Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, HDP’nin bloke edilecek Hazine yardımının 2023 yılı için olduğunu açıkladı | Karar, AYM Başkanı’nın karşı oyuyla alındı

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’nin Hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabının bloke edilmesine dair ara kararı yayımladı. Kararda, 2023 yılında ödenen veya ödenecek olan Hazine yardımlarına tedbir konulduğu açıklandı. AYM Başkanı Zühtü Arslan, karara karşı oy kullandı. Hazine’nin seçimler için HDP’ye 2023 yılı bütçesinden 539,5 milyon TL ödemesi gerekiyordu.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi üzerine Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Hazine yardımının bulunduğu hesabın geçici olarak bloke edilmesine karar verdi. Oyçokluğuyla alınan kararda, 2023 yılında ödenen ya da ödenecek olan Hazine yardımlarının bloke edildiği şöyle açıklandı:

Davalı Partiye ödenen Devlet yardımının bulunduğu banka hesabına 2023 yılında ödenen veya ödenecek Devlet yardımı yönünden tedbiren bloke konulmasına, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının konuya ilişkin dilekçe ve eklerinin davalı Partiye tebliğ edilerek savunma için 30 (otuz) gün süre verilmesine ve savunmanın alınmasından sonra tedbir talebinin yeniden değerlendirilmesine karar verilmiştir.

OKUYUN: AYM, HDP’nin Hazine yardımının bulunduğu hesapların geçici olarak bloke edilmesine karar verdi: “AYM, kapatma davasıyla ilgili rengini ortaya koydu, seçimlere müdahale anlamına gelir”

Ara kararda, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tedbir talebini içeren yazı ve eklerinin, talep hakkında karar verilmeden önce HDP’ye gönderilerek savunmasının alınmasına gerek olmadığına karar verildiği de belirtildi. AYM Başkanı Zühtü Arslan ve AYM Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan ile üyeler Engin Yıldırım, Recai Akyel, Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ve Selahaddin Menteş, HDP’ye savunma hakkı verilmemesi gerektiği konusunda karşı oy kullandı. Sekiz üye ise HDP’ye talebin gönderilmesine ve savunmasının alınmasına gerek olmadığı yönünde oy verdi.  

OKUYUN: Seçim nedeniyle siyasi partilere Hazine yardımı üç kat artacak, toplam hazine yardımı 4 milyar 514 milyon lira

2023 yılında ödenen veya ödenecek Hazine yardımlarının tedbiren bloke edilmesine ise AYM Başkanı Zühtü Arslan ile üyeler Engin Yıldırım, M. Emin Kuz, Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu, Selahaddin Menteş’in karşı oyları ve dokuz üyenin kabul etmesiyle karar verildi. 

Seçim yılı olan 2023’te Hazine’nin HDP’ye 539.5 milyon TL ödemesi gerekiyordu

Seçim kanununda siyasi partilere yapılacak toplam yardım, “bütçe gelirlerinin beş binde ikisi” olarak öngörülüyor. Milletvekili seçimi yapılan yıllarda bu miktar üç kat artırılıyor. Seçim yılı olan 2023’te, bütçeden 1 milyar 504 milyon 976 bin TL partilere pay edilerek, 1-10 Ocak arasında hesaplara yatırılacaktı. Seçim takvimi belli olduktan sonra, bu tutarın iki katı kadar daha Hazine yardımı yapılması gerekiyordu. 2023 bütçesinden HDP’ye 539,5 milyon TL ödenmesi gerekiyordu. HDP’nin hesabına bu para yatırılacak ancak AYM değerlendirip farklı bir karar verene veya kapatma davası HDP lehine sonuçlanana kadar, parti parayı kullanamayacak.

OKUYUN: HDP’nin hesapları bloke edildi | Parti kapatma ve Hazine yardımı kesilmesinde anayasal süreç nasıl işliyor?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.