Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cinping’in sıfır koronavirüs politikasında en büyük engel: Yaşlılar | Çin’de yaşlılar neden koronavirüs aşısı olmuyor?

Çin’de uygulanan sıfır koronavirüs politikaları nedeniyle daha önce eşi benzeri görülmeyen protestolarla karşılaşan Pekin hükümeti, aşı olmayı reddeden yaşlılarla mücadele etmekte zorlandıklarını açıkladı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in sıfır koronavirüs politikaları toplumda huzursuzluk yaratmaya devam ediyor. Peki Çin’de yaşlılar neden koronavirüs aşısı olmuyor? Oranlar neler?

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in sıfır koronavirüs politikasına tepki gösteren Çinliler, uygulanan tedbirleri kitlesel gösteriler ve itaatsizlik eylemleriyle protesto ediyor. Pekin hükümeti, yaşlıların aşı olmayı reddetmesi nedeniyle koronavirüsle mücadele etmekte zorlanıyor.

Rakamlar neler söylüyor?

Nisanda elde edilen verilere göre, Çin’de 80 yaş üstündeki kişilerin yaklaşık yüzde 20’si hem iki doz hem de takviye aşısı vurdurdu.

Hükümet yetkililerinden elde edilen son veriler ise protestoların başlamasıyla birlikte 80 yaş ve üstündeki kişilerin aşılanmasında büyük bir sıçrama olduğunu gösteriyor.

Bu oranlar, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere ile karşılaştırıldığında ise çok düşük.

Son dönemlerde hükümet yetkilileri, yaşlılarda aşılanmayı hızlandıracak bir plan duyurdu. Plana göre, 80 yaş ve üstündeki kişilerin yüzde 90’ı ocak sonuna kadar iki doz ve takviye aşılarını olacak.

Yaşlılar neden aşılanmıyor?

Çin’de yaşlılar aşı olmaktan çekiniyor. Çin’in koronavirüs paneli başkanı Profesör Liang Wannian, bu durumu şöyle açıklıyor: “Birçok yaşlının farklı hastalıkları var. Aşının kendileri için güvenli olmadığını düşünüyorlar.”

Koronavirüs salgınında birçok ülke öncelikli olarak yaşlıların aşılanmasını hedefledi. Fakat Çin, çalışan yaş grubunun aşılanmasını önceledi. Çin ayrıca, aşılarını ülke dışında çok daha genç nüfusa sahip ülkelerde test etti. Başlangıçta aşıların etkililiği ve güvenliği konusunda yaşlılar için yeterli veri olmadığı belirtildi.

Yerelde üretilen aşılara duyulan güven ise son yıllarda bir dizi sağlık skandalıyla da sarsıldı. Bu sağlık skandalları arasında güvenlik problemleri ve kuduz aşısı, difteri ve tetanoz aşısının üretim standartları sorunları yatıyor.

Çin’in kendi ürettiği aşılar etkili mi?

Çin, dünyanın birçok yerinde kullanılan mRNA aşılarının yerine enfekte etme özelliğini yitirmiş ölü veya inaktif virüsün enjekte edilmesiyle, vücudun hastalığa karşı bağışıklık kazanmasını hedefleyen aşılar üretti.

Bu aşılar kullanılan birçok mRNA aşılarına göre etkili değil. Araştırmalara göre iki doz Pfizer/BioNTech aşısı ölüme karşı yüzde 90’lık bir koruma sağlarken iki doz Sinovac aşısı için bu oran yüzde 70.

Çin ise başka yerde geliştirilen aşıları kullanmakta oldukça isteksiz. Örneğin Almanya, Çin’i mRNA aşılarını kullanmayı düşünmeye çağırdı. Çin’de mRNA aşıları oldukça zor bulunuyor ve ülkede yaşayan yabancılar genellikle bu aşılara ulaşabiliyor.

Çin’in mRNA teknolojisi kullanarak aşı geliştirdiği düşünülüyor ancak bu aşının ne zaman ortaya çıkacağı bilinmiyor.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.