Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Ayşegül Karagöz’ün Kırklareli izlenimleri: AKP bu kez milletvekili çıkaramayabilir

Kırklareli, CHP’nin en çok oy aldığı şehirlerden. 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muharrem İnce yaklaşık yüzde 60’la Recep Tayyip Erdoğan’dan iki kat fazla oy almıştı. AKP’nin Kırklareli’de bir milletvekili var. Peki, bu seçimde milletvekili çıkarabilecek mi? Kırklareli’de Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na karşı şansı ne? Ayşegül Karagöz bu soruların cevabını bulabilmek için Kırklareli’deydi.

2018’de İnce Erdoğan neredeyse iki katı oy aldı
Mehmet Siyam Kesimoğlu, 2019’da bağımsız aday olarak girip 112 oy farkla yeniden Kırklareli Belediye Başkanı seçildi

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, şehrin problemlerini Türkiye’nin problemlerinden ayırmanın mümkün olmadığını söyleyerek en önemli sorunun işsizlik olduğunu vurguladı:

“İnsanlar gerçekten ciddi anlamda iş arayışı içerisinde. Sadece ekonomik değil, psikolojik sıkıntılar da yaşıyorlar. Ekonomi daraldı, alım gücü kalmadı. İnsanların ihtiyaçları her geçen gün değişiyor. Ama değişen ve gelişen ihtiyaçları karşılayacak ekonomik gelirleri yok.”

“Sandık güvenliği sorunumuz yok”

İktidar partisinin yaptığı yanlışları ve eksik uygulamalarla ilgili sorunlarını insanlara anlattıklarını belirterek, “Farklı düşüncelere ilişkin ilgili uyarıları yapıyoruz” diyen Kesimoğlu, şöyle devam etti:

“Her siyasi partinin bir kemik oyu vardır. Ama ortada propagandaları cezbeden bir yüzergezer oylar vardır. İktidarları da her zaman o oylar belirler. O oylara yönelik propaganda ile halka ulaşım ve iletişim imkânlarını kurmak, geliştirmek lazım. Bu eminim ki sandığa yansıyacaktır.”

Seçim günü sandık güvenliği ile ilgili sıkıntı yaşamayacaklarını belirten Kesimoğlu, “Burada ulaşım, asayiş, herhangi bir problem söz konusu değildir. İnsan gücümüz ilgilidir ve duyarlıdır. Vatandaşlarımız kendisine verilen görevleri en üst noktada ve sonuna kadar yerine getirme azim ve kararlılığını, iradesini ortaya koyacaktır” diye konuştu.

81 ilde seçimin nabzını tutuyoruz. Bütün il izlenimi videolarımız için aşağıdaki YouTube oynatma listemizde gezinebilir, şehrinizi bulabilirsiniz:

“Kılıçdaroğlu’nun kazanması kaçınılmaz bir olgudur”

Kırklareli’nde seçimi Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanacağının altını çizen Kesimoğlu, gerekçesini şöyle açıkladı:

“Kırklareli’nin sosyal demokrat yapısı vardır. Cumhuriyetin kazanımları burada çok önemlidir. Laik, demokratik, sosyal hukuk devletinin yılmaz savunucularının yaşadığı bir kenttir Kırklareli. Burada yaşayanların nabzı Mustafa Kemal diye atar. Dolayısıyla Mustafa Kemal’in iki eserinden biri olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’nun, Millet İttifakı’nın ortak paydaşlarıyla birlikte bu kentte en üst düzeyde oy alması kaçınılmaz bir olgudur.”

“Üç milletvekilini almanın peşindeyiz”

Kırklareli’nde iki sol bir sağ olmak üzere üç milletvekili çıktığını vurgulayan Kesimoğlu, üç milletvekilini de alabileceklerini söyledi:

“Cumhuriyet Halk Partisi’nin adaylarının belirlenmesinde eğer objektif bir yaklaşım söz konusu olursa ve coğrafi konum kriterleri de dikkate alınırsa üç milletvekilini alma ihtimalimiz de var. Netice itibariyle diyebilirim ki Cumhuriyet Halk Partisi iki milletvekili çıkartır. Ama biz onu mutlaka üçlemenin peşinde ve kararlılığındayız.”

