Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’daki operasyonda gözaltına alınan dört gazeteci tutuklandı, bir gazeteci daha gözaltına alındı

Diyarbakır merkezli 21 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınanlar adliye sevk ediliyor. Gazeteciler Beritan Canözer Mehmetşah Oruç, Abdurrahman Gök ve Remzi Akkaya tutuklandı. Gazeteci Kadir Bayram ise bugün Adıyaman’da haber takip ettiği sırada gözaltına alındı. Basın meslek örgütleri, meslektaşları ve siyasetçiler, dört gazetecinin tutuklanmasına tepki gösterdi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, kısıtlılık kararının süreci sekteye uğrattığını belirterek, soruşturmanın hukuka uygun yürütülmesini istedi.

İki avukat ve iki tiyatro oyuncusu serbest bırakıldı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 25 Nisan’da 21 ilde düzenlene operasyonda aralarında HDP yöneticileri, gazeteciler, avukatlar, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu 128 kişi gözaltına alındı.

Emniyette ifade vermeyi kabul etmeyen gazeteci, avukat, sanatçı ve siyasetçiler adliyeye sevk edilmeye başlandı.

Avukatlar Gurbet Özbey Öner ile Jiyan Sametoğlu emzirme döneminde bebekleri olduğu için adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tiyatro oyuncusu Elvan Koçer hakimlikçe adli kontrol tedbiriyle, tiyatro oyuncusu Şahperi Alphan Bayhan da savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Bir gazeteci daha gözaltına alındı

Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan gazeteci Kadir Bayram, Adıyaman’da haber takip ettiği sırada gözaltına alındı.

Bayram’ın Diyarbakır’a getirileceği belirtildi.

Dört gazeteci tutuklandı

Gazeteciler Beritan Canözer, Abdurahman Gök, Mehmetşah Oruç ve Remzi Akkaya, savcılık ifadelerinin ardından tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hâkimliğine sevk edildi.

Dört gazeteci de “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklandı.

Kemal Kurkut cinayetini fotoğraflarıyla ortaya çıkarmıştı

Gazeteci Abdurrahman Gök, 21 Mart 2017’deki Nevroz kutlamaları öncesi üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un polis tarafından vurularak öldürülmesini fotoğraflamıştı. Valilik Kurkut’un “canlı bomba şüphesiyle” vurulduğunu açıklarken, Gök’ün fotoğrafları gerçeği ortaya çıkarmıştı. Gök’e yargılandığı bir davada “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verilmişti.

TBB Başkanı Sağkan: “Evlerin baro temsilcileri olmadan aranması hukuka aykırı işlemdir”

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Muş, Şanlıurfa, Adıyaman, Şırnak, Mardin, Batman ve Van baro başkanlarıyla birlikte soruşturmaya yönelik bilgi almak için Diyarbakır Adliyesi’ne gitti.

Adliye önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Başkanı Nahit Eren, 15 avukatın halen gözaltında olduğunu belirterek, “Gözaltında meslektaşlarımıza hukuksuz uygulamalar olduğu bilgisi paylaşıldı. Bildiğiniz gibi Türkiye seçim sürecinde. Kamuoyunda bu operasyon ciddi kaygılar uyandırdı. Kamuoyu adil ve demokratik bir seçim süreci istediklerini dile getirdi” dedi. TBB Başkanı Erinç Sağkan da “TBB ve barolar olarak sürecin adil yürütülmesi ve meslektaşlarımızın haklarını savunmak için buradayız. Kısıtlılık ve ya avukata erişim bu süreci sekteye uğratıyor. Evlerin baro temsilcileri olmadan aranması hukuka aykırı işlemdir. Soruşturma sürecinin hukuka uygun yürütülmesi en büyük beklentimiz” diye konuştu. Açıklamanın ardından avukatlar “Savunma susmadı, susmayacak” diyerek slogan attı.

Basın örgütleri, gazeteciler ve siyasetçilerden tepki

Basın meslek örgütleri, meslektaşları ve siyasetçiler gazetecilerin tutuklanmasına tepki gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.