Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, valilikle aralarındaki gerilime ilişkin konuştu: “Birbirimizi sevmek zorunda değiliz ama kent için birlikte olmak zorundayız”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, DTSO ile valilik arasında devam eden gerilim ile ilgili konuştu. Kaya, “Biz birbirimizi sevmek zorunda değiliz, aynı görüşte olmayabiliriz ama bu kent için birlikte olmak zorundayız. Bizim açımızdan bir sorun yok. Bütün programlarımıza valiliği ve belediyeleri davet ediyoruz” dedi. Kaya, artan maliyetler, asgari ücret ve yurtdışı talepteki düşüş nedeniyle tekstil sektöründe sorunlar yaşandığına dikkat çekti.

“Hedefimiz, OSB’deki istihdam oranını kent nüfusunun yüzde 10’una getirmek”

DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve DTSO Meclis Başkanı Nevil İl, basın mensupları ile bir araya geldi. Diyarbakır’da ihracaat rakamlarının istenilen seviyede olmasa bile yüzde 27’lik bir artış olduğunu söyleyen Kaya, “Irak ve Irak Kürdistan bölgesi ile tam anlamıyla istenilen seviyede bir iyi ilişki sağlanmaması en çok Diyarbakır’ı etkiliyor” dedi. DTSO’nun bu yıl 140. kuruluş yıldönümünü kutladığını ve bunun için de bir dizi etkinlik yapacaklarını söyleyen Kaya, Diyarbakır’ın geçmişten gelen, sanayi altyapısının güçlendirilmesi çalışmasını daha da hızlandıracaklarını belirtti. OSB’deki istihdam oranını kent nüfusunun yüzde 5’ine getirdiklerini ama hedeflerinin yüzde 10 olduğunu söyleyen Kaya, şöyle devam etti:

“Nüfusun yüzde 10’unun sanayide istihdam edildiği bir kentte yaşam kalitesi artacaktır. Turizm ve fındık göçü gibi göçlerin önüne geçmiş olacağız. Altyapı ile fabrikaları birlikte hayata geçiriyoruz. Silvan OSB’yi de bu yıl bitirip arsa dağıtımına başlayacağız. Silvan’daki OSB sadece Diyarbakır’ı değil, havalimanına yakın olması nedeniyle Batmanlı yatırımcıları da oraya çekecektir. Üç küçük sanayi sitemizi bir yere taşıyacak çalışmayı başlatacağız. Sanayi geliştirirken, küçük sanayiyi de kenttin içinden çıkarılmasını sağlamak önemli çalışmalarımızdan biridir. Sadece OSB’leri açmak tek başına yeterli değil, beşeri sermayemizi eğitimden geçirerek çalışabilecek eğitimi vermek zorundayız.”

“Kayyum nedeniyle kent aklını oluşturamadık”

Diyarbakır’da kayyum uygulamaları nedeniyle kent aklı ve ekonomik akıl oluşturamadıklarını da vurgulayan Kaya, “Kalıcı aklı oluşturmak için, kent paydaşlarından, orada yaşananlardan kentin yönetiminde görüşlerinin alınması ve birlikte yönetim oluşması için çok önemlidir. Biz geçen yılın sonunda 81 STK ve sendika ile birlikte böyle bir yapının kurulması çalışması başlattık. Geçici yürütme kurulu oluşturduk. Temel hedefimiz kentin yönetim aklını ve yönetişimini sağlamak; siyasi görüşüne bakılmaksızın, sivil toplum, sendika, iş camiası ve kamu ile yerel ile birlikte kentin daha iyi yönetimi için neler yapılabileceğini tartışmaktır” dedi.

