Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye, AB’den 3,2 milyar euro fon alacak – CHP’li Çakırözer: “Gazeteleri, STK’ları eleştirirler, kaderin cilvesi”

Türkiye’nin, Avrupa Birliği (AB) adayı ülkeler için 2021-2027 yılları arasında öngördüğü 14 milyar euroluk fondan yararlanmasını sağlayacak uluslararası anlaşma dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, AKP iktidarının fon kullanan sivil toplum kuruluşları ve basın organlarına yönelik suçlamalarını hatırlatarak, “Gazeteleri, sivil toplum örgütlerini eleştirirler. Kaderin cilvesi. Bu iktidar şimdi milyarlarca euroyu, AB fonlarını kamu kurumlarında kullanmak için önümüze uluslararası anlaşma getirdi” diye konuştu.

“Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu Arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı Çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti’ne Yapılacak Birlik Mali Yardımının Uygulanmasına İlişkin Özel Düzenlemeler Hakkında Mali Çerçeve Ortaklık Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi” dün (1 Aralık) TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Anlaşmaya göre, 2021-2027 döneminde Türkiye, Avrupa’dan yaklaşık 3,2 milyar euro destek alacak. HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy ise anlaşmanın TBMM Dışişleri Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında muhalefet şerhi koydu. Özsoy, Türkiye’nin mali yardımlara değil, ilkeli bir müzakere ve şeffaflığı esas alan bir uyum sürecine ihtiyacı olduğunu belirtti.

AB, Türkiye’ye 2002’den bu yana 9,2 milyar Euro fon tahsis etti

TBMM Dışişleri Komisyonu tutanaklarına göre Türkiye, Avrupa Birliği’nden 2002’den beri 9,2 milyar euro fon tahsis etti. Avrupa Birliği, Türkiye’ye 2007-2013 yılları arasındaki dönemde yaklaşık, 4,7 milyar euro, 2014-2020 yılları arasındaki dönemde ise 4,4 milyar Euro tahsis etti. Tutanaklarda Türkiye’nin AB’ye yaptığı bildirimlerde, bu fonlarla 850’den fazla büyük ölçekli projenin yapıldığı ve 25 binden fazla hibe sözleşmesi imzalandığını belirtildi. Türkiye, 2014-2020 yılları arasında yargı, temel haklar, içişleri, ulaştırma, çevre ve iklim eylemi, enerji, rekabetçilik ve yenilik, eğitim, istihdam ve sosyal politikalar, sivil toplum, bölgesel ve sınır ötesi işbirliği, tarım ve kırsal kalkınma gibi 11 farklı alanda toplam 4 milyar 453 milyon euro bütçeli fon aldı. 

Türkiye, en yüksek bütçelerden birini alacak 

Avrupa Birliği, üyeliğe aday olan ülkelere, 2021-2027 yılları arasında ise 14,2 milyar euro bütçeyi bölüştürecek. Bu kapsamda, aday ülkeler olan Türkiye, Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan ile potansiyel aday olan Bosna Hersek, Kosova ve İzlanda bu bütçeden faydalanacak. Türkiye, nüfus, ekonomik hacim ve diğer kriterlere göre, en yüksek bütçelerden birine sahip olacak. Yasaya göre, Türkiye, Avrupa Birliği’nden yaklaşık 3,2 milyar euro fon alacak. 

Çakırözer, iktidarın suçlamalarını hatırlattı 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, geçtiğimiz yıl Türkiye’deki medya kuruluşlarına gelen yabancı fonları eleştirerek, “Yeni kisveler altında beşinci kol faaliyetlerine müsaade etmeyiz” demişti. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, anlaşmanın TBMM’deki görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, iktidarın fon kullanan sivil toplum kuruluşları ve basın kuruluşlarına yönelik suçlamalarını hatırlattı. Çakırözer,“Zaman zaman iktidar mensupları ve onlara yakın basın organları yurtdışından destek alan gazeteleri, sivil toplum örgütlerini eleştirirler. İşte bugün kaderin cilvesi olarak konuştuğumuz kanunla aslına bakarsanız bu iktidar şimdi milyarlarca euroyu, AB fonlarını kamu kurumlarında kullanmak için önümüze uluslararası anlaşma getirdi” diye konuştu. 

AİHM ihlallerinin önlemesi için yargı mensuplarının eğitimine 4,5 milyon Euro harcandı 

Türkiye, Avrupa Birliği’nden aldığı fonlarla, Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma, Sınır Ötesi İşbirliği, Bölgesel Kalkınma, İnsan Haklarının Geliştirilmesi, Kırsal Kalkınma kalemlerinde harcamalar yaptı. AB’ye uyum kapsamında, yargı alanında personelin eğitilmesi, kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi için teknik yardım, yargı mensuplarının kapasitesinin artırılması, ceza adaleti sisteminde mağdur haklarının güçlendirilmesi projelerini yürüttü. Bunun yanı sıra, tarım, enerji, ulaştırma gibi alanlarda da çalışmalar yürütüldü. 

Türkiye’nin yargı alanında bazı başlıklarda yaptığı projeler ve aldığı fon miktarları ise şöyle:

“Bağımlılıkla Mücadele için Ceza ve İnfaz Sistemindeki Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirmesine Yönelik Teknik Yardım: 2 milyon euro 

Ceza İnfaz Kurumları Personel Eğitim Merkezlerinin Kurumsal Kapasitelerinin Güçlendirilmesi: 2 milyon euro

Ceza Konularında Uluslararası Adli İşbirliğinin Geliştirilmesi: 2,7 milyon euro

Ceza İnfaz Kurumlarına Aşırıcılık ve Radikalleşmenin Önlenmesi: 2 milyon euro 

Hakim ve Savcı Adaylarının Staj Verimliliğinin ve Etkinliğinin Artırılması: 2 milyon euro 

Ceza Adalet Sisteminin Güçlendirilmesi ve AİHM ihlallerinin Önlenmesi için Yargı Mensuplarının Kapasitesinin Artırılması: 4,5 milyon euro 

AİHM ihlallerinin Önlenmesi Hakkında Eylem Planı’nın Uygulanmasının Desteklenmesi: 4,95 milyon euro 

Bağımsız Polis Şikayet Komisyonu ve EGM, Jandarma Genel Komitanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için Şikayet Sistemi: 2 milyon euro”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.