OpenAI tarafından geliştirilen bir yapay zekâ sohbet botu konuşmaya devam ediyoruz: ChatGPT. Öyle ki bu bot, hukuk ve işletme bölümlerinin yüksek lisans seviyesindeki sınavlarını bile geçmeyi başardı. Bot, 95 çoktan seçmeli soru ve 12 kompozisyon sorusunu tamamladı ve C+ öğrencisi düzeyinde performans göstererek dört dersin tamamında düşük ama geçer not aldı. Bu başarının yanı sıra ChatGPT’nin eleştirildiği çok sayıda nokta da var. Peki neden beğeniliyor, neden eleştiriliyor?
Nedir bu ChatGPT?
ChatGPT, OpenAI adlı yapay zeka araştırma şirketi tarafından Kasım 2022’de kullanıma sunulan sohbet temelli bir yapay zeka botu. Daha iyi anlamak için kendisine “ChatGPT nedir?” diye sorulduğunda ise şu cevabı veriyor: “ChatGPT, yazılı istemlere insan benzeri yanıtlar oluşturmak için eğitilmiş, büyük miktarda metin verisi üzerine kurulu, OpenAI tarafından geliştirilmiş büyük bir dil modelidir. Çok çeşitli soruları ve istemleri anlama ve bunlara yanıt verme yeteneğine sahiptir ve dil çevirisi, soru yanıtlama ve metin özetleme gibi çeşitli doğal dil işleme görevleri için kullanılabilir.”
- Bilimkurgu filmleri gerçek mi oldu? Milyonlarca kişiyi işsiz bırakabilecek yapay zekâ ChatGPT nedir?
Tıpkı bir insan gibi
Çoğu yapay zeka gibi, ChatGPT de internetten sağlanan büyük bir bilgi veri tabanı üzerine kurulu. Sahip olduğu sohbet ara yüzü; yazılı bir şekilde girilen soruları ve istekleri algılamasına, yanıt oluşturmasına, belirli istekleri reddetmesine olanak tanıyor. Böylece bir insan ile bir yapay zekâ ürünü arasında bir diyalog sağlıyor.
Kullanıcılar ChatGPT’nin neredeyse bir insandan farksız bir şekilde sohbet edebildiğini ve cevaplarının oldukça doğal olduğunu söylüyor. Bunun sebebi, otomatik ve önceden programlanmış yanıt seçimine sahip sohbet robotlarının aksine, ChatGPT’nin bir soruya doğrudan yanıt verebilme ve kendisini konuşmaya uyarlayabilme kapasitesi. Tıpkı bir insanın yapabileceği gibi…
Eleştirilerin odağında: Neden?
Dünya çapında gittikçe artan popülerliğine ve insan benzeri yanıt verme kapasitesine rağmen, ChatGPT birçok konuda eleştirilerin de odağında.
Bu eleştirilerin başında, ChatGPT’nin basit matematik sorularını yanlış cevaplandırması geliyor. Peter Yang adlı bir Twitter kullanıcısının sorduğu basit bir yaş problemine, doğru cevap olan 67 yerine 73 cevabını verdi. Kullanıcının Twitter’da bunu paylaşması ve akabinde gelen tepkiler, sosyal medyada viral oldu. Bunun dışında program, basit mantık hataları yapması ve çeşitli yanlış cevaplar vermesiyle de eleştiriliyor.
Our jobs are safe, fam. pic.twitter.com/3vp7lLx2zd
— Peter Yang (@petergyang) December 26, 2022Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Uzmanların önemli olarak gördüğü bir başka sorun ise programın topladığı verilerin insanlar tarafından daha önce hazırlanan içeriklerden oluşması. Bu, verilerin içerdiği önyargıların ChatGPT’nin cevaplarında da kendini göstereceği anlamına geliyor. Örneğin bazı kullanıcılar sordukları sorulara cinsiyet eşitliğine aykırı veya çeşitli azınlık grubuna karşı ayrımcı söylemler içeren cevaplar aldıklarını söylüyor.
Haberin başında da aktardığımız gibi ChatGPT akademik görevleri başarıyla tamamlayabiliyor. Öğretmenler bu konuda endişeli. ChatGPT’den yazınızı incelemesini, geliştirmesini hatta sıfırdan bir yazı yazmasını isteyebilirsiniz. ABD’deki bazı öğretmenler, ChatGPT’nin bu özelliğini test ettiler ve verdikleri ödeve öğrencilerden daha iyi cevaplar verdiğini gördüler. Bu, öğrencilerin ödevlerini tamamen yapay zekâya yaptırmasına imkân tanıyan bir sistem olmanın ötesinde, yapay zekânın eğitim sektörünü ne kadar derinden etkileyebileceğinin bir kanıtı.
Sahte sosyal medya hesapları günümüzde büyük bir sorun. Uzmanlar, yapay zekâ sohbet botlarının kullanımının bu sahte hesaplar aracılığıyla gerçekleşen internet dolandırıcılıklarını kolaylaştıracağını ve yaygınlaştıracağını öngörüyor. Ayrıca özellikle ChatGPT’nin yanlış cevapları bile inandırıcı bir şekilde sunması sonucunda, sahte bilgilerin kitlelere ulaşmasının daha da artacağından endişe duyuluyor.
Google’ı korkutan teknoloji
The New York Times’ın raporlarına göre, OpenAI’nin AI sohbet botu ChatGPT’nin yakın zamanda piyasaya sürülmesi Google için büyük bir endişe kaynağı. Google’ın bu yıl arama motorunun chatbot özelliklerine sahip bir sürümünü çıkarmayı ve yapay zekâ tarafından desteklenen 20’den fazla projeyi açıklamayı planladığını söylüyor.
Aralık ayında, Google yöneticileri yapay zekâ teknolojisine büyük yatırımlar yapmalarına rağmen bunu çok hızlı yaymanın şirketin itibarına zarar verebileceğini söylemişti. Fakat ChatGPT’nin kullanıma açılması bu durumu değiştirdi. Google, 12 binden fazla çalışanını işten çıkaracağını ve birincil öneme sahip bir alan olarak yapay zekâya odaklanacağını duyurdu.