Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dedeoğulları davasında karar: Mehmet Altun’a 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, diğer sanıklar beraat etti

Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin hayatını kaybettiği katliamın görüldüğü davada karar çıktı. Mahkeme, katliamı gerçekleştiren Mehmet Altun’a öldürdüğü her kişi için bir kez olmak üzere toplam yedi kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Tutuksuz yargılanan diğer sanıklar ise beraat etti.

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021’de Mehmet Altun, Dedeoğulları ailesinden yedi kişiyi yanında getirdiği av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Cinayetleri işledikten sonra evi de benzin dökerek yakmaya çalışan Altun, katliamdan beş gün sonra yakalandı. Altun’un tek tutuklu sanık olarak yargılandığı davada karar bugün (17 Kasım) çıktı. Mahkeme heyeti, Altun’a yedi kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada geçen hafta esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Mehmet Altun için yedi kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etmişti.

Bugün 09:30’da başlayan duruşma yaklaşık 10 saat sürdü. Dedeoğulları ailesi avukatları, mahkemenin tavrının hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle duruşma sırasında reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, talebi reddederek avukatları salondan çıkardı. Duruşma avukatsız devam etti.

“Süreç ilk günden beri profesyonel bir kurguyla gerçekleşti”

Dışarı çıkarıldıktan sonra adliye önünde açıklama yapan Dedeoğulları ailesinin avukatı Atilla Kart, “Bu süreç ilk günden beri profesyonel bir kurguyla gerçekleşmiştir. Bir senaryo vardır. Güvenlik şirketleri ve kamu kurumlarının iştirak ettikleri katliamdan bahsediyoruz. Önce insan hukuku ve yaşam hakkı diyoruz. Devamında ise Kürt’ün de hukuku Türk’ün de hukuku diyoruz ama bu rahatsızlık veriyor. Toplumun bir kısmında ırkçı bir damar ve bu damardan beslenen kamu birimleri var. Bu katliam insanlığa karşı suçun ötesinde soykırım şiarıyla işlenmiştir. Yukarıdan aldığı talimatı gözü kara şekilde gerçekleştirmeye çalışan bir heyetle karşı karşıyayız” diye konuştu.

10 saatin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, davadaki tek tutuklu sanık Mehmet Altun’un yedi kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Davada yargılanan diğer sanıklar ise beraat etti.

Dedeoğulları ailesinin bir diğer avukatı Abdurrahman Karabulut, kararın ardından Twitter hesabında şu paylaşımda bulundu:

Ne olmuştu?

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021’de Mehmet Altun, Dedeoğulları ailesinden Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek (57), çocukları Serap (33), Serpil (29), Sibel (35), Metin (42) ve Barış Dedeoğulları‘nı (31) yanında getirdiği av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Cinayetleri işledikten sonra evi de benzin dökerek yakmaya çalışan Altun, katliamdan beş gün sonra yakalandı.

İddianamede, Mehmet Altun hakkında “canavarca hisle tasarlayarak yedi kişiyi kasten öldürme” suçlamasıyla yedi kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Diğer sanıklar Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Lütfi Keleş, Ali Keleş (Lütfi Keleş’in oğlu), Veli Keleş, Ali Keleş (Veli Keleş’in oğlu), Ayşe Keleş ve Ali Keleş (Harun Keleş’in oğlu) hakkında ise “canavarca hisle tasarlayarak yedi kişiyi kasten öldürmeye azmettirme” suçundan yedişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, ayrıca “yakarak mala zarar vermeye azmettirme” suçundan da sekizer yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.