Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Millet İttifakı, Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi kuracak | “Yurt dışına götürüp üstüne yatarız sanıyorlar, bu paraları geri getireceğiz”

Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde “Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi” kurulacağı vaat ediliyor. Yolsuzluktan elde edilip yurtdışına kaçırılan gelirlerin, ülkeye geri getirilmesi ile tarif edilen yapıyı, CHP Sözcüsü Faik Öztrak,  Medyascope’a değerlendirdi. Öztrak, “Yolsuzluk yapanlar, bu paraları yurt dışına götürüp üstüne yatarız sanıyorlar ama yanılıyorlar. İktidara geldiğimizde yurtdışına kaçırılan bu paraları geri getireceğiz” diye konuştu. 

Millet İttifakı, Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni 30 Ocak’ta kamuoyuna açıkladı. Mutabakat Metni’nde, yolsuzlukla mücadeleye geniş yer verildi. “Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi”nin kurulacağı vaadi ise dikkat çekti. Millet İttifakı’nın Hükümet Programı olarak sunulan metinde, “Yolsuzlukla mücadele, şeffaflık ve denetim” başlığı altında şu madde yer alıyor:

“Uluslararası Yolsuzluk Sözleşmesi başta olmak üzere tüm uluslararası mekanizmaları kullanarak yolsuzluktan elde edilen ve yurtdışına kaçırılan gelirleri ülkemize geri getirecek, bu çerçevede, AB Müktesebatına uyum çalışmaları kapsamında da öngörülen ‘Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi’ni kuracağız.”

“Özel önem verdiğimiz konulardan biri”

Millet İttifakı’nın komisyon çalışmalarında aktif görev alan Öztrak, “Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi”ni Medyascope’a anlattı: 

Ülkemizde çok farklı siyasi geleneklerden gelen altı parti el ele verdi, Millet İttifakı olarak ülkeyi buhrandan çıkarmak, bozulan devlet yönetimini ahlak, erdem, bilgi ve adalet üzerine yeniden inşa etmek üzere yola çıktı. 30 Ocak’ta açıkladığımız Ortak Politikalar Mutabakat Metni bu altı partinin üzerinde uzlaştığı müşterek noktaları ifade ediyor. Bu metinde ‘Yolsuzlukla Mücadele’, özel önem verdiğimiz başlıklardan biri. Türkiye’nin Yolsuzluk Algı Endeksi’ndeki yeri dokuz yılda 48 sıra kötüleşti. Yolsuzluk yapanlar, bu paraları yurt dışına götürüp üstüne yatarız sanıyorlar ama yanılıyorlar. İktidara geldiğimizde yurtdışına kaçırılan bu paraları geri getireceğiz.

“Suç yoluyla kazanılan varlıklar iade edilebilecek”

Bunun için yapacağımız ilk işlerden biri, ‘Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi’ni’ kurmak olacak. Zaten Türkiye’nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler’in Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi’nde, haksız olarak edinilmiş varlıkların uluslararası transferlerinin önlenmesi ve bu varlıkların iadesi konusunda uluslararası işbirliği düzenlemeleri yer alıyor. Suçun işlenmesi yoluyla kazanılan ya da bu suçta kullanılan mal varlıkları, başka ülkelere kaçırılmış olsa da, makul gerekçelerle, bu işbirliği mekanizmaları sayesinde dondurulabilir ya da bu varlıklara el konup iade edilebilir.

“Millet İttifakı tüyü bitmemiş yetimin hakkını soracak”

Sadece Birleşmiş Milletler değil, Avrupa Birliği müktesebatında, üyesi olduğumuz Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nda yolsuzlukla mücadele konusunda pek çok yapı ve düzenleme var. Kuracağımız ofis, yolsuzlukla mücadele ve yolsuzluktan elde edilip yurt dışına kaçırılan paraların geri getirilmesi konusundaki uluslararası işbirliği yollarını etkin şekilde kullanacak. Millet İttifakı, tüyü bitmemiş yetimin hakkını soracak.

Güne Bakış’a konuk olan Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota da söz konusu oluşumun amaçları ve hangi yöntemleri uygulayacağı konusunda konuşmuştu.

OKUYUN: Millet İttifakı, “Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisi” kuracak | “Kamu kaynaklarını tahsil edilmesi için konunun uzmanları olacak, her kuruşun hesabı sorulacak”

OKUYUN: Millet İttifakı, hükümet programını açıkladı: Tek haneli enflasyon, yolsuzlukla ve kamuda israfla mücadele 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.