Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (13 Mart 2023): İnce, 100 bin imza toplayabilecek mi?

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Günün en önemli haberlerini size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Seçimlere 62 gün kaldı. 

Siyasi partilerde milletvekilliği aday adaylığı için başvurular bugün başlıyor. AKP’den aday olmak isteyenler, belirlenen asgari tutarı AFAD’a bağışlayacak. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) aday başvuruları 20 Mart’a kadar sürecek ve Malatya, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Hatay’da başvuru yapacak aday adaylarından herhangi bir ücret alınmayacak. CHP Parti Meclisi, milletvekili genel seçimleri için adayların belirlenmesi, Millet İttifakı ile hazırlanacak ortak milletvekili listeleri konusunda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na “tam yetki” verdi. YSK’ya başvuru öncesi listelere son şeklinin verilmesinde de son söz Kılıçdaroğlu’nda olacak.  Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) ise milletvekili aday adaylığı başvuruları 14 Mart’ta başlayıp 21 Mart’ta sonlanacak.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) bugün, parti genel başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplanacak.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, HÜDA PAR Genel Merkezi’ne gidecek. Görüşmenin ardından basın açıklaması yapılacak. HÜDA PAR, seçimlerde aday çıkarmayacaklarını ve Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceklerini açıklamıştı.

Partiler hızlı bir şekilde seçim sürecine adapte oldu. Partilerin adayları ve ittifak bileşenleri deprem bölgesini ziyaret ediyor. Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan deprem bölgesindeki temaslarını sürdürüyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte dün (12 Mart) Hatay’daydı. Burada açıklama yapan Erdoğan, Hataylılardan helallik istedi. Kırıkhan Stadyumu’nun yanına kurulan çadır kenti ziyaret eden Erdoğan, “Her türlü gayreti göstermemize rağmen eğer sıkıntılar yaşadıysanız bize düşen helallik istemektir” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de deprem bölgesinde temaslarını sürdürüyor. Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte Kahramanmaraş’ta incelemelerde bulundu. ABB Afet Koordinasyon Merkezi’nde konuşan Akşener, Erdoğan’a seslendi, “Sayın Erdoğan ve arkadaşlarına çağrıda bulunmak istiyorum: Şiddetli bir depremden şiddetli bir felakete dönüştürdünüz. Merkezi hükümetin bütçesiyle belediyenin imkanlarını bir araya getirerek vatandaşa hizmet edin” dedi.

Bu arada Memleket Partisi, 2023 Genel Seçimleri’ndeki cumhurbaşkanı adayının Muharrem İnce olduğunu açıkladı. İl ve ilçe başkanlıklarında sandığa giden partililer, dün oybirliği ile İnce’yi belirledi. Parti Sözcüsü Prof. Dr. İpek Özkal Sayan, Memleket Partisi’nin cumhuriyet tarihinde bir ilki yaptığını söyledi. Türkiye’de demokrasi istediklerini söyleyen Sayan, “Rekabete açık bir memleket istiyoruz” dedi. İnce, parti içinde yapılan oylama ile cumhurbaşkanlığına aday gösterilse de aday olabilmesi için 100 bin imzanın toplanması gerekiyor.

Öte yandan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclisi (PM) Hatay’da yapıldı. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Emek ve Özgürlük İttifakı” içindeki partilere Yeşil ve Sol Parti listelerinden seçimlere girilmesini önerdiği iddia edildi. TİP ise Hatay’daki PM toplantısında bu öneriye kapıyı kapattı. İki gün süren PM toplantısından TİP’in belirleyeceği illerde seçimlere kendi amblemi ile girmesi kararı çıktı. PM’de ayrıca cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının desteklenmesi için Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleriyle müzakere edilmesi yönünde karar alındı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına katıldı. Kuşoğlu, Millet İttifakı’nın seçimleri kazanması halinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın hem cumhurbaşkanı yardımcısı olma hem de mevcut görevlerini sürdürmelerine ilişkin süreci anlattı. Kuşoğlu, “Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı seçildikten sonra istişare yapılacak. Atanmaları uygun görülürse belediye başkanlığından ayrılacaklar ve cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanacaklar. ‘Belediyelerde yapılacak işler var’ denilerek bir karar alınırsa Mart 2024 tarihine kadar başkanlar görevine devam edecek. Ondan sonra bu göreve başlayacaklar” dedi. Bunun üzerine partiden bir açıklama geldi. Açıklamada, 6 Mart’ta imzalanan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası”na uyulacağı vurgulandı.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, dün akşam Habertürk yayınına katıldı. Kübra Par’ın sorularını yanıtlayan Aydal, Cumhur İttifakı’na katılmak için 30 madde sunduklarını ve AKP’nin de bunları kabul ettiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanı Melih Güner, bunların arasında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’la ilgili bir maddenin kalkmasının da bulunduğunu açıklamıştı. Kübra Par da Aydal’a, “Bu maddeye de tamam demiş olamaz herhalde AK Parti değil mi?” diye sordu. Aydal ise AKP’nin bu 30 maddeye karşı “Hiçbir problem yok” dediğini, herhangi bir itirazları olmadığını aktardı. 

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından genç muhafazakâr kadınlara seslendi. Demokratikleştiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Biz baskıcı olan her şeyden arındık, demokratikleştik. Onlar en baskıcı olanı yanlarına çektiler. Kadına şiddetin önlenmesi kanununa savaş açanı ittifak ortağı yaptılar. Kazanım ve özgürlüklerinizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Daha sonra ikinci bir paylaşım yapan Kılıçdaroğlu, AKP’li milletvekillerine teşekkür etti. Kılıçdaroğlu paylaşımında, “Paylaşımı alıntılayan AK Parti milletvekillerine teşekkür ederim. Panikle yazdıklarına göre, İletişim Başkanlığı da bu konunun ne kadar önemli olduğunun farkında. 6284’ün kaldırılmasına asla izin vermemeliyiz. Bu tüm kadınların ortak meselesidir” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), iki gün önce (11 Mart) piyasalarda düşüşe neden olan Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) iflas ettiğini açıkladı. Kurum, bankaya kayyum atandığı duyurdu. Böylece ülkede, son 15 yılda kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri yaşandı. Yaşananın 15 yıl önceki finansal krizden çok farklı olduğunu vurgulayan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, “Mevduat sahipleri konusunda endişeliyiz ve onların ihtiyaçlarını karşılamaya odaklandık” dedi. FDIC, SVB’deki 250 bin dolara kadar olan banka mevduatları için devlet garantisi getirdiğini açıkladı. Fakat SVB’deki mevduatların yüzde 85’inin, 250 bin doların üstünde olduğu söyleniyor. Bakalım, ABD bu krizden nasıl çıkacak?

*****************

Yorum, soru, eleştirileriniz için gamzeelvan@medyascope.tv’ye yazabilirsiniz.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.