Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deprem anında ne yapmalıyız? AHDER Yönetim Kurulu Üyesi Olcayto Satı, Medyascope’a anlattı 

Düzce’de bugün (23 Kasım) saat 04.08’de bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6,0 olarak duyurdu. Depremde 80 kişi yaralandı. Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi Derneği (AHDER) Yönetim Kurulu Üyesi Olcayto Satı ile deprem öncesi ve sonrasında neler yapılması gerektiğini konuştuk.

23 Kasım 2022 Düzce depremi
Fotoğraf: Ufuk Çeri

Düzce’de bugün (23 Kasım) saat 04.08’de bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6,0 olarak duyurdu. Deprem, İstanbul ve Ankara dahil İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde de hissedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 80 kişinin yaralandığını açıkladı.

Türkiye, Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı ile deprem kuşağında bulunuyor.  Türkiye’de, 31 Ekim 2022 Malatya, 30 Ekim 2020 İzmir, 24 Ocak 2020 Elazığ, 23 Ekim 2011 Van, 12 Kasım 1999 Düzce ve 17 Ağustos 1999 Marmara depremlerinde binlerce vatandaş hayatını kaybetti.

Peki, vatandaşlar depremden en iyi şekilde nasıl korunabilir? Deprem öncesinde, anında ve sonrasında neler yapılması gerektiğini AHDER Yönetim Kurulu Üyesi Olcayto Satı anlattı. 

Deprem için hangi önlemleri alabiliriz? 

Satı, AFAD’ın internet sitesinde yer alan “Afete hazır Türkiye” eğitimlerini vatandaşların mutlaka izlemesi gerektiğini aktardı.

Satı, aynı zamanda deprem sonrası için de hazırlık yapılmasının şart olduğunu söyledi:

“Evinizin depreme dayanıklı olduğuna dair ruhsat aldıysanız, ilk adım atılmış demektir. Ruhsat, iki aşamalıdır. Birincisi, inşaat ruhsatı, ikincisi oturma ruhsatı. Eğer binanızın oturma ruhsatı varsa depreme dayanıklı binadır. Bu ruhsatı, ev sahipleri kontrol etmeli ve ev alırken mutfağın ne kadar güzel olduğunun yanı sıra bu ruhsat da sorulmalı. Evin güvenli noktaları belirlenip, eşyalar sabitlenmeli. Yaşanan büyük depremlerde yapısal olmayan hasarlar yüzünden çok fazla yaralanma oldu. Yapısal olmayan hasar, avizenin düşmesi, camın patlaması veya ağır bir dolabın çıkış yolunuzu engellenmesi gibi hasarlardır.”  

Okuyun: Düzce’de deprem: İstanbul, Ankara ve çevre illerde hissedildi, 68 kişi yaralandı

“Sakinliğinizi korumalısınız”

Satı, deprem anında her şeyden önce sakinliğin korunması gerektiğini söyledi. Depremin meydana geldiği esnada uyanık olduğunu söyleyen Satı, evin güvenli bir alanında “çök, kapan, tutun” tekniğini uyguladığını aktardı. 

Satı şöyle devam etti:  

“Deprem anında dışarı çıkmak bir çözüm. Merdivenlerden asla koşulmamalı. Çünkü merdivenler binalarda en kolay çökebilen kısım. Asansör kullanılmamalı çünkü elektrik kesintisi olabilir. Eğer uykudaysanız, yatağınızı önceden depreme göre planlamanız gerekiyor. Yatağınızın yanında ‘çök, kapan, tutun’ tekniğini uygulayın ve depremin geçmesini bekleyin. Sonra tahliye olursunuz.”

“SMS ve SMS uygulamaları çok önemli”

SMS ve SMS uygulamalarının iletişim anlamında deprem sonrasında hayati bir öneminin olduğunu vurgulayan Satı, aile içinde planlama yapılmasının önemine dikkat çekti. Satı, alınması gereken önlemleri şöyle anlattı: 

“Aile planı hazırlanması gerekiyor. Ailenizle nerede buluşacaksınız? Sizi almak için birileri gelecek, onlar sizi nereden alacak? Haberleşme planınızı yapıp, mümkünse şehir dışından birini belirleyip, ona iyi olduğunuzu bildirmeniz gerekiyor. Telefonlar kilitlenirse daha önceki depremlerdeki gibi bu kullanılabilir. İkincisi, SMS ve SMS uygulamaları yöntemi. Ben, gece öyle yaptım. Daha önce planladığım gruplara ‘Ben iyiyim, çıkmadım, artçı depremler gelebilir, bekliyorum’ dedim. Onlar da bana, durumlarını bildirdi. SMS’in avantajı 24 saat geçse dahi iptal olmuyor ve sisteme işleniyor. Belki beş, belki yedi saat sonra bile gitse, SMS üzerinden son durumunuzu bildirmeniz mümkün. Son olarak da deprem çantanızın hazır olması gerekiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.