Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 Galatasaray Ödülü’nün sahipleri Feryal Özel ve Can Çakmur oldu

Galatasaraylılar Derneği’nin düzenlediği Galatasaray Ödülü’nün bu yılki sahipleri Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’nda düzenlenen etkinlikle sahiplerini buldu. Ödüllerin sahiplerini Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber açıkladı. Seçici Kurul’un oylarıyla verilen ödüllere bilim dalında astrofizik konusunda yaptığı çalışmalar nedeniyle Prof. Dr. Feryal Özel; sanat dalında ise piyanist Can Çakmur layık görüldü.

Kuruluşunun 114. yılını kutlayan Galatasaraylılar Derneği’nin 2012’den beri her yıl verdiği Galatasaray Ödülü’nün sahipleri belli oldu. Bu yıl “Bilim ve Sanat” başlıkları altında verilen ödüllere bilim dalında astrofizik alanındaki akademik çalışmalarını ABD’de sürdüren Prof. Dr. Feryal Özel ve sanat dalında genç piyanist Can Çakmur layık görüldü.

Başkanlığını Galatasaraylılar Derneği eski başkanlarından yazar ve yayıncı Reha Bilge’nin üstlendiği Galatasaray Ödülü Seçici Kurulu’nda Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber’in yanı sıra Sait Mısırlıoğlu, Prof. Dr. Nurperi Gazioğlu, Doç. Dr. Reha Yolalan, Prof. Dr. Ali Ergur, Nurten Yalçın Erüs ile uzman seçici kurul üyeleri Prof. Dr. Selçuk Esenbel, Uluç Özülker, Cengiz Ultav, Dr. Bahadır Kaleağası yer aldı.

Araştırma alanları karadelikler, nötron yıldızları, bilgisayarlı modelleme ve teorik astrofizik olan Prof. Dr. Feryal Özel, ödül törenine ABD’den bağlandı. Özel, Galatasaray Ödülü’nü almış olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi ve “Bizi aydınlığa ulaştıracak bilim ve sanat, insanın keşif ve yaratma ruhunun temsilidir” dedi. 

Prof. Dr. Feryal Özel

Ödülünü Galatasaray Lisesi Müdürü Prof. Dr. Murat Develioğlu ve Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber’in elinden alan piyanist Can Çakmur ise ödülü almaktan duyduğu onuru dile getirdi:

“Şu anda içinde bulunduğumuz Galatasaray Lisesi’nin tarihi binası, müzikte en çok odaklandığım dönem olan 19. yüzyıl ortalarına dair pek çok duyguyu içimde tetikledi. Nedir o duygular? 19. yüzyıl ortasında dünya daha umutlu bir yerdi. Felsefeyle, sanatla daha iyi bir dünya hayali mümkündü. Klasik müzik ise insanlık tarihinin duygularının kaydını içeren bir defter. Bu defter çok kıymetli. Çünkü eğer elimizde bu defter olmazsa, çok karanlık, umutsuz bir geleceğe doğru gideceğiz. Oysa sanata adanmış bu ödül, bana umudu hatırlatıyor, daha iyi bir dünyanın mümkün olduğunu fısıldıyor, o nedenle çok değerli. Beni bu ödüle layık gören herkese teşekkür ediyorum.”  

Piyanist Can Çakmur

Reha Bilge: “Bir yıllık titiz bir çalışmanın ürünü’’

Galatasaray Ödülü’nün Galatasaraylılar Derneği tarafından, Galatasaray’ın temel değerleri doğrultusunda, Türkiye ve dünyanın kültür, sanat, bilim, çevre, teknoloji, ekonomi alanlarında yetiştirdiği insanları onurlandırmak ve destek sağlamak için 2012 yılından bu yana her yıl verildiğini belirten Galatasaray Ödülü Seçici Kurulu Başkanı Reha Bilge, şöyle konuştu:

“Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyet yolunda bilim ve sanat vazgeçilmez iki gelişim alanı. Cumhuriyetimizin 100. yılında bu iki alanda uluslararası düzeyde ses getiren çalışmalar yapan isimleri tespit ederek, uzman seçici kurul üyelerinin de büyük katkısıyla yaklaşık bir yıllık titiz bir çalışma sürecinin ardından çok değerli iki isme Galatasaray Ödülü’nü takdim etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.”

