşın ne zaman sona ereceği öngörülmese de Herson’da yaşayan halk, Rus askerlerinin çekilmesinin ardından aylardır göremedikleri arkadaşlarıyla ve sevdikleriyle bir araya geldi, Ukrayna askerlerini gözyaşlarıyla karşıladı. Ve Ukrayna halkının sevincine karpuzlar da eşlik etti. 

Sosyal medyada yayılan bir videoda göğsünde kocaman bir karpuz tutan Ukraynalı askere vatandaşların sarıldığı görülüyor.

Herson denilince akla ilk olarak karpuz ya da domatesin gelmesi çok normal. Çünkü ülkedeki karpuzların çoğu, bir tarım şehri olarak bilinen Herson’da yetiştiriliyor. Karpuzun yüzyıllar önce Kırım Tatarları tarafından Herson’a getirildiği söyleniyor. Ukrayna doğumlu şef ve gurme Olia Hercules, 1940’larda ve 1950’lerde bölgedeki insanların şeker bulmakta zorlandıkları zamanlarda karpuzu kaynatarak pekmez ya da reçel yaptıklarını belirtiyor. Aile büyüklerinin Herson’da yaşadığını ve zaman zaman şehri ziyaret ettiğini söyleyen Hercules, “Her zaman yol kenarlarında karpuz satan insanlar ve kamyonlar görüyordum” diyor.

Meyve ve sebze yetiştiriciliğiyle ünlü Herson, 2 milyon hektarla Ukrayna’nın en büyük tarım alanını oluşturuyor. Hayal edemediyseniz şöyle söyleyeyim: Herson’daki tarım alanı, Hollanda’nın tarım alanının neredeyse iki katı. Karpuzun bölgede ne denli önemli olduğunu şehirdeki heykellerden de görebiliyoruz. 

Herson’da zarar gören bir karpuz heykeli

Eski Türk-Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Ali Bulut, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Herson karpuzunun coğrafi işaret alacak kadar Ukrayna ve Rusya’da meşhur olduğunu yazdı. Bulut’un paylaştığı fotoğrafta, Herson karpuzlarının her yıl mavnalar ile nehir yolundan başkent Kiev’e taşındığı da görülüyor. 

Herson’dan Kiev’e Dinyeper Nehri üzerinden ulaşan karpuz miktarı 250 ton.

Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal ettiğinde karpuz ihracatı durma noktasına geldi. Bu yüzden Ukrayna askerleri ilk olarak Rus birliklerinin işgal ettiği alanları geri aldıktan sonra ellerinde karpuzlarla fotoğraf çektiriyor. Rusya’nın işgalinin ardından Herson karpuzu, özgürlük mücadelesini temsil eden bir imge haline dönüştü. 

Bu yüzden de birçok Ukraynalı yetkili ve sosyal medya kullanıcısı, içinde karpuz olan fotoğraf ve videoları paylaşıyor. İşte bazıları:

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, #YeniProfilResmi etiketiyle elinde karpuz tutan bir fotoğrafı paylaştı. 

Ukrayna’nın önde gelen futbol kulüplerinden Shakhtar Donetsk de 13 Kasım’da Zorya Luhansk ile oynadığı maç öncesinde bir tweet attı. Tweette hakemlerin elinde futbol topu yerine karpuzun yer aldığı görülen bir fotoğraf paylaşıldı ve “Herson Ukrayna’dır” denildi. 

Bir başka Twitter kullanıcısı da Moskova’nın çekileceğini açıkladığı 9 Kasım tarihine atıfta bulundu ve “Tanrı, 9. gün karpuza dokundu ve Herson’u yarattı” yazdı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.