Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP, başörtüsü konusundaki anayasa değişikliği için AKP’nin randevu talebini reddetti: “Görüşme zemini ortadan kalktı”

HDP, başörtüsü konusundaki anayasa değişikliği teklifini görüşmek isteyen AKP’ye randevu vermedi. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Anayasa Mahkemesi’nin HDP’nin Hazine yardımı hesabına bloke koyması nedeniyle görüşme zemininin ortadan kalktığını belirterek, “Diyalog çabalarını olumsuz görmüyoruz ancak iktidarın bizlere yönelik politikaları nedeniyle böyle bir görüşme zemininin ortadan kalktığını düşünüyoruz” dedi.

AKP başörtüsü konusundaki anayasa değişikliği teklifi için TBMM’de bulunan siyasi partilerden randevu istedi. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP’nin çarşamba günü için randevu talebinde bulunduğunu ancak partinin yetkili kurullarında görüşüldükten sonra bu talebi reddettiklerini açıkladı. 

“Görüşmeme kararı aldık”

Oluç, HDP hakkındaki kapatma davasının devam etmesi ve Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) HDP’nin Hazine yardımı hesabını bloke etmesi nedeniyle görüşme zemininin ortadan kalktığını belirterek şunları söyledi:

“Tutumumuz şudur: HDP’ye yönelik bir intikam davası olan kapatma davasının bütün hızıyla devam ettirilmesi, en son partimizin anayasal hakkı olan Hazine yardımının iktidar blokunun baskısı sonucu bir hak gaspı olarak AYM tarafından ve anayasaya aykırı bir şekilde bloke edilmesi ve bunun gerçekleşmesi için Cumhur İttifakı bileşenlerinin ağır baskısının AYM üzerinde yaşanması nedeniyle, AKP grup yönetimi ile anayasa değişikliği teklifi hakkında görüşmeme kararı aldık. Randevu taleplerine olumlu cevap vermedik bu nedenle. Elbette AKP grup yönetiminin diyalog çabalarını olumsuz görmüyoruz. Ancak iktidarın bizlere yönelik politikaları nedeniyle böyle bir görüşme zemininin ortadan kalktığını düşünüyoruz.”

AKP, başörtüsü konusunda Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere TBMM’de bulunan siyasi partilerden randevu talep etti. MHP ve İYİ Parti görüşme talebini kabul ederken, HDP talebi reddetti. CHP ise görüşme talebini bugün (9 Ocak) Merkez Yönetim Kurulu’nda görüşecek. Bu kapsamda AKP heyeti, İYİ Parti ve MHP ile çarşamba günü TBMM’de görüşecek. 

Okuyun: AYM, HDP’nin bloke edilecek Hazine yardımının 2023 yılı için olduğunu açıkladı | Karar, AYM Başkanı’nın karşı oyuyla alındı

Okuyun: AYM, HDP’nin Hazine yardımının bulunduğu hesapların geçici olarak bloke edilmesine karar verdi: “AYM, kapatma davasıyla ilgili rengini ortaya koydu, seçimlere müdahale anlamına gelir”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.