“İktidarın burada yüksek oy alma şansı yok”

Kırklareli’nde cumhuriyetin kazanımlarının önemli olduğunu, bu nedenle Kılıçdaroğlu’nun daha fazla oy alacağını söyleyen Kesimoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“İktidar partisinin uygulamaları, cumhuriyetin kazanımları konusunda Atatürkçü, çağdaş, laik düşünen insanların rahatsızlığına yol açtı. Yoksa elbette ki siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Burada da Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a oy çıkabilir. Adalet ve Kalkınma Partisi’ne oy çıkabilir. Biz örgütlü bir Türkiye istiyoruz. Demokratik, laik, sosyal hukuk devletine sonuna kadar sahip çıkan yöneticiler istiyoruz. Ama bu konuda hem görüş açıklamalarıyla hem de uygulamalarıyla kafa karışıklığına yol açan bir iktidarın burada yüksek oy alma ihtimali yok. Çünkü burada insanlarımız son derece duyarlıdır. Mustafa Kemal konusunda had safhada duyarlıdır. İktidarın laiklikle, ekonomiyle, eğitimle ilgili yapmış olduğu uygulamalar ve tavırları burada önemli ölçüde kabul görmez, buna dayalı olarak söylüyorum Sayın Kılıçdaroğlu’nun kazanacağını.”

“Tükenmişlik ve çürümüşlük AKP’yi bataklığa taşıyor”

AKP’nin içinde bulunduğu koşullar içerisinde çıkış yolları aradığını belirten Kesimoğlu, AKP’nin ciddi endişe ve kaygıları olduğunu söyledi:

“Eski ekonomiden sorumlu bakanla bir görüşme yaptılar, kabul etmedi. Batan bir gemiye kimse binmek istemez. HÜDA PAR eşittir Hizbullah diyebileceğimiz bir partiyle birlikte bir ittifakın içerisinde olmak, bu bitmişliğe doğru yönelişin önemli emarelerinden biridir. Milliyetçi Hareket Partisi gibi bir partinin, HÜDA PAR’ın Cumhur İttifakı’nın ortak ortağı olmasına gönül rızasıyla değil biraz da zoraki evet dediğini düşünüyorum. Bütün bunları bir araya getirdiğimizde o bitmişliğin, o tükenmişliğin, o çürümüşlüğün telafi edilemeyecek bir biçimde bataklık merkezine doğru Adalet ve Kalkınma Partisi’ni taşıdığını görüyoruz. Görünen köyde kılavuz istemez.”

***

İYİ Parti Kırklareli İl Başkanı Volkan Akman, Z kuşağından ümitli olduğunu belirterek, “İlk kez veya ikinciye oy kullanacak gençlerimiz biraz daha mantık yürütüyorlar. Ülkenin, şehrin durumunu görüp, hem yerelde hem genelde artık iyi inceliyorlar. Partinin, adayın projelerini, iyi inceliyorlar ve ona göre oy veriyorlar” dedi.

“Kılıçdaroğlu’nun arkasında durmaya devam edeceğiz”

Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun arkasında duracaklarını belirten Akman, “Kılıçdaroğlu’nun arkasında durmaya devam edeceğiz. Kırklareli belki de Türkiye’nin 81 vilayeti arasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının en yüksek oy potansiyelini çıkartacak yerdir. Biz parti olarak kendi gücümüzü biliyoruz. O nedenle ben iddialıyım, Kemal Kılıçdaroğlu’nu burada cumhurbaşkanı yapacağız” diye konuştu.

“İYİ Parti olarak milletle hareket ediyoruz”

AKP’nin Kırklareli’nde başarılı olamamasının temel sebebinin siyasetteki üyelerin halktan uzak olmasından kaynaklandığını belirten Akman, sözlerine şöyle devam etti:

“Vatandaş olarak konuşmam gerekirse seçilen vekillerin, belediye meclis üyelerinin, il genel meclis üyelerinin halktan uzak olması, halkı pek dinlememesi yani halkın içinde hareket etmemeleri başarısızlığa götürüyor. Önemli olan şey milletin sesidir. Milletin sesini dinlemezseniz, milletle hükümet bir olmadığı müddetçe zaten başarı sağlanmaz. AK Parti’nin bence en büyük sorunu bu oldu: Seçilen kişilerin milletten ayrı hareket etmesi, milletimizi dinlememesi, vatandaşımızı dinlememesi. Biz İYİ Parti olarak her zaman bunu söylüyoruz. Biz milletle hareket ediyoruz. Millet ne derse o olacak diyoruz.”

