Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK’e göre aylık enflasyon yüzde 6,65 oldu, veriler yarım saat geç açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ocak ayında yüzde 6,65 arttı. 2022 yılı için yüzde 64,27 olarak açıklanan yıllık enflasyonda düşüş devam ederek, yüzde 57,68’e geriledi. TÜİK sitesinde TÜFE verilerine ilişkin detaylar, saat 10.00’de açıklanması gerekirken, 10.30’a kadar açıklanmadı.

TÜİK’e göre ocak ayında aylık enflasyon yüzde 6,65 ve yıllık enflasyon yüzde 57,68 oldu. Yıllık enflasyonda gerileme sürerken, aylık enflasyon nisan 2022’den bu yana kaydedilen en yüksek oran oldu. TÜİK’e alternatif olmasıyla tartışma yaratan Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise enflasyon, ocak ayında aylık yüzde 9,26 ve yıllık yüzde 121,62 oldu. 

Veriler geç paylaşıldı, ağırlıkları açıklanmadı

Her ayın 3’ünde, saat 10.00’da açıklanan TÜFE verilerine ilişkin detaylar, bugün (3 Şubat) 10.30’a kadar açıklanmadı. TÜİK’in TÜFE açıklamasında harcama grupları ile ilgili tabloların endeks sayfasında yer almaması ve sadece dosyalardan ulaşılabilmesi de dikkat çekti.

TÜİK, mayıs 2022 enflasyonunu açıklarken mal sepetinde yer alan maddelerin fiyatlarını güncellemeye son vermişti ancak 409 maddenin tümünün endeksteki ağırlığı açıklanmaya devam ediyordu. Ocak 2023 itibariyle mal sepetinde 404 madde görünse de, ağırlıkları maddeler toplulaştırılarak yazıldı ve tablolarda 143 kaleme ait ağırlık verisi yer aldı.

OKUYUN: TÜİK, enflasyon hesabında kullandığı madde sepetindeki fiyatları artık açıklamayacak

En yüksek enflasyon sağlık harcamalarında

Aylık yüzde 18,35 ve yıllık yüzde 77,2 enflasyon ile en yüksek fiyat artışı sağlık harcama grubunda oldu. TÜİK’e göre giyim ve ayakkabı harcama grubunda aylık bazda fiyatlar yüzde 1,53 gerilerken, yıllık enflasyonda da giysi grubu yüzde 24,24 ile en düşük fiyat artışının gerçekleştiği grup oldu.  Gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonu ise aylık yüzde 6,62 ve yıllık yüzde 71 olarak ölçüldü.

TÜİK ve ENAG’ın aylık verilerinde orantısızlık dikkat çekiyor

TÜİK’in fiyatların gerilediğini açıkladığı harcama grubu olan giyim ve ayakkabı, ENAG’a göre yüzde 12,65 olarak gerçekleşti ve ocak ayında en çok fiyat artışı olan dördüncü kalem oldu. ENAG’ın aylık enflasyon hesaplamalarında en yüksek fiyat artışları yüzde 17,69 ile ev eşyası ve yüzde 15,31 ile lokanta ve oteller harcama gruplarında gerçekleşti. TÜİK’in aylık enflasyonunda zirveye yerleşen sağlık enflasyonu ise ENAG’ın yüzde 1,79 ile en düşük fiyat artışı kaydettiği harcama grubu oldu.

Çekirdek enflasyon yıllık yüzde 52,97

Çekirdek enflasyon olarak bilinen, gıda ve enerji hariç C grubu enflasyon, aylık yüzde 7,67 ve yıllık 52,97 olarak açıklandı. Çekirdek enflasyonun yüksek olması, enflasyondaki artış eğilimimin sürdüğü şeklinde yorumlanıyor. 

OKUYUN: Merkez Bankası’nın 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 22,3 | Başkan Kavcıoğlu: “Yüksek fiyat artışlarının devamı için bir zemin kalmamıştır”

Yİ-ÜFE yıllık yüzde 86, aylık yüzde 4 oldu

TÜİK ocak ayının yurt içi üretici fiyat endeksini (Yİ-ÜFE) de açıkladı. Yİ-ÜFE, bir önceki ay yıllık yüzde 97,72 ve aylık yüzde -0,24 olarak ölçülürken, ocak ayında yıllık yüzde 86,46  ve aylık yüzde 4,15’e geriledi. 

Sanayinin dört sektörünün yıllık fiyat artışları, madencilik ve taşocakçılığında yüzde 102, imalatta yüzde 70, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 237 ve su temininde yüzde 117 olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarında ise yıllık enflasyon ara malında yüzde 61, dayanıklı tüketim malında yüzde 69, dayanıksız tüketim malında yüzde 97, enerjide yüzde 188 ve sermaye malında yüzde 60 oldu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.