Sözleşmelilerin kadroya geçişini düzenleyen kanun teklifi Meclis’e sunuldu | Düzenlemeden 458 bin 615 kişi yararlanacak

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesine ilişkin kanun teklifinin Meclis Başkanlığı’na sunulduğunu açıkladı. 28 Kasım 2022 öncesinde sözleşmeli personel statüsünde olanların kadroya alınacağını söyleyen Elitaş, 458 bin 615 kişinin düzenlemeden yararlanacağını duyurdu. 

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, sözleşmeli personelin kadroya alınmasını düzenleyen kanun teklifini, Cumhur İttifakı olarak TBMM Başkanlığı’na sunduklarını söyledi. Teklifin önümüzdeki hafta başında TBMM komisyonlarına havale edileceğini belirten Elitaş, “Pazartesi veya salı günü bu kanun teklifini yasalaştırmayı planlıyoruz” dedi.

28 Kasım’dan önce başlayan 458 bin 615 kişiye kadro hakkı

OKUYUN: Erdoğan kabine toplantısının ardından açıkladı: Sözleşmeli personelin kadroya geçişi için 3+1 formülü

Sözleşmeli personelin kadroya geçişinde 3+1 formülünü, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Kasım 2022’deki kabine toplantısının ardından duyurmuştu. Erdoğan’ın açıklama yaptığı tarihin esas alındığı düzenleme ile ilgili Elitaş, şunları söyledi: 

28 Kasım 2022’den önce sözleşmeli olarak başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçecekler. Bir yıl süreyle aynı görevde çalıştıktan sonra tayin haklarını elde etmiş olacaklar. Böylece sayıları 458 bin 615 olan sözleşmeli personel, görevde yükselme, unvan değişikliği, memuriyet güvencesi ve tayin imkanı gibi birtakım haklara sahip olacak. Kadroya geçişler tamamen talebe bağlı olacak. Kadroya geçmek istemeyen sözleşmeli personelin hakları görevleri sona erene kadar şahsa bağlı olarak korunacaktır.

OKUYUN: Sözleşmeliye 3+1 formülü | Prof. Dr. Konukman: “Ne oldu da bunu şimdi keşfettiniz?”

Düzenlemenin kapsamı Erdoğan’ın açıkladığına kıyasla genişletildi

Bazı kurumlardaki sözleşmeli personelin kapsam dışı bırakılması tepki görmüştü. Elitaş, hangi personelin yararlanabileceği hakkında, “4/B’li personeli, mahalli idareler personeli, teşkilat kanunlarına dayalı olarak çalışan sözleşmeli personel, Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışanları, kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil imam, hatip ve müezzin kayyımlar ile vekil ebe ve hemşireleri de düzenlemenin kapsamın almaktayız” dedi.

OKUYUN: AKP’nin sözleşmeli personele 3+1 formülü belediye şirket işçilerini kapsamıyor

TBMM çalışanlarının 657’ye tabi olmadığını belirten Elitaş ”Uzman çavuşlarla ilgili bir kanun var. O kanuna göre uzman çavuşlar belli bir yıl çalıştıktan sonra eğer çalıştıkları kurumlarda ihtiyaç varsa memuriyet hakkı kazanabiliyor. O hak devam edecek” diye konuştu.

“EYT için tarih istemeyin”

Kanun teklifine ilişkin açıklamalarının ardından emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemenin ne zaman geleceği sorulan Elitaş, “EYT ile ilgili çalışmayı bitireceğiz ama bizden bir tarih istemeyin” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.