“Ülke tarihinde görülmemiş bir süreçle karşı karşıyayız”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Kırklareli İl Başkanı Engin Turan, ülke tarihinde hiç yaşanmamış bir süreçle karşı karşıya olduklarını belirterek, “Son düzlükte olduğumuzu düşünüyorum” dedi ve ekledi:

“Ülke tarihinde hiç görülmemiş, yaşanmamış bir süreçle karşı karşıyayız. Herkesin bu süreçte gerçekten çok aklıselim düşünüp sandığa öyle gitmesi gerekiyor. Ben bu seçim ve diğer seçimler diye ayırıyorum çünkü bu seçim çok önemli. Bunun için en büyük gerekçe ülkemizde son iki-üç yıldır hukuki, ekonomik alanda yaşanan sıkıntılar ve bunu görmemek de imkânsız. Bu seçimin en büyük belirleyici nedeni olacak.”

“AKP’nin Kırklareli’nde milletvekili çıkarma şansı yok”

AKP’nin Kırklareli’nde bir milletvekili çıkardığını ancak bu seçimde milletvekili çıkarma şansı olmadığını vurgulayan Turan, “Çok net görüyorum ki AKP’nin artık Kırklareli’nde milletvekili çıkarma şansı yok. İmkânsız diye düşünüyorum. Bu benim şahsi kanaatim. Millet İttifakı buradan çok daha güçlü çıkacak. Eğer güçlü çıkmak istiyorsak burada mutlaka ama mutlaka ittifak yoluna gitmek lazım. Oy bölünürse şayet yine seçim sonrası birçok şeyi sorgulamak zorunda kalabiliriz” dedi.

“Bu yapı değişmez, değişecek gibi de görünmüyor” diyen Engin Turan, değişimin tek yolunun 14 Mayıs akşamı olduğunu vurguladı:

“Cumhur İttifakı’nın görevine o gün itibariyle son vermesi ve yeni bir yönetimin ülkeyi tekrar o eski günlere döndürmek için yeni bir sürecin başlaması olacak. Çünkü başka türlü o eğilimin değişme şansı da yok. Tabii Anadolu oyu var burada. Anadolu insanının da ben bakış açısının artık yavaş yavaş değiştiğini düşünüyorum.”

“Sandıkta mutlaka karşılığı olacak”

Turan, HÜDA PAR’ın AKP listesinden seçime girmesinin MHP’de bir oy kaybına sebep olacağını da söyledi:

“HÜDA PAR’ın içlerinde olması AKP tabanını etkilemez çok fazla ama MHP tabanında bununla alakalı sıkıntı yaşamaması kaçınılmaz diye düşünüyorum. MHP yönetiminin, Sayın Devlet Bahçeli’nin bu konuda sessiz kalması da aslında toplumu kısmen rahatsız ediyor. Bunların sandıkta mutlaka bir karşılığı olacak.”

***

“Heyecanla sandığın gelmesini bekliyorlar”

Yeşilyurt gazetesi köşe yazarı Özkan Başaran, Trakya bölgesinin siyasi anlayışının Atatürkçü, sosyal demokrat, duyarlı insanlardan oluştuğunu söylüyor:

“Okuma yazma oranının çok yüksek olduğu Kırklarelimiz, öteden beri Cumhuriyet Halk Partisi’ne destek veren bir halk kitlesinden oluşmaktadır. Bizim insanımızda yapmamız, yokladığımızda şu anda heyecanla sandığın gelmesini bekliyor.”

“Kılıçdaroğlu’na destek zirve yapacak”

Kırklareli’de yaşayan vatandaşların Millet İttifakı’nın iktidarından umutlu olduğunu belirten Başaran, “Millet İttifakı geldiğinde bu hayat pahalılığı, ekonomik sıkıntılı Kırklareli’nin gelişmemiş durumunun düzeleceğinin umudu içinde sandığı bekliyor vatandaşlar” dedi.

