Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Bu şarkı berbat!”: Nick Cave’den kendi tarzıyla şarkı sözü yazan mesajlaşma robotu ChatGPT’ye eleştiri

Ünlü söz yazarı ve şarkıcı Nick Cave, mesajlaşma robotu ChatGPT’nin güftelediği şarkı sözlerini “insan olmakla çirkin bir dalga geçiş” olarak nitelendirdi.

Nick Cave, kendi haber bülteni Red Hand Files’da dün (16 Ocak) şarkıyı paylaşan Mark isimli bir hayranına cevap verirken ChatGPT’nin kendi tarzında yazdığı şarkı sözlerini “insan olmakla çirkin bir dalga geçiş” olarak nitelendirdi. ChatGPT’nin Nick Cave tarzında güftelediği şarkının sözlerinin İncil’den “karanlık” temalarla dolu olması dikkat çekti.

Şarkının sözleri şöyle:

“Günahkâr benim, aziz de benim / Karanlık da benim, ışık da benim / Avcı da benim, av da ben / Şeytan da benim, kurtarıcı da ben.”

Şarkıyı paylaşan hayranına cevap veren Avustralyalı müzisyen, “algoritmaya hayranlık duyan” hayranları tarafından kendisine onlarca ChatGPT bestesi gönderildiğini de sözlerine ekledi. Cave şunları yazdı:

“Doğal olarak bu teknolojiye sizin duyduğunuz heyecanı duymuyorum. ChatGPT teknolojisinin daha başında olduğumuzu biliyorum fakat belki de korkunç olan budur. Belki de sürekli bu teknolojinin başlarında olacağız ve hep ileri gitmemiz gerekecek. İleri gitmeye başladığında da geri alamayız. Yavaşlatamayız. Belki bir ütopyaya doğru ilerliyoruz belki de tümden yıkıma… Hangisinin gerçekleşeceğini de bilemeyiz. Fakat ‘Nick Cave tarzında’ olması gereken bu şarkıya bakarak iyi şeyler söyleyemiyorum Mark. Bu şarkı berbat ve biz tümden yıkıma doğru ilerliyoruz.”

Yeni albümü “Bad Seeds”in kaydı için stüdyoya giren Cave, hayranı Mark’a teşekkür ettiği sözlerine şöyle devam etti:

“Sana sonsuz sevgi ve saygı Mark fakat bu şarkı berbat. Bu şarkı insan olmakla çirkince dalga geçiyor. Ben hiç beğenmedim. Biraz kişisel alıyorum gibi gözükebilir fakat ben ilgili bir şarkı yazarıyım. Şu anda da şarkılar yazıyorum. Bu ter ve gözyaşı isteyen bir iş. Masamda oturmuş içimden bir ilham arıyorum. Bu da işin insan tarafı.”

ChatGPT yalnızca müzisyenler arasında değil eğitim kurumlarında da tartışılıyor. Zira ChatGPT üniversitelerin intihale karşı kullandığı yazılımların da etrafından dolanmayı beceriyor. Avusturalya’nın Deaken Üniversitesi’nde ders veren bir eğitimci, kontrol ettiği her beş sınavdan birinde bir chat robotunun izi olduğunu söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.