Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB Meclisi’nde isim tartışması: “Sultan Vahdettin Caddesi” oyçokluğuyla kabul edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Mart ayı ikinci oturumunda, Pendik’te Güllübağlar, Ramazanoğlu ve Yayalar mahalleleri sınırlarında kalan caddeye “Sultan Vahdettin Caddesi” adı verildi. Kararı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti reddetti. İYİ Parti’nin Doç. Dr. Sinan Ateş talebi ise AKP’li Meclis Başkan Vekili tarafından reddedildi. AKP ve MHP’nin çoğunlukta olduğu İBB Meclisi’nden karar oyçokluğu ile kabul edildi. 

Sultan Vahdettin – Son Osmanlı Padişahı

İBB Meclisi Mart ayı ikinci oturumu Meclis Birinci Başkan Vekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında Saraçhane’de toplandı. Komisyon raporundaki 9. madde Pendik’te bazı caddelere isim verilmesini kapsıyordu. Bunlardan Ertuğrul Gazi, Velibaba ve Yayalar mahalleleri sınırlarında kalan caddeye “Sultan Abdülhamid Han Caddesi”, Güllübağlar, Ramazanoğlu ve Yayalar mahalleleri sınırlarında kalan caddeye ise “Sultan Vahdettin Caddesi” isimleri verildi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan’dan Doç. Dr. Sinan Ateş teklifi

Oylama sırasında AKP’nin İBB Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, söz aldı ve Millet İttifakı partilerinin teklife “ret” oyu verdiğini hatırlattı. Türkyılmaz, Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu için atılan “Mücahit Kılıçdaroğlu” sloganını hatırlatarak, CHP’nin teklifi reddetmesini “riyakârlık” olduğunu söyledi.

Türkyılmaz, İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan’a “Ret mi ediyorsunuz?” diye sordu. Özkan, teklifi kabul etmediklerini söylerken, silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’i hatırlatarak, “Abdülhamit ve Vahdettin ismi çok fazla var. Neden bu teklifi 20 yılda değil de şimdi yapıyorsunuz? Bu caddenin adı, Doç. Dr. Sinan Ateş olsun” diyerek aykırı teklif önerisiyle geldi. Meclis Birinci Başkan Vekili Okul, Özkan’ın teklifini aykırı teklif olamayacağını söyleyerek, teklifi reddetti. 

Vahdettin tartışması 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentin kurtuluşunun 9 Eylül’deki 100. yıldönümünde yaptığı konuşmadaki “100 yıl önceydi. Bu toprakları yönetenler gaflet, delalet ve hatta hıyanet içendeydi. Gençleri, kadınları ve geleceği hiç düşünmediler. Sadece saraylarındaki saltanatı korumak için bütün milleti ateşe attılar” sözlerine AKP ve MHP kanadından sert tepki gelmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.