Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Ayşegül Karagöz’ün Edirne izlenimleri: Kılıçdaroğlu karşısında Erdoğan’ın hiç mi şansı yok?

Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’ne 40 gün kaldı. Medyascope il il seçmenin nabzını tutmaya devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) kalesi Edirne’de Kemal Kılıçdaroğlu rahatça kazanabilir mi? Recep Tayyip Erdoğan’ın hiç mi şansı yok? Vatandaşlar ve gazetecilere sorduk.

CHP’nin kemikleşmiş bir seçmen kitlesinin olduğu Edirne’de 2018 seçimlerinde Muharrem İnce yüzde 55,6, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 31,4 , Meral Akşener yüzde 10,4 ve Selahattin Demirtaş ise yüzde 1,7 oy aldı.

Üç milletvekili çıkaran Edirne’de CHP, İYİ Parti ve AKP’nin birer milletvekili var.

“Edirne’nin ciddi bir işsizlik sorunu var

Küresel Gazeteciler Konseyi Genel Sekreteri ve Edirne Son Haber Başyazarı Lütfü Karakaş, Edirne’nin ciddi bir işsizlik sorunu olduğunu vurguluyor:

“Edirne turizm ve tarım kenti. Ciddi bir işsizlik sorunu var. Özellikle gençler Çorlu, Tekirdağ ve Kırklareli’ye gidip orada istihdamdan faydalanıyorlar. Edirne’de tarım kesiminin de zaman zaman ülke şartlarından kaynaklanan sorunları var.

Gazeteci Lütfü Karakaş

“Edirme’nin duruşu 1946’den beri seçimlerde hiç değişmiyor”

Karakaş, bu sorunların Edirne’de seçmenim oy eğilimlerini değiştirmeyeceğini düşünüyor:

“Bu sorunların seçmen eğilimlerini pozitif ya da negatif olarak etkileyeceğini düşünmüyorum. Çünkü Edirne’nin genel bir siyasi tavrı, siyasi bir duruşu var. Bu duruş 1946’den beri seçimlerde hiç değişmiyor. Aslında Edirne seçmeni sağ bir seçmen. Fakat son dönemde gelişen ve değişen konjonktürde özellikle merkez sağdaki seçmen ile sosyal demokrat seçmenlerin aynı partiye oy verme konusunda birleştiklerini gözlemliyoruz. Demokratik Sol Parti (DSP) Türkiye’de hiç olmadığı dönemde Edirne’den üç milletvekili çıkarırken, bir sonraki dönemde hiç milletvekili çıkaramadığını, seçmenlerin bir bölümünün o seçimlerde MHP’ye bir bölümünün de CHP’ye yöneldiğini görüyoruz. Edirne’de oy kullanan insanın her seçimde değişik bir tercih gösterdiğini söylemek mümkün. Sonuçlar bunu gösteriyor. Daha önce yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve yerel seçimlerde de ağırlıklı olarak fark ediyoruz ki Edirne’de merkez sol tandanslı bir seçmen kitlesi var.

81 ilde seçimin nabzını tutuyoruz. Bütün il izlenimi videolarımız için aşağıdaki YouTube oynatma listemizde gezinebilir, şehrinizi bulabilirsiniz:

“Kılıçdaroğlu’nun yüksek oy alacağını söylemek için kâhin olmaya gerek yok

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Edirne’de yüksek oy alacağını söyleyen Karakaş, geçmişte Muharrem İnce’nin de yüksek oy aldığını hatırlatıyor:

“Edirne’de Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oyların yüksek olacağını söylemek için kâhin olmaya gerek yok. Daha önceki seçimlerde ki aday Muharrem İnce de aynı şekilde yüksek oy almıştı. 60’ların üzerine çıkan bir orandan söz ediyoruz. Bu seçimlerde de aynı oranların olacağını söylemek mümkün.”