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde Kırklareli’nde Kemal Kılıçdaroğlu’nun kesin kazanacağını söyleyen Başaran, sözlerine şöyle devam etti:

“Daha önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bölgemizde yüzde 80’lere yakın halk desteğini gördük. Kırklareli halkı siyasi iktidarın insanımıza, emekçilerimize yaşattığı sıkıntıdan seçimde Kılıçdaroğlu’na desteğin zirve yapacağını ve rekor kıracağını görüyorum. Ve vatandaşlardan bu desteği alacağından hiç kuşkum yok.”

Başaran, AKP’nin Kırklareli’nde başarılı olamamasının sebeplerini ise şu sözlerle anlatıyor:

“AKP’nin bölgemizde başarılı olmamasının sebebi insanımızın cumhuriyetçi, laik, Atatürkçü olmasından ve yaşam biçiminin değişeceği endişesinden kaynaklanıyor. Bizim insanımız AKP iktidarının laikliği yok edeceğin, yaşam biçimini değiştireceğini ve cumhuriyet ilkelerine ve kuruluş ilkelerine aykırı davranacağını düşünüyor. Cumhuriyetin ilkelerinin laiklik ilkesinin en önemlisi cumhuriyetin ayarlarının bozulması ve yaşam biçiminin değiştirilmek istenmesi bizim seçmenimizi AKP’den soğutuyor.”

Gençlerin Muharrem İnce eğilimi

Kırklareli’ndeki gençlerin oy davranışlarını incelediğini söyleyen Başaran, gençler arasında Muharrem İnce yönelimi olduğunu aktarıyor:

“Genellikle Cumhuriyet Halk Partili ailelerin sosyal medyayı izleyen çocukları Muharrem İnce’ye yönelim gösteriyorlar. Neden Muharrem İnce dediğimde bana genelde sanki ezberlemişçesine aynı cümleyi söylüyorlar. ‘Muharrem İnce’ye verelim ki eli güçlensin. Biliyoruz kazanamayacak onun konuşma tarzı çok hoşumuza gidiyor. Çok inandırıcı konuşuyor. İkinci turda Milli Eğitim Bakanlığı’na gelmek için pazarlık gücü yükselsin’ diyorlar.”

Sokağın nabzı: Vatandaşlar ne diyor?

Sokaktaki vatandaşların çoğunluğu Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığından memnun ve Kırklareli’nde Millet İttifakı’nın kazanacağına inanıyor. Mikrofonlarımıza konuşan bir vatandaş “Kırklareli’nde Erdoğan’ın lafı bile olmaz” diyor.

Kararsız olan seçmen sayısı da bir hayli fazla, “Bana kalırsa hiçbiri kazanmasın” veya “Kime oy vereceğim konusunda kafam karışık” cevapları da aldım.

“Kılıçdaroğlu kazanır, genelde bu taraflar CHP’lidir ve Kılıçdaroğlu’na oy verir. Ama sandık bu, belli de olmaz” diyor bir vatandaş.

Kılıçdaroğlu’nun kazanacağını söyleyen başka bir vatandaş da şunları söylüyor:

“Türkiye’yi bu hale getiren herhalde Kılıçdaroğlu değil. Türkiye çok kötü bir durumda, hem özgürlük hem adalet hem de ekonomik yönden. Ben de zaten CHP’li olarak Kılıçdaroğlu’nu destekliyorum.”

Erdoğan’ın kazanacağını söyleyen vatandaşlardan biri, “Yaptıkları ve yapacakları ortada, oyumuzu da ona vereceğiz” diyor.

Sorulara aldığım yanıtlar genellikle benzer. “AKP’nin kazanması intihardır” ile “Bizim burada daha kazanan başka parti olmadı” cümlelerini kullanıyor vatandaşlar.

Kırklareli’nin kemikleşmiş bir seçmen kitlesi olduğuna dikkat çeken bir vatandaş “Buranın yapısı gereği Kılıçdaroğlu’na bir oy patlaması yaşanır” veya “Burayı CHP yani sol alır. Bildim bileli burada hep sol kazanıyor” diyor.

Bir vatandaş, Erdoğan’ın Kırklareli’nde kazanma şansının çok düşük olduğunu şu sözlerle anlatıyor:

“Kırklareli’nde Erdoğan’ın kazanma şansı yüzde 1 ama CHP’nin kurduğu Millet İttifakı yüzde 99 kazanır. Değişmesi lazım, yeter artık. Fakirliğin had safhasını gördük. Fakir daha fakir oldu, onların zenginleri daha zengin oldu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.