Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası’nın 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 22,3 | Başkan Kavcıoğlu: “Yüksek fiyat artışlarının devamı için bir zemin kalmamıştır”

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporu ile birlikte 2023 için enflasyon tahminlerini yüzde 22,3 olarak açıkladı. Ekonomik görünüme ilişkin sunum yapan ve ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kavcıoğlu,  “Yüksek fiyat artışlarının devamı için bir zemin kalmamıştır” dedi.

Yılın ilk Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı, Ankara’da Merkez Bankası’nda (MB) yapıldı. MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerini 2023 yıl sonu için yüzde 22,3 ve 2024 yıl sonu için yüzde 8,8 olarak açıkladı. 2023 ve 2024 enflasyon tahminlerinin, 27 Ekim 2022’de açıklanan bir önceki enflasyon raporundaki tahminler ile aynı olması dikkat çekti. 

“Fiyatlama davranışlarında ve enflasyon beklentilerinde gözlenen iyileşme”

TÜİK’in yüzde 64,27 olarak açıkladığı 2022 yılı enflasyonunun MB’nin ekim ayında açıkladığı yüzde 65,2 oranındaki tahmininin bir puan altında gerçekleştiğini hatırlatan Kavcıoğlu, şöyle konuştu: 

Liralaşma Stratejimizin tüm araçlarını tahminlerimizle uyumlu bir enflasyon patikasını desteklemek için kullanmaya devam edeceğiz. Fiyatlama davranışlarında ve enflasyon beklentilerinde gözlenen iyileşmenin, politikalarımız çerçevesinde aldığımız kararların belirginleşen katkısıyla birlikte önceki enflasyon tahminlerimizle uyumlu olarak, önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz.

OKUYUN: TÜİK’e göre 2022 yılında enflasyon yüzde 64 oldu, baz etkisiyle hedef tutturuldu 

“Küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmiştir”

Küresel ekonomiye yönelik açıklanan veriler son dönemde iyileşme gösterse de küresel büyüme tahminleri, bir önceki rapor dönemine göre aşağı yönlü güncellenmiştir. Küresel talebe ilişkin beklentilerle birlikte gerileyen emtia fiyatlarına karşın jeopolitik risklere bağlı olarak petrol fiyatlarını, 2023 yıl sonu için sınırlı bir miktarda yukarı yönlü güncelledik. Bununla birlikte ortalama petrol fiyatı varsayımlarımızda 2023 yılında bir önceki yıla göre düşüş öngörmeye devam ediyoruz. İthalat fiyatlarında küresel talep görünümüyle uyumlu olarak 2023 yılı için aşağı yönlü beklentimiz devam etmektedir. 2024 yılında ise küresel iktisadi faaliyetle uyumlu olarak sınırlı bir oranda artış bekliyoruz.

“Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı Türkiye Ekonomi Modeli”

Ülkemiz sürdürülebilir büyümenin devamı için yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı bir gelişimi öngören Türkiye Ekonomi Modeli’ni uygulamaktadır. 2022 yılı içerisinde tüm politika araçlarımızı gözden geçirerek ülkemizin ihtiyaç ve koşullarına en uygun para politikası çerçevesini, kademeli olarak oluşturduk. Bu doğrultuda geliştirdiğimiz, Liralaşma Stratejisi kapsamında, politika faizimizle birlikte, likidite, teminat, zorunlu karşılık ve uluslararası rezervlerin yönetimine ilişkin araçlarımızı, bütüncül bir anlayışla en etkin şekilde kullandık.

“KKM’de gidişattan memnunuz”

Kavcıoğlu sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dijital paranın ne zaman kullanılacağı hakkında Kavcıoğlu, “Dijital Türk lirasının ilk pilot uygulamasını yılın ilk çeyreğinin sonu gibi denemeyi düşünüyoruz, ilk dijital parayı kullanan ülkelerin başında oluruz” dedi.