Selimiye Camii

“AK Parti Edirne’de alabileceği oyu alıyor”

AKP’nin Edirne’de alabileceği oyu aldığını söyleyen Karakaş, “‘AK Parti Edirne’de başarılı olamadı’ cümlesi doğru bir cümle değil. AK Parti Edirne’de alabileceği oyu alıyor zaten. Bir milletvekilliği oyu her şartta alıyor. Yani bugün Edirne’den kimi aday gösterseniz bir milletvekili çıkarıyor. Cumhuriyet Halk Partisi her şartta iki milletvekili çıkartıyor” diyor

Esnafı Yunanistan ve Bulgaristan’dan alışveriş için günübirlik turistler kurtarıyor

Edirne’nin son dönemde ciddi bir ekonomik kriz yaşadığını söyleyen Karakaş, coğrafi konumundan dolayı esnafın rahat olduğunu anlatıyor:

“Özellikle Yunanistan ve Bulgaristan’dan alışveriş için günübirlik gelenlerin Edirne turizmine, otelcilik sektörüne, gıda sektörüne, toptancılık sektörüne çok ciddi katkıları var. Bugün Edirne esnafının Çankırı’nın, Kastamonu’nun, Kayseri’nin, Bilecik’in esnafından daha şanslı olduğunu söylemek mümkün. Tabii bunun getirdiği avantajlar dışında dezavantajlarıda var. Dışarıdan gelen turizmin yarattığı fiyat artışları Edirne’nin yerli insanını olumsuz yönde etkiliyor.”

Gazeteci Orçun Oğuz

“Edirne AK Parti iktidarına en uzun süre direnen illerden biri

Gazete Saros Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Gazeteci Orçun Oğuz ise Ergene ve Meriç nehirlerinin kirliliğinin Edirne’deki birincil problem olduğunu söylüyor. Oğuz, “İkinci sorun sosyal yetersizlikler. Birçok ilçe il merkezine uzak. Aynı zamanda Türkiye’nin kronik sorunları olan enflasyon ve işsizlik Edirne’de de var” diyor.

Orçun Oğuz, işsizlik ve enflasyon nedeniyle vatandaşların sandıkta bir reaksiyon göstereceğini ancak diğer problemlerin oy verme davranışlarını değiştirmeyeceğini söylüyor:

“Biz gelişmiş bir ülke olmadığımız için ne yazık ki enflasyon ve işsizliğin oy verme reaksiyonu konusunda daha ön planda olduğunu düşünüyorum. Maalesef Ergene, doğa, çevre kirliliği gibi konuların oy verme konusunda daha az etkili etkileyici bir unsur olduğunu düşünüyorum.

Edirne denilince CHP’nin uzun yıllar kemikleşmiş seçmen profiliyle karşılaştıklarını belirten Oğuz, “Buna seçmen alışkanlığı diyebiliriz.  Edirne 2002 yılında başlayan AK Parti iktidarına karşı en uzun süre direnen illerden ve seçmen bazında sandıkta geçit vermeyen il olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda ben Kemal Kılıçdaroğlu’nun Edirne’de Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde süreci ilk turda bitireceğini düşünüyorum. Yüzde 50’nin üzerine çok rahat çıkacağını, hatta belki de Edirne’nin en çok oy aldığı ilk beş ilden biri olacağını düşünüyorum” diyor.

“AK Parti Trakya seçmeni ile arasına mesafe koydu”

Oğuz, AKP’nin Edirne’de başarılı olamamasının temel sebebinin Erdoğan’ın Trakya seçmeni ile arasındaki bağın açılmasından kaynaklandığını anlatıyor:

“AK Parti kuruluşundan itibaren bu bölgede de çeşitli açılımlar, dokunuşlar yapmaya çalıştı. Fakat son on yıldır daha çok milli görüş geleneğinden gelen biraz daha muhafazakâr ve milliyetçi seçmen modeline yönelik çalışmalarda bulunduğu için Trakya seçmeni ve Edirne seçmeniyle arasındaki bağın açıldığını düşünüyorum. AK Parti kendi kuruluş felsefesinden uzaklaştıkça Trakya seçmenine mesafe koydu. Bu illerin başında da hiç şüphesiz Edirne ili gelmektedir.

