Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü: “Tutuklu gazeteci sayısında rekor artış var”

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2022 yılında tutuklanan, kaybolan ya da öldürülen gazetecilerin sayısına yer verdiği raporunu yayımladı. RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, tutuklu gazeteci sayısında rekor artış olduğunu belirtti.

Fransa merkezli Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2022 yılına ilişkin bilançosunda dünya genelinde 533 gazetecinin kamuoyunu bilgilendirme çabası içindeyken tutuklandığını, 57’sinin de öldürüldüğünü açıkladı. Gazetecilere yönelik tutuklamaların ve cinayetlerin sayısında artış olduğunu belirten RSF; 65 medya temsilcisinin rehin, 49’unun da kayıp durumda olduğunu duyurdu.

RSF’ye göre bu yıl gazetecilik haklarında gerileme yaşanırken 1 Aralık itibarıyla 533 tutuklu gazeteci tespit edildi. Tutuklu gazetecilerin oranı bir önceki yıla göre yüzde 13,4’lük bir artış gösterdi.

Tutuklu kişilerin 432’si profesyonel gazeteci, 83’ü profesyonel olmayan, 18’i medya çalışanı.

RSF, gazetecilerden yüzde 36,4’ünün mahkûm edildiğini, kalan yüzde 63,6’sının yargılanmadığını belirtti.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, konuya ilişkin “Diktatörlükler ve otoriter yönetimler, hapishanelerine gazeteci doldurmada hızlandırılmış bir süreç işletiyorlar. Gazeteci tutuklamadaki bu yeni rekor artış, bu vicdansız güçlere direnilmesine ve haber özgürlüğü, bağımsızlığı ve çoğulculuğu hedeflerini savunan herkesle aktif dayanışma içinde bulunulmasına olan yakıcı ihtiyacı teyit ediyor” diye konuştu.

Tutuklu kadın gazeteci sayısı beş yılda iki kat arttı

Tutuklu kadın gazeteci sayısının 78 olduğunun altının çizildiği raporda, “RSF, 2021’e göre yüzde 30 artış yaşanan kadın gazeteci tutukluluğunda hiçbir zaman bu kadar yüksek bir rakama ulaşmamıştı” denildi. RSF, tutuklu kadın gazeteci oranının 2022’de yüzde 15’i aştığını vurguladı.

Türkiye’den Alagas örnek

RSF’nin raporunda, Türkiye’de üç kadın gazeteci ve bir kadın medya çalışanının tutuklanmasına da değinildi. Örnek olarak, Jin News Haber Müdürü Safiye Alagas verildi.

Rapora göre, bu yıl 57 gazeteci öldürüldü. Bu gazetecilerden 11’i Meksika’da, altısı Haiti’de, üçü Brezilya’da yaşamını yitirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.