Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası’ndan şirketlere TL dönüşüm desteği – Ekonomist İris Cibre: “Fakirden al, zengine ver sistemi son hız devam ediyor”

Merkez Bankası’nın aldığı yeni karara göre, yurt dışı kaynaklı dövizlerini Türk Lirası’na (TL) çeviren firmalara, çevrilen tutarın yüzde 2’si oranında döviz dönüşüm desteği verilecek. Ekonomist İris Cibre alınan kararla ilgili “Fakirden al, zengine ver sistemi son hız devam ediyor” yorumunu yaptı.

Merkez Bankası, “2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi” kapsamında yeni bir karara imza attı. Karara göre yurt dışı kaynaklı dövizlerini TL’ye çeviren firmalara, çevrilen tutarın yüzde 2’si oranında döviz dönüşüm desteği verilecek.

Firmalar, ülkeye getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerinin en az yüzde 40’ını Merkez Bankası’na sattıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirebilecek ve firmalar verdikleri taahhüt karşılığında TL’ye çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.

“Buna ‘katlı kur sistemine geçiş’ demek yanlış olmaz”

Ekonomist İris Cibre alınan kararla ilgili olarak “Bundan sonra dövizini Merkez Bankası’na satarak kur korumalı mevduata (KKM) geçen yatırımcılara, piyasa kurunun yüzde 2 üzerinde kur verilerek ‘dönüşüm’ yapılacak. Buna ‘dual’ ya da ‘katlı kur sistemine geçiş’ demek yanlış olmaz. Sokak ağzı ile buna ‘Blue Dollar’ da deniyor” dedi.

“Merkez Bankası ‘Döviz talebinden rahatsızız, regülasyonlarla önüne geçeceğiz’ diyor”

KKM’den son dönemde ciddi bir çıkış olduğunu söyleyen Cibre, “Ekonomi yönetimi gidişatın iyi olmadığını görmüş olacak ki ardı ardına KKM kararları alıyor. Bugün içerisinde aynı zamanda bankalara KKM faiz limitini de kaldırdı. Yani açıkça deniyor ki, ‘Döviz talebinin gidişatından rahatsızız yeni olanaklar ve regülasyonlarla önüne geçeceğiz’. Tabii, bu kararla hem karşı olduğu faizi artırmış oluyor hem de birikimi olanlara kur farkı ödüyor. Gelir transferi, yani fakirden al, zengine ver sistemi son hız devam ediyor” diye konuştu.

Cibre aynı zamanda alınan kararın KKM’yi yeniden hareketlendireceğini de belirtti.

Cibre, alınan kararın Merkez Bankası rezervlerine vereceği katkıyı ise şöyle yorumladı:

“Bankaların vereceği KKM faizi, muhtemelen mevduat faizini yakınsayacaktır. Dolayısıyla doları olan vatandaş hem yüksekten dövizini satacak, hem de dolarını bedava opsiyon ile TL’ye çevirerek yüksek faiz almış olacak. Tabii şunu unutmamak gerek; Diyelim banka KKM’ye yüzde 20 faiz verdi, dolar kuru yıllık yüzde 20 altında yükselirse her halükarda faiz ödemesi almış olacak. Dolayısıyla bunu yatırımcı bir avantaj olarak görüp dövizini satma yoluna gidebilir, bunun da rezervlere katkısı olacaktır.”

Cibre, kararın firmaların iş yapma kabiliyetini kısıtlayacağını düşünmediğini söyledi ve “Firmaların asıl sorunu krediye erişim ve dövizinin yüzde 40’ını Merkez Bankası’na, yüzde 25’ini de bankaya satma zorunluluğu ile nakit akışlarında tıkanma yaşıyor olmaları” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.