Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’nin 115 milyar liralık 2023 bütçesi kabul edildi – AKP’liler ile CHP’liler arasında küfür tartışması yaşandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 115 milyar 250 milyon liralık 2023 bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi. İBB Meclisi’nde AKP’liler ve CHP’liler arasında küfür tartışması yaşandı.

İBB’nin 2023 yılı bütçesi, İBB Meclisi kasım ayı altıncı oturumunda görüşüldü. Oturuma AKP’li Zeynel Abidin Okul başkanlık yaptı.

Saraçhane’de yapılan görüşmeler gece geç saatlere kadar sürdü. 

Küfür tartışması

AKP’li bir meclis üyesinin CHP’li Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’ye küfrettiği öne sürüldü. CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, küfreden meclis üyesinden özür dilemesini istedi ancak AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, Hançerli’ye küfredilmediğini belirterek yanlış anlamadan dolayı özür diledi. 

Balyalı, “Avcılar Belediye Başkanımız Sayın Turan Hançerli konuşurken bir AKP’li meclis üyesinin çok çirkin bir ifadesi ne yazık ki canlı yayına yansıdı. Son derece üzücü, ağır ifadeleri kınıyorum. Çok ciddi hakaret var ortada. Hakaret canlı yayına yansımış, vatandaşlar da görmüş. Bu konuda özür beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Kişilik haklarını bu kadar zedeleyecek cinsiyetçi ağır küfürlerin olmasını tasvip etmiyorum. Bu konuyla ilgili özür ve düzeltme bekliyoruz” dedi. 

Gökkuş ise şöyle cevap verdi: “Arkadaşımızla görüştük. Arkadaş dedi ki ‘Ben, belediye başkanına böyle bir hakarette bulunmadım, kimseye küfretmedim. Telefonla konuşurken, telefonu kapattığım esnada, işle ilgili bir tartışma vardı, ona cevap verdim’ dedi. Eğer bir yanlış anlama varsa da biz, bu noktada AK Parti grubu adına özer dilemesini de biliriz ve diliyoruz da.”

İmamoğlu 2023 bütçesini anlattı

İBB’nin 2023 yılındaki bütçesi hakkında bilgi veren Ekrem İmamoğlu, “2023 yılında toplam bütçe gelirlerimizi 95 milyar 250 milyon lira, toplam bütçe giderlerimiz ise 115 milyar 250 milyon lira olarak tasarladık. Bu durumda 2023 yılında hizmet ve yatırımlarımız için 20 milyar lira finansmana ihtiyaç duyacağımızı öngörüyoruz. Bunun 7 milyar lirasını nakit ve Eurobond mevcudumuzdan karşılamayı, yaklaşık 13 milyar lirasını ise borçlanmayla finanse etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

İç ve dış borç olarak 6 milyar 363 milyon lira ana para ve 1 milyar 162 milyon lira faiz olmak üzere toplam 7 milyar 526 milyon lira ödeme yaptıklarını dile getiren İmamoğlu, 6 milyar 966 milyon lira borçlandıklarını belirtti.

İmamoğlu 23 Haziran’dan bu yana raylı sistemler için 1 milyar 405 milyon euro finansman sağladıklarına değindi, 2023 yılında raylı sistem yatırımları için 23 milyar 625 milyon lira bütçe kullanacaklarını dile getirdi.

2023 yılı bütçesini “yatırım bütçesi” olarak adlandıran İmamoğlu, 2023 yılındaki yatırımlara toplam 57 milyar lira ayırdıklarını, spor bütçesini de 1 milyar 782 milyon liraya yükselttiklerini kaydetti.

2023 bütçesi, daha sonra 213 kabul, 35 ret oyu ile kabul edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.