Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gelecek Partisi uyuşturucu eylem planını açıkladı: “Türkiye’de cezaevinde olan 297 bin kişinin 110 bini uyuşturucudan tutuklu ya da hükümlü”

Haber: Berfin Bayır

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, uyuşturucunun sadece bir güvenlik meselesi olmadığına dikkat çekerek Türkiye’deki cezaevlerinde kalan 297 bin kişiden 110 bininin uyuşturucuyla ilgili suçlardan tutuklu ve hükümlü olduğunu söyledi. Gelecek Partisi Uyuşturucuyla Topyekün Mücadele Programı’nı açıkladı. Partinin İçişleri Politikaları Başkanı İzzettin Küçük, devletin uyuşturucuyla mücadele birimlerindeki yetersizliklere dikkat çekerek,  “En vahimi Sahil Güvenlik’te, uyuşturucu için ayrı bir birim kurulmamış olması” dedi.

İki yeni birim kurulacak”

Gelecek Partisi Uyuşturucuyla Topyekün Mücadele Gelecek Eylem Modeli tanıtım toplantısının açış konuşmasını yapan Genel Başkan Ahmet Davutoğlu, “Uyuşturucu ile mücadele konusu bir mekanla sınırlı değildir. Tek bir ülkede, tek bir bölgede değil küresel her bir alanda doğrudan markaj yapmadan engellenemeyecek sorunlardan biridir” dedi. Davutoğlu uyuşturucu meselesinin sadece bir güvenlik, asayiş, sağlık ya da aile meselesi olmadığının altını çizdi.

Uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele için iki yeni birim kuracaklarını açıklayan Davutoğlu, bunlardan birinin Uyuşturucu ile Mücadele Merkezi (UYUM) olduğunu söyledi. Bütün bakanlıkların, Sahil Güvenlik, gümrük, Jandarma, MİT ve Emniyet’in koordineli çalışacağını belirten Davutoğlu, Bağımlılıkla Mücadele Merkezi (BİZİM) kuracaklarını da belirtti. Davutoğlu, kurulacak merkezin uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele eden kişilerin rehabilitasyon ve uyum sürecini takip edeceğini vurguladı. Davutoğlu, 2021 verilerine göre Türkiye’de cezaevlerinde 297 bin tutuklu ve hükümlü bulunduğu, bunlardan 110 bininin uyuşturucudan cezaevinde olduğu bilgisini paylaştı.

Türkiye’de yakalanan eroin 20 ton

Gelecek Partisi İçişleri Politikaları Başkanı İzzettin Küçük, yaptıkları çalışmada Avrupa Uyuşturucu Raporu’nun Türkiye verilerini kaynak olarak kullandıklarını ve 2019 verilerine göre Türkiye’de 20 bin 165 kilo eroin yakalandığını söyledi.

Türkiye’de 2019’da yakalanan kokain miktarının bin 638 kilo olduğunu belirten Küçük, uyuşturucu maddeler arasında en pahalısının ise kokain olduğunu vurguladı.

Ülkelere göre yakalanan kokain miktarları (kg)

Türkiye’de yakalanan metamfetamin miktarı çok arttı

Son zamanlarda isminden sıkça söz ettiren metamfetaminin kullanımı ve yakalanan miktarında büyük artış olduğunu belirten Küçük, Türkiye’de 2019’da yakalanan metamfetamin bin 42 kilo iken, 2022’nin ilk yedi ayında 8 bin 663 kiloya ulaştığını söyledi. Küçük, metamfetaminin piyasada satılan doz fiyatının 10 liraya kadar düştüğüne ve Türkiye’de bu uyuşturucu maddenin merdiven altı versiyonlarının üretildiğine de dikkat çekti.

Yıllara göre Türkiye’de yakalanan metamfetamin miktarı (kg)

Yakalanan ekstazi (ecstasy) miktarının büyüklüğünün altı çizilen raporda, 2019 yılında 8 milyon 695 bin 605 tablet ekstazi yakalandığı belirtildi. Ekstazinin Avrupa ülkelerine oranla Türkiye’de çok fazla tüketildiği vurgulanan raporda, bu uyuşturucunun Belçika ve Hollanda kaynaklı olmasına karşın bu ülkelerde yakalanan ekstazi miktarının Türkiye’den daha az olduğuna dikkat çekildi.

Avrupa’da ülkelere göre yakalanan ekstazi miktarı (adet)

Avrupa Uyuşturucu Raporu verilerine göre Türkiye’de yakalanan esrar 62 bin 685 kilo. Küçük, Türkiye’de metamfetamin kaynaklı ölümlerin ilk sırada, esrar kaynaklı ölümlerin ise ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Avrupa’da ülkelere göre yakalanan esrar miktarı (kg)

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün 2020 verilerine göre sınır kapılarında yakalanan toplam uyuşturucu miktarı 8 bin 563 kilogram olarak kayıtlara geçti. 2019 verilerine göre yakalanan uyuşturucu miktarı ise 7 bin 31 kilo oldu.

Sınır kapılarında yakalanan uıyuşturucu miktarı

Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (TÜBİM) Genel Nüfus Araştırması çalışma grubu tarafından 26 ilde yapılan çalışmada 100 bin örneklemden, 42 bin 754 kişiyle yapılan görüşmelerden çıkan sonuçlara göre en çok uyuşturucu madde kullanımı 15-24 yaş aralığında ve bunlar genelin içinde yüzde 35’lik bir orana ulaşıyor. Verilere göre erkekler, kadınlara göre yüzde 94,3 daha fazla uyuşturucu kullanıyor. Araştırmada hayatında en az bir kere uyuşturucu kullananların oranı ise yüzde 3,1 olarak belirlendi.

Kullanıcılara göre cinsiyet ve yaş dağılımı

Toplantıda, uyuşturucuyla mücadele birimleri ve bu birimlerin personel sayılarına değinen ve bunun yetersiz olduğuna işaret eden Küçük, “Daha vahim olan Sahil Güvenlik. Uyuşturucu için ayrı bir birim bile kurulmamış” dedi. Küçük, personel sayısının resmi kurumların uyuşturucuyla mücadeleye nasıl yaklaştıklarının da bir kanıtı olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.