“Kılıçdaroğlu Edirne’de yüzde 80’leri görebilir

Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının Trakya’da olumlu karşılandığını vurgulayan Oğuz, “Kılıçdaroğlu’nun aday olmasının Trakya seçmeninde CHP’ye daha fazla oy verme eğilimini güçlendirdiğini düşünüyorum. Sadece Edirne değil, Trakya genelinde böyle olacağına inanıyorum” diyor.

Edirne’de seçim sonuçlarında bir sürpriz olmayacağını dile getiren Oğuz, şöyle diyor:“Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 65 oy aldıysa, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı desteğiyle beraber yüzde 70’leri, yüzde 75’leri, belki yüzde 80’leri zorlayabileceğini düşünüyorum.”

Selimiye Camii

Peki, vatandaşlar ne düşünüyor?

Edirne halkının oturmuş bir siyasi kimliği var. Dışarıda konuştuğum vatandaşların çoğu Kılıçdaroğlu’nun aday olmasından memnun ve oylarını Millet İttifakı’na vereceklerini söylüyor. “Edirne’den başka bir sonuç çıkar mı?” diye sorduğumda ise “Daha önceki seçimlerde başka sonuç çıkmadı, bu seçimde de çıkmayacak. Kemal Kılıçdaroğlu kazanacak” yanıtı alıyorum. Kılıçdaroğlu’nun adaylığını destekleyen ve oy vereceğini söyleyenlerin yanı sıra Erdoğan’a oy vereceğini söyleyen vatandaşlar da var.

“Edirne’nin çoğu zaten CHP’li” diyen vatandaşlar çoğunlukta olmakla beraber, “Edirne’de Kılıçdaroğlu kazanır, CHP’nin kalesi burası sonuçta. Ama genele bakmak lazım. Genelde de yüzde 52 ile Recep Tayyip Erdoğan alır” diyen vatandaşlar da var.

“Klişeleşmiş, Edirne’de koalisyon yani Kılıçdaroğlu kazanır ama genelde Erdoğan alır” diyor bir vatandaş.

Başka bir vatandaş ise “Edirne’de Millet İttifakı önde gözüküyor. Genelde ise Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 55 civarında oyla alacağını düşünüyorum” görüşünü dile getiriyor.

Erdoğan’ın bu seçimde kazanamayacağını söyleyen vatandaş, “Görüyorsunuz milletin halini. Bitti artık, her şeyin bir sonu var, 20 yıl bitti. Kılıçdaroğlu yüzde 100 Edirne’de kazanır” diyor.

Başka bir vatandaş ise, Kılıçdaroğlu’nun aday olmasından duyduğu rahatsızlığı şu şekilde dile getiriyor:

“Kesinlikle Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun kazanması ihtimal bile değil. İstemem de açıkçası. Bana zayıf geliyor, Mansur Yavaş olabilirdi hatta Ekrem İmamoğlu’na bile razı olabiliriz ama Kılıçdaroğlu asla.”

Edirne’de CHP’nin rahatlıkla kazanacağını vurgulayan bir diğer başka vatandaş, umutlu günlerin kendilerini beklediğini söylüyor:

“21 yıldır Türkiye’yi yöneten iktidarın ekonomi, siyaset ve adalet bakımından ülkeyi getirdiği noktaları göz önüne alırsak CHP’nin Edirne’de açık ara önde olması doğal görünüyor. Türkiye genelinde de bunun böyle olacağı kanaatindeyim. Ülkece haksızlıkların, adaletsizliklerin yaşandığı bir dönem yaşadık. 196 kere ihale siteminin değiştirildiği bir ülke yönetimine maruz kaldık. Bunların değişmesi lazım, adaletin tekrar yerine oturması gerekiyor.  Daha güzel, umutlu günler bizi bekliyor diye temenni ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.