Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Konya katliamı sanığı yakalanmadan önce polisle görüştü – Av. Atilla Kart: “Öyle anlaşılıyor ki birileri katille pazarlık yaptı”

Konya’nın Meram ilçesinde, Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin öldürülmesine ilişkin dava dosyasında önemli gelişmeler yaşanıyor. Dedeoğulları ailesinin avukatlarının verdiği bilgiye göre cinayetleri işleyen Mehmet Altun, katliamdan iki gün sonra polislerle biri 35 dakika olmak üzere iki görüşme yaptı ve “Bunlar tam bir teröristti, emniyetten yardım alamadık, beş kişiyi daha vuracağım öyle teslim olacağım” dedi. Davanın avukatlarından eski CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, gelişmeleri Medyascope’a anlattı. 

Konya’nın Meram ilçesinde, 30 Temmuz 2021 tarihinde Mehmet Altun, Dedeoğulları ailesinden Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek (57), çocukları Serap (33), Serpil (29), Sibel (35), Metin (42) ve Barış Dedeoğulları‘nı (31) yanında getirdiği av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Cinayetleri işledikten sonra evi de benzin dökerek yakmaya çalışan Altun, katliamdan beş gün sonra yakalandı. Mehmet Altun’un 2 Ağustos 2021 tarihinde iki kez polislerle telefonda konuştuğu ortaya çıktı. 

“Bunlar tam bir teröristti, beş kişiyi daha vuracağım”

Dava dosyasının beşinci klasör ikinci kısım 184. sayfasındaki belgeye göre Mehmet Altun, polislerle yaptığı konuşmada, “Polislerin önünde bizi tehdit ettiler ve ben beş kişiyi daha vuracağım öyle teslim olacağım… Bunlar tam bir teröristti. Tüm mahalleli illallah etmişti. Emniyetten yardım alamadık” dedi.

“Öyle anlaşılıyor ki birileri katille pazarlık yaptı”

Evrakın tamamının dava dosyasında olmadığını ve bir sayfa dışındaki yerlerin çıkarıldığının anlaşıldığını belirten avukat Atilla Kart, zanlı ile bazı devlet yetkilileri arasında pazarlık yapılması ihtimaline dikkat çekti: “Adalet ve adil yargılanma hakkı daha başta ihlal edildi. Evrakın tamamını devletin kolluğu ve savcılığı ortaya çıkarmalı. Delillerin karartıldığını ilk günden beri söylüyoruz. Katliamın beşinci günü yakalanıyor katil ama ikinci gün bu görüşme yapılıyor. Öyle anlaşılıyor ki birileri katille pazarlık yaptı. Bu pazarlığı yapan devlet yetkisi ve kamu gücü olan birileri.”

“Kamera görüntülerinde de eksik var”

Katliamın gerçekleştiği tarihlerde de evin önünde bulunan kamera kayıtlarının iki dakikalık kısmının eksik olduğunu vurgulayan Kart, “O görüntülerde de 18.32-18.34 arasındaki iki dakikalık görüntü yok. Orada da kuvvetle muhtemeldir ki o tetikçi katile gözcülük yapıldığı ve onun korunmaya alındığı kanısındayız” dedi. 

Avukatlar, davanın görüldüğü Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe yazarak zanlı Mehmet Altun’un polislerle yaptığı 35 dakikalık telefon görüşmesinin bütün dökümünü talep etti. Avukat Atilla Kart, bunu ortaya çıkartacak gücün kamu yetkilileri olduğunu ve hukuk nezdinde her türlü çabayı sarf ettiklerini söyledi. 

“İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı, bir bölüm sanığın korunmasına göz yumuyor”

Davanın başından beri delillerin karartıldığını söyleyen Kart, Adalet Bakanı’ndan birkaç kez randevu talep ettiklerini ancak kendilerine yanıt verilmediğini de sözlerine ekledi: “İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı adeta elbirliği ve işbirliğiyle delillerin karartılmasına ve bir bölüm sanığın korunmasına göz yumuyorlar. Adalet Bakanı’ndan üç-dört kez randevu talep ettik, bunları anlatmak istiyoruz kendisine ama randevu taleplerimize dönüş yapılmıyor.”

Ne olmuştu ?

Konya’nın Meram ilçesinde, 30 Temmuz 2021 tarihinde Mehmet Altun, Dedeoğulları ailesinden Yaşar Dedeoğulları ile eşi İpek (57), çocukları Serap (33), Serpil (29), Sibel (35), Metin (42) ve Barış Dedeoğulları‘nı (31) yanında getirdiği av tüfeğiyle vurarak öldürdü.

İddianamede, Altun hakkında “canavarca hisle tasarlayarak yedi kişiyi kasten öldürme” suçlamasıyla yedi kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Diğer sanıklar Yahya Çalık, İbrahim Keleş, Ramazan Çalık, Ali Çalık, Lütfi Keleş, Ali Keleş (Lütfi Keleş’in oğlu), Veli Keleş, Ali Keleş (Veli Keleş’in oğlu), Ayşe Keleş ve Ali Keleş (Harun Keleş’in oğlu) hakkında ise “canavarca hisle tasarlayarak yedi kişiyi kasten öldürmeye azmettirme” suçundan yedişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, ayrıca “yakarak mala zarar vermeye azmettirme” suçundan da sekizer yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Mehmet Altun’un tutuklu yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 19 Nisan’da yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.