Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (17 Mart 2023): İttifaklar silsilesi

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Günün en önemli haberlerini size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerden 11 il etkilendi. Depremde en ağır yıkımı alan illerden biri de Adıyaman’dı. Depremin ardından Adıyaman ve Şanlıurfa’da meydana gelen yoğun yağış nedeniyle sel felaketi yaşandı. Şanlıurfa ve Adıyaman’da sel felaketi nedeniyle 17 kişi yaşamını yitirdi. Şanlıurfa’da 15, Adıyaman’da ise iki kişi hayatını kaybetti. Arama çalışmaları devam ediyor.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, Adana’da “Bilimin Rehberliğinde Depreme Dayanıklı Kent Paneli”ne katıldı. İmamoğlu, “13 milyondan fazla insanı derinden etkileyen depremleri art arda yaşadık. Hak etmedikleri yıkımı yaşayan vatandaşlarımızın yarasını sarmak adına mücadeleler veriyoruz” dedi. Deprem bölgesinde yaşanan sel felaketine dikkat çeken İmamoğlu, “Depremde insanlarımızı kaybettik, sel oldu, Şanlıurfa’da daha yeni yapılmış altyapı mekanizması yüzünden yine insanlarımızı kaybetmek zorunda kaldık. Kahramanmaraş depremi milat olmalı” diye konuştu.

Seçimlere 58 gün kaldı. 

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun siyasi partilere yapacağı ziyaretlerin tarihi de netleşmeye başladı. Buna göre bugün 11.00’de Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’ı parti genel merkezinde ziyaret edecek. Bu ziyaretin ardından ise 15.00’te Büyük Türkiye Partisi (BTP) Genel Merkezi’nde genel başkan Hüseyin Baş ile bir araya gelecek. 

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 14 Mayıs’ta yapılacak seçimle ilgili bazı kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayın ilkelerini belirleyen esaslara göre Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde de propaganda yapılabilecek. Milletvekili seçimi için propaganda dönemi 18 Mart’ta, cumhurbaşkanı seçimi için 31 Mart’ta başlayacak ve 13 Mayıs, saat 18.00 itibariyle sona erecek. Bir adayın, geçerli oyların salt çoğunluğunu (yüzde 50+1) alamadığı takdirde, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalmasıyla propaganda dönemi devam edecek. İkinci turda propaganda süreci, 15 Mayıs Pazartesi günü başlayacak ve 27 Mayıs Cumartesi, saat 18.00’de son bulacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) cumhurbaşkanı aday gösterme süreci başladı. AKP milletvekilleri de dün (16 Mart) İsmet Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantıda, Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine ilişkin grup kararı alındı. Kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AKP’den cumhurbaşkanı adaylığı resmileşti. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) TBMM Grubu da Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine ilişkin grup kararı aldı.

Adıyaman’daki Grand İsias Hotel, aralarında eğitimcilerin, rehberlerin, velilerin ve yaşları 9 ile 15 arasında değişen çocukların da bulunduğu 35’i Kuzey Kıbrıslı toplam 60 yurttaşa mezar oldu. Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gittiklerini duyurdu. İsias Hotel’de çocuklarını kaybeden ailelerle görüşen Kılıçdaroğlu, çocukların mezarlarını da ziyaret etti. Kılıçdaroğlu; Yeniçeri, Tülek, Nurluöz, Sabancı, Kalaycı, Karasel ve Aktuğralı ailelerine başsağlığı dileklerini iletti. Uluçay, Topukçuoğlu, Akın ve Bilgen ailelerine de başsağlığı dileklerini ileten Kılıçdaroğlu, hayatını kaybeden çocukların mezarlarına çiçek bırakarak dua okudu. Kılıçdaroğlu, KKTC’deki taziye ziyaretlerinin ardından Ankara-Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. “Orada bir cinayet işlendi, bunun başka bir adı yok” diyen Kılıçdaroğlu, İsias’ta hayatını kaybeden turist operatörlerinin aileleri ile de görüşeceğini söyledi. İktidarın KKTC’li yurttaşlara kulaklarını kapadığını ve baş sağlığı dilemeyi çok gördüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, “Büyük, korkunç bir acı. Allah kimseye böyle bir acı vermesin. Çocukların odalarında mum yanıyor, herkes feryat içinde. Bizde babası ölene yetim, annesi ölene öksüz deriz. Peki evlatlarını kaybeden anne ve babalara ne diyeceğiz?” diye konuştu.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nı oluşturan parti ve grupların yöneticilerinin toplantısında, seçimlere “aynı çatı altında” ancak ayrı listelerle girme kararı alındı. Cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki tutum ise daha sonra açıklanacak. Emek ve Özgürlük İttifakı, bir süredir seçimlere tek listeyle mi, aynı ittifak çatısı altında ayrı listeyle mi girileceği konusunda görüş ayrılığı yaşıyordu. Toplantıdan sonra Medyascope‘un konuştuğu üst düzey yetkililer, “Karar aynı ittifak çatısı altında ama ayrı listelerle girme yönünde oluştu” bilgisini verdi. Toplantıdan sonra paylaşılan yazılı açıklamada, “Türkiye’nin kaderini değiştirecek bir seçimin arifesindeyiz. Toplumun beklentilerini umuda çevirecek, demokratik ve özgür bir geleceği inşa edecek tarihsel ve siyasal sorumluluğumuzun bilincindeyiz” denildi.

Menzil tarikatına bağlı Semerkand Vakfı, Beşir Derneği, GENÇKON ve TÜMSİAD, 2023 genel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nı destekleyeceklerini açıkladı. Açıklamada, “Net hedeflerin hızlıca ve kararlılıkla hayata geçirilebilmesi adına geçtiğimiz kritik dönemin tecrübesini önemsiyoruz. Bu vesileyle hem Cumhurbaşkanlığı hem de Milletvekili Genel Seçimleri’nde Cumhur İttifakı’nı destekliyoruz” denildi.

İYİ Parti’de, 14 Mayıs genel seçimleri öncesi milletvekili aday listeleri netleşiyor. Medyascope, aday listelerinin ayrıntılarına ulaştı. İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, milletvekilliği için aday adayı olmayacak. Millet İttifakı’nın iktidara gelmesi durumunda bakan olması beklenen Yılmaz, milletvekili aday adaylığı başvurusu yapmayacak. İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale ise İzmir’den aday gösterilecek. İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem ile Genel Başkan Yardımcısı Buğra Kavuncu’nun da İstanbul 2. bölgeden milletvekili adayı gösterilmesi bekleniyor. İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkanlığı Koordinasyon Kurulu Üyesi Alp Emeç, İstanbul 2. Bölge milletvekili aday adayı oldu. Emeç, 2022’de sosyal medya paylaşımı gerekçesiyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Silivri Cezaevi’ne götürülen Emeç, 12 gün sonra tahliye olmuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme ihtimaline dair konuştu. Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu belirten Esad, Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinden askerlerini çekmesini şart koştu ve “Erdoğan’la bir görüşmenin gerçekleşebileceği tek senaryo bu” dedi. Ankara’yı terörizme destek vermekle suçlayan Esad, “Suriye’deki savaşın nihai olarak sona ermesine yol açmayacaksa, böyle bir toplantının ne yararı olabilir?” diye konuştu.

*****************

Yorum, soru, eleştirileriniz için gamzeelvan@medyascope.tv’ye yazabilirsiniz.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.