Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Balıkçılar isyanda | Balık halinde kilosu 20 TL olan hamsi, tezgahta 80 TL

Av yasağının 1 Eylül’de kalkmasının ardından balık sezonu başladı ancak denizden çıkan balığın fiyatı, tezgâha ulaşana dek katlanarak arttı. Haldeki fiyatı yaklaşık 20 Türk Lirası (TL) olan hamsinin kilosu, tezgâha gelene kadar 4-5 kat artarak 80 TL’ye kadar yükseldi. Bu fark İstanbul Gürpınar Balık Hali esnafını isyan ettirdi. Ellerindeki balığa düşük fiyat biçilmesine tepki gösteren balıkçılar teknelerini bağlayıp, denize açılmama kararı aldı.

Av yasağı 1 Eylül’de kalktı ve balık sezonu başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı verilerine göre, halde kilosu 67 TL olan istavrit, tezgahta 80 TL, kilosu 30 TL olan kefal ise 60 TL. Türkiye’de çok sevilen ve tüketilen hamsinin ise hal fiyatı ile tezgah fiyatı arasında bir uçurum var. Halde 20 TL olan hamsi, tezgaha ulaşana kadar 70-80-90 TL’ye yükseliyor.

İstanbul’daki Gürpınar Balık Hali’ne bağlı balıkçılar da düşük fiyatlar nedeniyle denize açılmama kararı aldı. Esnafın kendilerinden balığı çok ucuza alıp tezgahlarında yüksek kârla sattığını söyleyen balıkçılar, fiyatların sabitlemesini istiyor.

“17 kilo hamsi, 300 TL”

Balıkçı Emin Aslan Garipçeli, balık fiyatlarının yakıt maliyetlerini bile karşılamadığını söyledi ve bu nedenle esnafa tepki olarak denize çıkmadıklarını belirtti. Garipçeli, bir kolinin içinde 17 kilo hamsi olduğunu, bunun esnafa 300 TL’den satıldığını aktardı.

Garipçeli, “17 kilo hamsiye 300 TL veriyor ama bunu tezgahta 70-80-100 TL’ye satıyor. Tepkimiz buna” diye konuştu.

Hamsinin tezgâhta yüzde 350-400 kârla satıldığını belirten Garipçeli, “Ben günde bin 500 litre ama yakıt yakıyorum. 22 tane adam çalışıyor burada, hepsi de asgari ücretin iki katı maaş alıyor. Tuttuğum balık da 100-150 koli balık, bu hamsi, bu değerli bir balık, çöp değil. Bu fasulyeden değersiz şu anda esnafın gözünde ama satarken öyle değil” dedi.

“Günlük yakıt masrafım 40-50 bin TL”

Günde 100 koli balık tuttuğunu söyleyen Garipçeli, “100 koli balık, 30 bin TL ediyor. Zaten benim günde 40-50 bin TL yakıt masrafım var. Günde 100 tane ekmek tüketiyoruz biz, 22 kişi var motorda. Bunun kumanyası var, yakıtı var, makine bakımları var, ağ bakımları var, bizim masrafımız çok. 300 TL çok komik bir rakam” dedi.

“Fiyatlar sabitlenmeli”

Fiyatların sabitlenmesini istediklerini dile getiren Garipçeli, hamsinin koli fiyatının 600 TL olmasının kendilerini kurtardığını belirtti ve “Esnaf bunu şu anda ortalama bin 500 TL’ye satıyor. Bunu bin 500 TL’ye satmasın da bin 100 TL’ye satsın, 300 TL kazansın, 400 TL kazansın koli başı, halk da bunu sabit fiyata yesin” diye konuştu.

Esnafın, denize açılmadıkları için kendilerini suçladığını söyleyen Garipçeli, “Beni kurtarmayan denize ben niye çıkayım? Sen kolisine 300 TL para yazıyorsun. Beni kurtarmadıktan sonra ben niye denize çıkayım ki” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.