Gaziantep, depremin derinden etkilediği illerden biri. Nurdağı’na boş tabutlar getirildi. İlçedeki enkazlarda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Nurdağı Devlet Hastanesi’ne götürülen cenazeler için Türkiye’nin dört bir yanından tabutlar getirildi.
Nurdağı’nda enkaz altındaki yurttaşları arama kurtarma çalışmaları bugün (8 Şubat) de devam etti. Yakınlarının enkaz altından çıkarılmasını bekleyen yurttaşlar, Aslanlı Mahallesi’ndeki 20 daireli Nilüfer Apartmanı’nda dün (7 Şubat) öğleden bu yana çalışma yapılabildiğini ve yaklaşık 100 kişinin göçük altında olduğunu söyledi.
Nurdağı’na boş tabutlar getirildi
Nilüfer Apartmanı’ndan yakınlarının çıkarılmasını bekleyen bir yurttaş, “Nurdağı yok olmuş, haritadan silinmiş. Cenazem arka tarafta gözüküyor, biz hemen çıkarılsın istiyoruz, kendi imkânlarımızla da çalışmak istiyoruz. Yani bir an önce en sevdiğimiz insanları alıp son görevimizi yapmak istiyoruz” dedi.
Kardeşlerinin çıkarılmasını bekleyen bir kadın da “Biz de gider mezara, senin yanına ev yaparız” diyerek ağıtlar yaktı.
Yardımların bölgeye ulaşmasının ardından Aslanlı Mahallesi’nde ilk sıcak yemek 60 saat sonra dağıtıldı. Enkazın önünde saatler sonra ilk kez ekmek yediğini söyleyen bir yurttaş, “En önceki derdimiz, insanların bu yığından çıkarılması. Yemek de değil” diye konuştu.
Tuvaletler kullanım dışı, çadır eksik
Isınma sorununun devam ettiği mahallede elektrik ve su hâlâ yok. İlçede tuvaletler de kullanılamaz halde.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Esenyurt ve Bahçelievler mahallelerine çadır kentler kurdu ancak halen çok sayıda yurttaş dışarıda. Bahçelievler Mahallesi’nde doğumuna 25 gün kalan hamile bir kadın, bir çadırda yedi aile kaldıklarını söyledi: “Çadır, lavabo ihtiyacımız karşılanmıyor. Isınma ihtiyacımız rezillik. Kötüyüz yani, çok kötü bir durumdayız. Yardımlar kısıtlı. Bize ulaşana kadar hiçbir şey kalmıyor.”
Nurdağı Devlet Hastanesi’ne Türkiye’nin pek çok ilinden onlarca boş tabut getirildi. Cenazeler için ayrılan alan da tümüyle doluydu. Ambulanslar ve sivil araçlar cenazeleri indirmek için hastane önünde sıra bekliyordu.