Fidel Berber: “Cumhuriyetimizin 100. yaşını Bilim ve Sanat vurgusuyla karşılamayı önemsiyoruz”

Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber ise törende yaptığı konuşmasında, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Eğitim Kurumları’nın 541 yıldır pek çok alanda Türkiye’ye nitelikli insanlar yetiştirdiğini söyledi. Berber, Galatasaraylılar Derneği’nin 114 yıldır öncü ve ilerici yapısıyla Galatasaray Lisesi’nde okumuş olanların ortak buluşma noktası olduğunu vurguladı:

“Galatasaraylılar Derneği olarak Galatasaray Ödülü’nü kendi alanlarında aldıkları yolla ve ilham veren kariyerleriyle dünyamıza, ülkemize umut veren, güç veren çalışmalar yürütenleri takdir etmek amacıyla oluşturduk. Bu yıl 11. kez düzenlediğimiz ödül programında her yıl farklı bir tema üzerinde duruyoruz. Dernek olarak son dönem tüm projelerimizde olduğu gibi bu yılki ödül programında da Cumhuriyetimizin 100. yılını esas aldık. Atamızın ‘Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin’ ve ‘Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözleri, bizlere ışık oldu ve bu yıl ödüllerimizi Bilim ve Sanat alanlarında takdim etmeyi kararlaştırdık. 100. yılda Bilim ve Sanat vurgusunu önemsiyoruz. Seçici Kurul toplantılarında çok kıymetli adaylar değerlendirildi ve nihayetinde ülkemize ve dünyamıza bilim ve sanat aracılığıyla katkı sunan çok kıymetli iki isim ödülümüze layık görüldü.’’

Fidel Berber şöyle devam etti:

“Bizler Galatasaray’da eğitim almış Galatasaraylılar, dün olduğu gibi bugün de Atatürk’ün bizlere gösterdiği çağdaş medeniyet yolunda, ülkemize ve dünyamıza faydalı bireyler olmaya devam edeceğiz. Bilimle, sanatla aydınlanmış yolumuzda kararlılıkla ilerleyecek, 100. yaşına girmeye hazırlanan Cumhuriyetimizin temel değerlerini sonsuza kadar yaşayıp, yaşatacağız. Bu inancı yuvamıza, mektebimize borçlu olduğumuzu hiç unutmadan; Galatasaraylı olmanın gururunu her an yaşayarak bu yuvanın bize kattıklarını çevremize, toplumumuza geri verecek ve geleceğe umutla bakarak daima yolumuzda ilerleyeceğiz.”

Galatasaray Ödülü daha önce kimlere verildi?

11. kez düzenlenen Galatasaray Ödülü, 2012’de dünyanın en saygın ekonomistleri arasında yer alan Prof. Dr. Daron Acemoğlu’na, 2013 yılında Romatoloji alanında Behçet Hastalığı ve Ailevi Akdeniz Ateşi tedavileri çalışmalarıyla tıp bilimine katkı veren Prof. Dr. Ahmet Gül’e, 2014’te iletişimci yazar ve gazeteci Hıfzı Topuz’a, 2015’te yazar, oyuncu ve tiyatro insanı Ferhan Şensoy’a, 2016’da hukuk alanındaki uluslararası başarıları ve görevleriyle Işıl Karakaş’a, 2017’de emekli Büyükelçi, eski milletvekili ve yazar Mustafa Şükrü Elekdağ’a, 2018’de inşaat yüksek mühendisi Fuat Diriker’e, 2019’da yazar, oyuncu, köşe yazarı Ali Sirmen’e, 2020’de yazar Orhan Karaveli ile Ruşen Çakır’a, 2021’de TEMA Vakfı kurucularından Ali Nihat Gökyiğit’e verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.