Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope deprem bölgesinde | Ayşegül Karagöz ve Ali Macit’in Adıyaman izlenimleri: Besni’de vatandaşlar unutulmaktan endişeli

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem Adıyaman’ı da derinden sarstı. Türkiye’de 10 ili etkileyen deprem nedeniyle Adıyaman ve Malatya’da pek çok bina yıkıldı. Besni ilçesinde vatandaşlar unutulmaktan endişeli…

Adıyaman’da artçı depremler devam ediyor. Depremin şiddetli hissedildiği ilçelerden Besni’de çok sayıda bina yıkıldı.

Depremin vurduğu illerde, benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluştu. Bununla birlikte yolların aldığı hasar nedeniyle trafik, polis ve jandarma gözetiminde kontrollü akıyor.  

Özellikle dışarıda kalan vatandaşlar su, yiyecek ve temel insani ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, marketlere ve benzin istasyonlarına akın ediyor. Bu nedenle birçok benzin istasyonunda raflar boş, yiyecek bulunmuyor. 

Vatandaşlar, internet kesintisi, seslerini duyuramama ve enkaz altındaki yakın veya tanıdıklarına yardım alamamaktan şikayetçi. 

Çoğu vatandaş sokakta ateş yakarak ısınıyor. Bazı insanların cansız bedenleri ise hâlâ enkaz altında görünüyor. 

Adıyaman’ın merkez ilçesine yakın bir enkazla karşılaştık. Enkaza müdahale eden bir vatandaş bizimle konuşmak istedi. Vatandaş röportaja başlarken, hiçbir haber kanalının Adıyaman’ı göstermediğini söyledi, AFAD’ın yetersiz kaldığını anlattı. Başka bir vatandaş ise “Devletimiz büyüktür, provokatörler. Bizim devletimizle hiçbir alıp veremediğimiz yok” diyerek bizi alandan uzaklaştırdı.

Göçük altındaki vatandaşları arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ancak Adıyaman’ın Besni ilçesinde arama-kurtarma çalışmaları için herhangi bir devlet yetkilisi gelmedi.

“İnsanlar depremden değil, soğuktan ölüyor”

Adıyaman’ın Besni ilçesinde konuştuğumuz bir vatandaş, “Üçüncü kattaki kişi dün geceye kadar yaşıyordu, soğuktan öldü. Üç kişinin sesi geliyordu, şimdi kimsenin sesi gelmiyor. İnsanlar depremden değil, soğuktan ölüyor” dedi. Röportajı bitirdikten sonra hiçbir şey demeden yanımızdan uzaklaştı. 

Gazeteci olduğumuzu gören ve yanımıza gelen başka bir vatandaş ise söylediklerinin yayınlanmasını istedi, deprem olduğu günden beri hiçbir yardım almadığını aktardı. Vatandaş sitemkâr bir ses tonuyla, “Burada kimse yok, sadece halk var” diye konuştu.  

Başka bir vatandaş ise “Oy verdik, yardımcı olur dedik ama bakın üç gündür kimse yok” diyerek yanımıza geldi. Hangi kanaldan geldiğimizi soran vatandaş, dediklerini kameraya anlatması için ikna etmeye çalıştığımız sırada, “Siz bunu tamamen yayınlamazsınız, kimseye güvenmiyorum artık” diyerek sırtını döndü. 

Vatandaş aç ve yardıma muhtaç şekilde bekliyor

Vatandaşlar, yan yana iki binanın içindeki insanların kurtulmasını beklerken ateş yakmıştı. Yanlarına yaklaştık ve aynı soruları onlara da yönelttik. Aç ve yardıma ihtiyacı olduklarını söyleyen yurttaşlar, battaniye desteği bile alamadıklarını, soğuk hava şartlarında nereye gideceklerini bilemediklerini anlattı.

“Yetkililer acilen buraya da ağırlık vermeli”

Başka bir vatandaş ise ellerinden geleni yaptıklarını ancak devletin acilen müdahale etmesi gerektiğini söyledi:

“AFAD ekipleri Besni’ye yetişememiş durumda, insanlar elindeki çekiçle bir şeyler yapmaya çalışıyor ama yapamıyorlar. Yetkililerin acilen buraya da yoğunluk vermesi gerekiyor. Başka vilayetlere gidildiği gibi buraya da gelinsin. Hiçbir işlem yapılamıyor, vatandaşların bilinçsizce yapacağı bir işlem değil burası.”

Yanımıza gelen başka bir vatandaş, devletin kendilerine profesyonel bir ekip vermesi gerektiğinin altını çizdi:

“İnsanlar aç ve açıkta. Yemek yok, çadır yok. İnsanlar evlerine korkudan giremiyor. Bu insanlar sosyal devlet olgusunun farkında, biliyoruz. Niye kimse buraya el uzatmıyor? Buradakilerin hepsi normal, sıradan insanlar. Ben kendim yardım ederken yaralandım.”

Derin bir çaresizlik…

Hava soğuk, insanlar devletten yardım bekliyor ve unutulduklarını düşünüyor. Diğer şehirlere yapılan yardımın Adıyaman’a da yapılması gerektiğini söylüyorlar. Hepsi sessiz ve çaresizce enkazın altından çıkacak yakınlarını bekliyor. Bazıları seviniyor, bazıları ise gözyaşlarıyla haykırıyor. Ama herkesin gözlerinde derin bir sessizlik ve çaresizlik hakim. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Şehir merkezine doğru gittikçe yardımların arttığına ve AFAD’ın enkazdan insan çıkarmaya çalıştıklarına şahit olduk.

Yedi yaşındaki oğlunun enkazdan çıkarılmasını bekleyen bir anne, AFAD ekibine defalarca teşekkür etti. Gece uzun, soğuk ve insanlar bir umutla haber bekliyorlar. Bu haberi yazarken üşüyoruz. İnsanlar ise soğuktan sırtlarında battaniye ile ateşin etrafında umutlu bir haber bekliyor…

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.