MB’nin, yurt dışı kaynaklı dövizlerini Türk Lirası’na çeviren firmalara, çevrilen tutarın yüzde 2’si oranında döviz dönüşüm desteği vermesi kararının, sektörden gelen talepler üzerine alındığını belirten Kavcıoğlu, döviz gelişlerinin artmasını ve hızlanmasını beklediklerini söyledi. Bu kararın kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarını da destekleyeceğini vurgulayan Kavcıoğlu, KKM hesaplarındaki gerilemenin sorulması üzerine şöyle konuştu: 

KKM’de gayet iyi bir gidişat var, liralaşmaya çok önemli katkı veren bir alan, gidişattan memnunuz. Dün akşam aldığımız kararlar da buna olumlu katkı yapacağını düşünüyoruz. KKM’nin hem rezervlerin artırılması noktasında, hem de rezervlerden de önce, en az üç ay vadeli TL mevduat yapılarak bankacılık sektörünün daha düşük maliyetli olarak kaynak vadesinin uzatılması anlamında çok önemli bir uygulama. Bu süreç içerisinde, liralaşma stratejisiyle kendi mecrasında yolunu bulacaktır.


OKUYUN: Merkez Bankası’ndan şirketlere TL dönüşüm desteği – Ekonomist İris Cibre: “Fakirden al, zengine ver sistemi son hız devam ediyor”

Suudi Arabistan’ın MB’de açacağı 5 milyar dolarlık depo hesabı hakkında bir gelişme yok

Kasım ayında Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı’nın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) 5 milyar dolarlık mevduat depo hesabı açacağı gündeme gelmiş ve Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı’ndan bir sözcü, 22 Kasım’da iki ülke arasındaki “görüşmelerin nihai aşamada” olduğunu söylemişti. Bu konudaki gelişmelerin sorulması üzerine Kavcıoğlu, “O anlamda çeşitli ülkelerle her zaman görüşmeler yapıyoruz ama şu ana kadar herhangi bir gelişme ya da bir mevduat söz konusu değil. Biz MB’ye depo yapan ya da çeşitli şekilde bankalarla olan ilişkimizi basınla paylaşmıyoruz. O anlamda siz ifade ettiğiniz için söyleyeyim, bir gelişme olduğunda kendi içimizde onu yönetiyoruz” diye konuştu. 

OKUYUN: Suudi Arabistan’ın TCMB’ye yatıracağı 5 milyar dolarla gündeme gelen “mevduat depo hesapları” nasıl çalışıyor?

“2022 yılında ithal ettiğimiz tüm enerjiyi ödedik”

Enerji ödemelerinin 2022’de bir önceki yıla göre 46,4 milyar dolar daha fazla olduğunu belirten Kavcıoğlu, doğalgaz ödemelerinin ertelendiği veya Rusya’ya ruble cinsinden ödeme yapılacağı iddiaları hakkında, “Ruble ile ödeme ya da herhangi bir ödeme erteleme de yok, 2022 yılında ithal ettiğimiz tüm enerjiyi ödedik, herhangi bir borcumuz yok” dedi. Kavcıoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji fiyatlarındaki artış olmasa cari fazla verileceğini söyledi.

OKUYUN: Cari açık kasım ayında 3.7 milyar dolar arttı

Firmaların krediye ulaşamadığı eleştirilerine tepki gösteren Kavcıoğlu, “Bankalar Birliği başkanı kredilerin iki-üç kat arttığını söylüyor ama Oda başkanımız ‘Krediye ulaşamıyoruz’ diyor” dedi. Aralık ayında kredi rekoru kırıldığını ve kullanılan kredilerin faiz ortalamasının yüzde 14 olduğunu belirten Kavcıoğlu, kredilerin efektif ve selektif şekilde kullandırılmasına yönelik çalıştıklarını söyledi. 

“Tahminlerimizde seçim döneminde oluşabilecek parasal genişlemeyi fiyatladık”

Kavcıoğlu, tahminlerinde seçimler gibi değişkenler için de gerekli hesaplamaları yaptıklarını belirtirken, vergilerde, asgari ücretteki artış ve seçim yatırımlarının yol açacağı parasal genişlemenin sorulması üzerine şunları söyledi:

Seçim döneminde oluşabilecek parasal genişleme ve bütün sektörlerdeki harcamalar vakadır, yılın ilk yarısında hepsini fiyatlayarak tahmin aralığımızda bir değişiklik yok. Öngörülerimizi belirlerken bunların hepsini fiyatladık. Onun dışındaki, parasal genişlemeler, kredi paketleri, bizim alanımıza girdiği kadarıyla yönetmeye çalışıyoruz. Biz bunların hepsini tahmin aralığımız içerisinde en iyi şekilde yönetmeye çalışacağız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.