Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sinan Ateş cinayetiyle anılan MHP Milletvekili Olcay Kılavuz seçilemeyecek sıradan aday gösterildi

MHP milletvekili listelerini YSK’ya teslim etti. Eski Ülkü Ocakları Başkanı ve Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, Mersin dördüncü sıradan listeye girdi. Kılavuz 2018 seçimlerinde birinci sıradan gösterilmişti. MHP 2018’de Mersin’den iki milletvekili çıkarmıştı. Sinan Ateş cinayeti zanlılarından biri evinde gözaltına alınan Kılavuz’un seçilemeyecek sıradan aday gösterilmesi dikkat çekti.

Milletvekili listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) 9 Nisan Pazar gününe kadar verilmesi gerekiyordu ancak Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) dün (6 Nisan) listeyi kamuoyuna açıkladı ve bugün de YSK’ya teslim etti. Buna göre MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz, yine aynı şehirde, dördüncü sıradan aday gösterildi.

Kılavuz’un dördüncü sıradan seçilmesi mümkün değil

2012 yılında Ülkü Ocakları Genel Başkanlığına atanan Olcay Kılavuz, 24 Haziran 2018 milletvekili seçimleri için Mersin birinci sıradan aday gösterilmişti. Milletvekili olarak da Ülkü Ocakları Başkanlığı’na devam eden Kılavuz, 2018 yılının sonunda bu görevi Sinan Ateş’e devretti. Meclis’e 13 milletvekili gönderen Mersin’de MHP, 2018’de iki milletvekili kazandı ve Kılavuz birinci sıradaydı. MHP, 2018’de Mersin’de 145 bin 29 seçmenin oyunu almış ve yüzde 12,7 oy oranı ile ilde beşinci sıraya yerleşmişti. 

Mersin’de partilerin aldığı oylar karşılaştırıldığında, MHP’nin iki milletvekilini dörde çıkarması mümkün görünmüyor. Kılavuz aday gösterilse de, seçilemeyecek bir yerde yer aldı. Listelerin açıklanmasının ardından Kılavuz, milletvekili adaylarına başarılar dileyerek, “Liderimiz Sn Devlet Bahçeli Bey’in, kutlu davamızın, fedakar ve cefakar teşkilatımızın dün, bugün ve yarın emrinde ve hizmetindeyiz” dedi.

Kılavuz’un halefi Sinan Ateş

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Olcay Kılavuz’un halefi olan Sinan Ateş, ocak 2019’da kadar Ülkü Ocakları Başkanı olarak görev yaptı ve nisan 2020’de akademik çalışmalarını gerekçe göstererek istifa etti. Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Ateş, 30 Aralık 2022’de Ankara’da bir suikast sonucu öldürüldü. Eski Ülkü Ocakları Başkanlarından, MHP kurucusu Alparslan Türkeş’in kızına kadar pek çok kişi bu süreçte MHP’yi eleştirdi ve partiden uzaklaştı.

Suikast zanlısı Kılavuz’un evinden gözaltına alındı

Suikastla ilgili yürütülen soruşturmada, 21 kişi tutuklandı. Gözaltına alınan bazı kişiler de adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakıldı. Gözaltına alınıp adli kontrolle bırakılan, daha sonra tekrar gözaltına alınarak tutuklanan Tolgahan Demirbaş, gözlerin MHP milletvekili Olcay Kılavuz’a çevrilmesine neden oldu. Suikasttan önce konum bilgisi paylaşmak ve tetikçi Eray Özyağcı’yı kaçırmakla suçlanan eski Ülkü Ocakları Genel Merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş ilk olarak, Kılavuz’un da bulunduğu evde gözaltına alındı.

İddiaya göre, Demirbaş’ın Kılavuz’un evinden gözaltına alındığına ilişkin tutanak kayboldu ve bu nedenle savcılık Kılavuz hakkında bir işlem yapamadı. Polislere kapıyı Kılavuz’un açtığı ve “Siz gidin, sahibiniz gelsin” diyerek gözaltı işlemine direndiği ve daha sonra ekipte yer alan bir polis memurunun da tayininin çıkarıldığı iddia edildi. Kılavuz’un, suikasttan dört gün önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmesi de tartışılan bir konu oldu. 

Sinan Ateş cinayetinin yankıları

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Sinan Ateş’in adını hiç anmadı, soruları cevapsız bıraktı. Suikastın ardından MHP ile Ülkü Ocakları yönetiminden ve Hacettepe Üniversitesi’nden taziye mesajı gelmedi. Ülkücü camianın önemli isimlerinden olan Ateş’in sahiplenilmemesi, yürütülen soruşturmanın ucunun MHP’li isimlere çıkması, suikastın “örgüt içi hesaplaşma” ve “çıkar çatışması” şeklinde yorumlanmasına neden oldu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Ateş’in adını anmadan tartışmalara cevap verdi ve “Davamızı, ülkücü hareketi ve partimizi ilgilendiren hassas konulardaki sessizliğimiz, sakın ola ki aczimize yorulmasın. Beklemesini biliriz ama mütereddit değiliz. Sabrımızı sınayanlara da hayat ve siyaset dersi vermekten imtina etmeyiz” dedi. Ateş suikastıyla ilgili soruşturma için “Menfur bir suikast üzerinden siyasi çıkar elde etme çabasındaki izansızlar, zan altında bıraktıkları masum ve suçsuz insanların ailelerini ve çocuklarının duygularını bile göz ardı etmektedir” diyen Yalçın’a, Ateş’in eşi Ayşe Ateş tepki gösterdi.

Daha önceki açıklamalarında Sinan Ateş suikastının siyasi malzeme haline getirilmemesini isteyen Ayşe Ateş, “Şehit eşim Sinan Ateş’in tertemiz adını ağzına almadığı için memnun olduğum bir siyasetçi, dün yaptığı açıklama ile sabrımızın sınırlarını zorlamaktadır. Kör değiliz, sağır değiliz, dilsiz değiliz. Duam ve beklentim odur ki şehidimizin kırkı çıkmadan gerçekler ortaya çıksın” açıklamasını yapmıştı.

Eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı’na yönelik saldırı da Kılavuz ile anılmıştı

Eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Çağrı Ünel, mart 2022’de Ülkü Ocakları mensubu olduğu iddia edilen grubun bıçaklı saldırısına uğramıştı. Saldırıya silahla karşılık veren Ünel, üç kişiyi yaraladı, bir kişiyi öldürdü ve tutuklandı. Mersin Ülkü Ocakları Başkanlığı, Ünel için “FETÖ’cü bir hainin Mersin’deki tetikçisi” derken kendisine bıçakla saldırılmadığı savunuldu. 

Ünel’in, Sinan Ateş’in ekibinden olduğu belirtilmiş ve “FETÖ’cü hain” denen kişinin Ateş olduğuna ilişkin değerlendirmeler yapılmıştı. Ünel’in Kılavuz ile sorun yaşadığı ve bu nedenle saldırıya uğradığı da iddia edilmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.