Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’nin hak ihlali kararını hatırlatan Cumartesi Anneleri: “Galatasaray Meydanı’ndaki ablukayı kaldırın”

Anayasa Mahkkemesi’nin (AYM) “hak ihlali” kararına rağmen Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmalarına izin verilmeyen Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, “Keyfi yasağınıza son verin ve Galatasaray Meydanı’ndaki ablukayı kaldırın. Kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımızı aramaya, akıbetlerini sormaya, faillerinin cezalandırılmasını istemeye, mevcut adaletsizliğe itiraz etmeye, hak ve özgürlük talep etmeye devam edeceğiz” denildi.

“Galatasaray Meydanı’ndaki ablukayı kaldırın”

“Galatasaray bizim, Galatasaray hepimizin. Vazgeçmiyoruz” pankartının önünde yapılan açıklamayı, 1995 yılında gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu. Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yaptıkları eylemin 700’üncü haftadan itibaren yasaklanmasının evrensel hukuka ve Anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan Tosun, “Bu iddialarla yargı makamlarına başvurduk. 23 Şubat 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına kadar, bu haklı itiraz ve taleplerimiz görmezden gelindi. Maside Ocak’ın başvurusu üzerine verilen bu AYM kararıyla, Anayasanın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkımızın ihlal edildiğine hükmedildi” diye konuştu.

AYM kararı sonrası idarenin Galatasaray yasağında ısrar etmesinin Anayasanın kasten ihlaline girdiğine işaret eden Tosun, yarından itibaren kayıp yakınları ve İHD olarak ilgili makamların AYM kararına uyması için girişimlerde bulunacaklarını açıkladı. Yetkililere seslenen Tosun, “Keyfi yasağınıza son verin ve Galatasaray Meydanı’ndaki ablukayı kaldırın. Kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz! Kayıplarımızı aramaya, akıbetlerini sormaya, faillerinin cezalandırılmasını istemeye, mevcut adaletsizliğe itiraz etmeye, hak ve özgürlük talep etmeye devam edeceğiz” dedi.

Maside Ocak “AYM kararıyla hukuksuzluk tescillendi”

Gözaltında işkenceyle öldürülen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, AYM’nin toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkının ihlali bakımından olumlu karar verdiğini ancak kötü muamele yasağı bakımından ihlal kararı vermediğini vurguladı. Bununla ilgili girişimlerinin süreceğini dile getiren Ocak, AYM kararıyla bugüne kadar yapılan hukuksuzlukların tescillendiğini belirtti.

Hanım Tosun: “Hiç kimsenin gücü bizim haklılığımıza yetmeyecek”

Gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun da “Hiçbir zaman kayıplarımızı aramaktan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Hiç kimsenin gücü bizim haklılığımıza yetmeyecek. Geçen hafta Lice’de 14 yaşındaki çocuğa neden işkence yapıldı, çok iyi biliyoruz. Sizin vicdanınız insanları kaçırmaya, çocukları kaçırıp tehdit etmeye mi yetiyor? Yetmeyecek. Biz de hiçbir zaman kayıplarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Galatasaray bizim çünkü biz haklıyız” diye konuştu.

Hanife Yıldız: “Evlatlarımızı kaybedenler yargı önüne çıkarılana kadar devam edeceğiz”

Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız da “Bir annenin evladını aramasına konulan yasak kabul edilemez. Bizim hem kayıplarımıza hem aramızdan ayrılıp toprağa verdiğimiz analarımıza sözümüz var. Biz kayıplarımızdan vazgeçmedik, Galatasaray’dan vazgeçmedik, kaybedenler yargı önüne çıkarılana kadar da devam edeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.