CHP, 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için seçim güvenliği çalışmalarına devam ediyor. CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, seçim güvenliğine ilişkin Medyascope’un sorularını yanıtladı. Toplam 248 bin 768 sandık görevlisi belirlediklerini ve çalışmaların devam ettiğini belirten Adıgüzel, “Seçim güvenliği teknoloji meselesi değil. Seçim güvenliği, sandığın başında duracak, sandığa giren oyun sandıktan çıkmasını sağlayacak ahlaklı, dürüst seçmenlerle sağlanır” diye konuştu. Adıgüzel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Seçim güvenliği bize emanet” açıklamasını ise “İçişleri Bakanı bizim güvenebileceğimiz bir makam değil. Onun için biz asıl Süleyman Soylu’ya bu işi bırakmayız” sözleriyle değerlendirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 2023 Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde seçim güvenliğinin sağlanması için hazırlıklarına devam ediyor. CHP, dört genel başkan yardımcı, il ve ilçe başkanlıkları, parti okulu ve gönüllüleri ile seçimlerde güvenliğin sağlanması için bir yandan görevlileri belirlemeyi sürdürken bir yandan da Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) aldığı verileri, partinin elinde bulunan verilerle karşılaştırıyor. Buna göre ortaya çıkan verilerde, sorunlu görünen alanlar kamuoyu ile paylaşılırken çözüm önerileri de geliştirilmeye çalışılıyor.
CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, 181 bin 704’ü asil, 67 bin 6’sı yedek olmak üzere toplam 248 bin 768 sandık görevlisini belirlediklerini açıkladı. Bunun yanı sıra oy kullanma alanlarında sandık sorumlusu, kat sorumlusu, okul bilişim sorumlusu, okul hukuk sorumlusu ve mahalle sorumlusunun bulunacağını belirten Adıgüzel, görevlendirmelerin devam ettiğini söyledi. Adıgüzel, CHP’nin seçim güvenliği çalışmalarını Medyascope’a anlattı.
Suriye, İran, Afganistan, Irak ve Libya’dan gelmiş kayıtlı seçmen sayısı 201 bin
Ocak ayında seçmen listelerini Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) aldınız mı, aldığınızda verileri ne kadar sürede işleyeceksiniz? Şu ana kadar çalışmalarınızda öne çıkan tespitleriniz nelerdir?
Henüz YSK’ya başvurumuzu yapmadık ama hakkımızı kullanacağız. Elimizdeki verileri işliyoruz. Verileri aldığımızda yarım günde bütün sistemlere yüklemiş oluyoruz ardından çeşitli analizler yapıyoruz. İlk defa oy kullanacaklar, doğum yerlerindeki değişimler gibi. Türkiye’deki seçmen listelerinde yaklaşık 319 bin farklı doğum yeri var. Bazıları yazım yanlışı, bazıları yurt dışındaki ülkelerden yerler. Bazıları da tarihsel olarak Türkiye’de köymüş o zaman köyünü yazmışlar gibi. Bu veriler üzerinde detaya iniyoruz. En son baktığımız listelerde yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere toplamda 63 milyon seçmen olduğunu gördük. Türkiye’de bir milyondan fazla yabancı ülke doğumlu insan var. Aralarında Almanya’daki gurbetçilerin çocukları, Bulgaristan’dan gelip vatandaş olanlar var. Ancak yurt içindeki yabancı seçmende beş ülke dikkatimizi çekti. Suriye, İran, Afganistan, Irak ve Libya’dan yurt içinde 201 bin 723 seçmen tespit ettik. Bu seçmenlerin 125 bin 75’inin 2019’dan sonra seçmen olduğunu belirledik. Bence en önemli verilerden biri bu.
Seçim güvenliği konusunu Altılı Masa’daki partilerle birlikte çalıştığınızıbiliyoruz. HDP’nin de kapatılması davası Anayasa Mahkemesi’nde sürüyor. HDP kapatılırsa Doğu ve Güneydoğu’da HDP ile bir işbirliğiniz var mı? Sandık güvenliği konusunda HDP kapatılırsa sıkıntı yaşayacağınızı düşünüyor musunuz?
Bir partinin kapatılmasına ilkesel olarak karşıyım. Partiler bina değil ki hemen “Kapattık buraya kimse girmeyecek” diyelim. Biz Türkiye’nin 973 ilçe coğrafyasını önümüze koyduk ve CHP’nin buradaki her sandıkta bir görevlisi olması için çalışıyoruz. 2018 seçimlerindeki sandık sayılarını ortaya koyarak bir projeksiyon oluşturduk. O zaman yurtiçinde 180 bin 65 sandık vardı. İlçe başkanlarımıza ‘En az bu sayı kadar sandık görevlisi belirle’ dedik. İlçe başkanlıklarımız 248 binin üzerinde sandık görevlisi belirledi. Parti Okulu’nda dört bin eğitmenimiz var. Bu eğitmenlere Türkiye’nin 973 ilçesini zimmetledik. Tek tek arayarak görev alacakları tespit ediyorlar. Hedefimiz her sandıkta biri CHP’li en az iki de Millet İttifakı, Altılı Masa görevlisinin olmasını sağlamak. Sivil toplumla da dirsek teması içerisindeyiz. Seçim sandığı belli olup sandık sayıları, okullar belli olduktan sonra listelerimizi birleştireceğiz.