DTSO ve valilik arasındaki gerilim

Soruları da yanıtlayan Kaya, DTSO ile valilik arasında yaşanan gerilim ile ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

“Bizimle ilgili hiçbir sorun yok. Tüm çalışmalarımızda, yaptığımız işlerde valilik ve belediyeyi davet ederek çalışma yürütmek istiyoruz. Bunu çok önemsiyoruz. Bu konuda konuşmamın tek sebebi biraz önce ifade ettiğimiz ortak aklı hakim kılmazsanız, ne sanayi altyapısının ne yaşam koşullarının iyileştirilmesini sağlayabiliriz. Hizmet bir kentler yarışına dönüştü. Son iki yılı çıkarırsak böyle bir akıl oluşturmuştuk. Bugün benim beşinci dönemim. Hep, ‘Kentin sanayi altyapısı yetersizliği’ diyordum. İlk defa kentte yeterli ve hızla giden bir yol alındı. Meyveyi sürekli yemek için ağaç dikmek gerekiyor. Ağaç dikmeye ara verirsek, her gün meyve yiyemeyiz. Bugünlerde ağaç dikmeyi bıraktık, sorunumuz budur. Bir hafıza oluşturamazsak yatırımları yanlış yönlendirir ve yanış kararlar alırız. Birbirimizi sevmek, aynı siyasi duruşta bulunmak zorunda değiliz ama bu kent için birlikte olmak zorundayız. Kentin hızla gelişmesi ve Türkiye’nin ekonomisine katkı sunması için bu bir zorunluluktur.”

Tekstilde yaşanan sorunlar

Kaya, tekstil sektöründe yaşanan daralma ve işten çıkarmalarla ilgili soruyu ise şöyle yanıtladı:

“İşçi çıkarma rakamları ile ilgili bilgim yok ama bir işçi çıkarma süreci var. Onu bilmemizde fayda var. Asgari ücret hak edilen bir ücret ama bu tür adımları atarken hedefe koyduğunuz sektörlerle ilgili özel çalışma yapmak lazım. Bölgedeki tekstilin yarıdan fazlası yurtdışı bağlantılı ürünler üzerine yürüyen bir sektördür. Yerli firmaların bile üretimlerini Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Mısır gibi ülkelere kaydırdığını biliyoruz. Üretim maliyetini, devletin teşvik sistemini hızlı gözden geçirmesi gerekiyor. Biz emek yoğun sektörün bölgeye gelmesini söylerken, asgari ücretlerde muafiyetler getirmezsek, sektörün başka ülkelere kaymasına engel olamayız. İkincisi de bu kadar vergi ve maliyet yükü yüklenerek asgari ücretin altında çalıştırmak riski ile karşı karşıya kalabiliriz. Hükümetin bu konuda hızlı kararlar alması gerekir. Üretim maliyetini düşürecek, bir sınırlama ve muafiyetler getirecek ve enerjide de teşvikler getirecek bazı adımlar atılması gerekiyor. Genel bir teşvik değil, hangi illerde ihtiyaç varsa bu illere yönelik getirilmesi gerekir.”

Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan sıkıntılar ile ilgili de konuşan Kaya, Habur Sınır Kapısı’nın kapasitesinin yetersizliğine dikkat çekti. Habur’dan dört bine varan günlük geçiş olduğunu belirten Kaya, bu rakamın üstüne çıkma olasılığının bulunmadığını dile getirdi. Ya ikinci bir kapının açılması ya da kapının giriş çıkış kapasitesinin günlük 10-15 bin araca uygun hale getirilmesi gerektiğini belirten Kaya, “Her iki tarafın valileri bir araya gelip o sorunları minimize ettiler. Ticaret hacmini bu kapı ile ne kadar bağırırsak bağıralım artıramayız. Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi ile Avrupa ülkelerini geçecek ticaret hacmimizin oluşması lazım” diye konuştu.

Türkiye’deki ilk kadın meclis başkanı olan Nevin İl ise gençlerin ve kadınların iş hayatına katılımını sağlamaya ve istihdama yönelik çalışmalar yaptıklarını, girişimci sayısını iki yılda bin 900’den dört bine çıkardıklarını anlattı. DTSO’nun yönetim kademelerindeki kadın sayısını da dörtten 42’ye çıkardıklarını belirten İl, “Hem gençler hem kadınlar ile ilgili ciddi çalışmalar yürütüldü. Gençler için Sanayi Mektebi ve Kuluçka Merkezi oluşturuldu. Kadınlar ile ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Bu anlayışın Türkiye’deki bütün STK’lara örnek olacağını düşünüyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.