Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amasra Komisyonu’nda “Hattat Holding” tartışması | CHP’li Bankoğlu: “Hattat Holding’e verilen maden sahalarının geri alınmasını istiyoruz”

TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu dün (23 Kasım) yedinci kez toplandı. Komisyonda sunum yapan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, maden faciasına ilişkin Hattat Holding’i suçladı. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Hattat Holding’e verilen sahaların yeniden devletin eline geçmesi gerektiğini söyledi. Bankoğlu, “Hattat Holding’e verilen sahaların devlete geri verilmesini talep ediyoruz. Kömürün devlet eliyle çıkartılmasını önemsiyoruz” dedi. 

Bartın-Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) 42 işçinin grizu patlaması nedeniyle yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin kurulan TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu dün (23 Kasım) yedinci kez toplandı. Komisyonda sunum yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, yeraltında yapılacak teknik incelemede patlama noktaları, etkileri ve sensör yerleri görüldüğünde daha net bilgilerin ortaya çıkacağını söyledi. Komisyon, bütçe görüşmelerinin ardından Amasra’ya giderek yerinde inceleme yapma kararı aldı. 

Sendika, facianın sorumlusu olarak Hattat Holding’i gösterdi

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, yaptığı sunumda, 2005 yılında rödovans sözleşmesi ile madenin büyük bir sahasının Hattat Holding tarafından alındığını hatırlattı. Mutlu, maden faciası nedeniyle Hattat Holding’i suçlayarak, şunları söyledi:

Bizim bu faciayı yaşamamızın sebeplerinden biri Hattat Holding’dir. Çünkü bizi bir kenara sıkıştırdılar. Üretim alanlarımızın büyük çoğunluğunu Hattat Holding’e verdiler. Bizi köşeye sıkıştırdılar, o dar üretim alanında işçi eksikliğine rağmen üretim yapmaya bizi mecbur ettiler, ‘Nasılsa Amasra’yı özelleştireceğiz’ diye bizi mahkûm ettiler. ‘Nasıl olsa müessese kapatılacak’ düşüncesini hakim kıldılar ve bu facia yaşandı.”

Bartın’da TTK’nın kapatılacağı endişesi arttı 

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ise Hattat Holding’e verilen maden sahalarının yeniden devletin eline geçmesi gerektiğini söyledi. Bankoğlu, maden faciasının ardından Bartın’da TTK’nın özelleştirileceği ya da kapatılacağı yönündeki endişenin arttığını belirterek, “Bu şirket buraya geldiğinden beri bir kilo kömür çıkartmadı. Hatta Mehmet Hattat, ‘Ben kömürcü değilim’ bile dedi. Termik santral yapmak için kaç kez başvuru yaptı. Seçim yaklaştığı için ‘işçi istihdamını artıracağım’ söylentilerini de artırdı. Ancak biz daha önce kendi işçilerinin haklarını bile ödemediğini, bu kişilerle davalık olduğunu biliyoruz” diye konuştu. 

“Sahalar devlete geri verilmeli”

Bankoğlu, Hattat Holding tartışmasına ilişkin, “Hattat Holding’e verilen sahaların devlete geri verilmesini talep ediyoruz. Kömürün devlet eliyle çıkartılmasını önemsiyoruz. Böylelikle Sayıştay raporunda da belirtilen işçi eksiklikleri giderilecek, hem bölgenin istihdam ihtiyacı sağlanacak hem de kömür çıkarmak için önemli bir adım olacak” dedi. 

İşçiler, izinli sayılmıyor 

Amasra’da maden faciasının ardından işçilere verilen “moral izni”nde süre doldu. Bunun üzerine işçilere idari izin verilmedi. Madende çalışan işçiler, maden açılana kadar mevcut izinlerini kullanıyor ya da gelecek yıllarda hak edecekler izinlerden mahsup ediliyor. Bankoğlu, izin konusunu komisyonda üçüncü kez dile getirdiğini belirterek, “Kovid-19 salgını sırasında işçiler idari izinli sayılmış ve maaşlarını alabilmişti, şu anda da isteseler bunu yapabilirler” diye konuştu.  

AKP’de yanlış buldu 

AKP Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan da işçilerin idari izinli sayılmamasını eleştirerek, CHP’li Bankoğlu’na hak verdiğini söyledi. Çalışma Bakanlığı yetkililerine bu sorunu iletmeyi düşündüğünü belirten Özkan, “İşçilerin kazadan sonra ocağın çalışmaması sebebiyle yıllık izinlerinden düşülmesi yanlış bir uygulama” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.