Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope deprem bölgesinde | Ferit Aslan’ın Diyarbakır izlenimleri: Bir yanda umut bir yanda çaresizlik


Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde yedi binanın yıkıldığı Diyarbakır’da arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Can kaybının 132’ye yükseldiği kentte, 72 saat sonra bir kadının enkaz altından çıkarılması ve sekiz yaşındaki Beşir Yıldız’ın 81 saat sonra kurtarılması umutları yeniden yeşertti.

Diyarbakır’da kentin ilk alışveriş merkezi olan ve bir bloğu çöken Diyar Galeria’da çökme riski nedeniyle çalışmalar ağır yürürken merkez Yenişehir ilçesindeki Sözel Apartmanı’nda yaşam belirtisi alınmaması üzerine iş makineleri enkazı kaldırmaya başladı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Salim Ensarioğlu’nun kuzeni Engin, eşi Nupelda ve çocukları Arin İmran Ensarioğlu’nun cenazeleri dün gece Diyarbakır-Yenişehir’deki Sözel Apartmanı’nın enkazından çıkarılarak toprağa verildi. Bağlar ilçesinde depremde yıkılan Yoldaş Apartmanı’nın enkazından 72 saat sonra bir kadın kurtarıldı. Aynı ilçedeki Hisami Apartmanı’nda sekiz yaşındaki Beşir Yıldız’ın 81 saat sonra kurtarılması ise umutları yeniden yeşertti.

Sekiz noktada çadır kentler kuruldu ama ısınma sorunu yaşanıyor

Evleri hasar gören vatandaşlar, geceyi belirlenen merkezlerde ya da çadırlarda geçirdi. AFAD, Diyarbakır’da çoğu park olmak üzere sekzi noktada toplam 922 çadır kurdu. Ancak parklarda ıslak toprak zemine kurulan çadırlarda ısınma sorunu yaşandı. Vatandaşlar ateş yakarak ısınmaya çalıştıklarını anlattı.

Bağlar hayalet ilçeye döndü

Diyarbakır’ın yapı stoğu bakımından depreme en dayanıksız ilçesi Bağlar, hayalet ilçeye döndü. Sokaklar sessizliğe bürünürken, esnafın çoğu da dükkanlarını açmadı.

Kentte can kaybı 132’ye yükseldi

Diyarbakır’da bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kentte yıkılan altı binadan 322 kişinin çıkarıldığını, bunlardan 132’sinin yaşamını yitirdiğini ve 130 kişinin ise tedavilerinin sürdüğünü söyledi. Bozdağ, yıkılan binalar ile ilgili adli soruşturma yürütüleceğini de sözlerine ekledi.

DTSO Başkanı Kaya: “Yardımlar sürecek”

6 Eylül 1975’te Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 6,6 büyüklüğünde meydana gelen ve 2 bin 385 kişinin yaşamını yitirdiği, 8 bin 149 binanın yıkıldığı depremden sonra ilk kez böyle büyük bir felaket ile karşılaşan Diyarbakır’da bir yandan da yaralar sarılmaya çalışılıyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, ilk günden beri kentteki sivil toplum kuruluşlarının seferber olduğunu, valilikle koordineli şekilde enkazlara iş makinesi gönderilmesi, vatandaşların konaklamasının sağlanması konularında iyi bir sınav verdiklerini söyledi. Depremin vurduğu Adıyaman ile Kahramanaraş-Pazarcık’a yardımda bulunduklarını da aktaran Kaya, yardımların süreceğini dile getirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.