“CHP olarak durumumuzu biliyoruz, Altılı Masa ile ne kadar tamamlayabileceğimizi takip ediyoruz”
Altılı Masa ile bir altyapı oluşturduk, elimizdeki listeleri birleştirerek “Ne kadar eksik kaldık nerelerde önlem almamız gerekiyor” bunu konuşuyoruz. Biz CHP olarak durumumuzu biliyoruz ancak Altılı Masa ile ne kadar tamamlayabileceğimizi de takip ediyoruz. Doğu ve Güneydoğu var, başka yerler var oralara özel çalışmalar yapıyoruz. Özel çalışmamız bittikten sonra mesele sandık güvenliği olduğu için diğer partilerle, bizimle konuşmak isteyen partilerle konuşmak isteriz. Sandık güvenliği, sandığa giren oyların sandıktan güvenli bir şekilde çıkmasını sağlamak zorunda. Böyle bir yoğun çalışma temposu içerisindeyiz.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Sandık görevlilerinizin tam sayısı nedir?
248 bin 776 kişi atadık. Hâlâ teyit etme çabalarımız devam ediyor. Altılı Masa ve sivil toplum bir araya geldiğinde tüm bileşenlerle bu sayının 700-800 binleri bulacağını düşünüyorum.
İnternet ve elektrik kesintilerine karşı hangi çözüm önerilerini geliştiriyorsunuz?
İnternet kesintisi ya da yavaşlatılmasına karşı çeşitli alternatif çözümlerimiz var. SMS ile toplayabiliriz. Tamamen internet ve iletişimin kesildiği durumlarda ilçe başkanlarımızın önüne sunduğumuz özel listeler olacak, o listeler birleştiği zaman seçim sonuçlarını her ilçe birleştirip ile gönderdiğinde 81 ilde bir araya getirdiğinde sonucu hesaplayabildiğimiz -çünkü ilçelerden ulaşmak zor değil aynı gün içerisinde gelir- bir durum ortaya çıkacak. Böyle çözüm önerilerimiz var, tabii siber güvenlik anlamında çeşitli çözümler ve önlemler alıyor arkadaşlar. Bunlar biraz özel, bunları seçime saklayalım.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Seçim güvenliği bize emanet, bunlara bırakmayız” sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
İçişleri Bakanı bizim güvenebileceğimiz bir makam değil. Onun için biz asıl Süleyman Soylu’ya bu işi bırakmayız. Muhalefet partileri olarak YSK’ya paralel bir altyapı ile geçmişte nasıl takip ettiysek yine sonuçları takip edeceğiz. En önemlisi biz Anadolu Ajansı gibi itibarsız yapıların manipülasyonlarına aldanmayıp, hızlı değil ama doğru sonuç açıklamak için tek tek sandıkları takip edeceğiz. Bunun için de vatandaşın duyarlılığına, sahada olmasına, sandıkları takip etmesine, partilerde görev almasına ihtiyacımız var. Bu çerçevede YSK’yı doğrulayan hızlı değil ama adım adım doğru sonucu açıklayan bir stratejiyi planlıyoruz. Bunu da Altılı Masa ile birlikte hayata geçiriyoruz.
Polis ve jandarma seçimlere müdahil edilerek sorun çıkartan davranışlar içinde bulunurlarsa ne yapacaksınız?
Polis, asker hepimizin. Vatandaşla bunları karşı karşıya getirmeyi hiç kimse düşünmesin. Nasıl 31 Mart’ta 17 gün sandıkların başında yattıysak, o gün de sandıkların başında yatarız. Çuvalların üzerinde yatarız ama vatandaşın iradesine de sahip çıkarız.
Seçim güvenliğinde en önemli gördüğünüz unsurlar nelerdir?
Seçim güvenliğinin ana unsuru o sandığın başında duracak, görevini layıkıyla yapacak ahlaklı görevliler. Biz de bunu takip etmekle yükümlüyüz ve sonraki süreçte bunu bir hesap makinesindeki gibi birleştiriyoruz. Vatandaşımız bu konuda çok hassas, bu konuya çok derinden bakıyor ve birçok kaos senaryosunu aklından geçiriyor ama bunun olmamasını istiyorlarsa sürece katkı sunmalılar. Sadece İstanbul’da değil Kars, Urfa, Ankara, Antalya, Çankırı’da da bize destek olmalılar. Sadece ‘Fotoğrafını çekerim, biter’ gibi görmesinler, ıslak imzalı tutanaklar muhalefetin ilçelerine ulaşana kadar takip etsinler. Seçim güvenliği meselesi teknoloji meselesi değil. yaklaşık 200 bin sandık olacağını düşünüyoruz. O 200 bin sandıkta ahlaklı, dürüst, sandığa giren oyun sandıktan doğru çıkmasını isteyen vatandaşlarla, seçmenlerle seçim güvenliği sağlanır.