Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Ayşegül Karagöz’ün Kilis izlenimleri: AKP iki milletvekilini de alabilecek mi?

Kilis, AKP’nin kalesi olan şehirlerinden biri. Senelerdir iki milletvekilinin ikisini de AKP alıyor. Geçmiş seçimlerde de AKP, Kilis’te büyük farkla kazandı. 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 70 oy oranına ulaştı. Muharrem İnce yüzde 19 oy alırken, Meral Akşener yüzde 8,6’da kaldı. İşte, Kilis’ten izlenimler.

2019 Yerel Seçimlerinde belediye başkanlığını kazanan Cumhur İttifakı’nın ortak adayı Mehmet Abdi Bulut’un vefatı nedeniyle yapılan seçim sonucunda AKP’li meclis üyesi ve belediye başkan yardımcısı Servet Ramazan, meclis üyelerinin oylarıyla yeni başkan seçildi.

Peki, bu seçimde Kilis’te bizi nasıl bir tablo bekliyor? Cumhur İttifakı iki milletvekilliğini yeniden alabilecek mi? Vatandaşlar cumhurbaşkanlığı için kimi destekliyor?

CHP Kilis İl Başkanı Emre Gündüz

“Kilis’in sınır ticaretine ihtiyacı var”

CHP Kilis İl Başkanı Emre Gündüz, Kilis’in en önemli problemlerinden birinin sınır kapısı olduğunu, bu nedenle vatandaşların ekonomik sıkıntı yaşadığını belirtti:

“Sınır kapısı şu anda yaya geçişlerine ve ticarete kapalı, sadece büyük ticaretlere açık. Büyük tüccarlar ticaretlerini yapabiliyor ama küçük ticaretini yapmak isteyen insanlar bunu yapamıyor. Kilis kıyıda köşede kalmış bir şehir. Buranın sınır kapısına, sınır ticaretine ihtiyacının olduğu bir gerçektir.”

“Kılıçdaroğlu Kilis’te önde”

Gündüz, 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimde Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun şansının Kilis’te daha fazla olduğunu söyledi:

“Bizim son yaptırdığımız anketlerde yüzde 55 oranında Kemal Kılıçdaroğlu’na oy çıktığını görüyoruz. Tabii burası AKP’nin en az oy kaybettiği üç ilden biri. 2016 yılında buraya roketler yağmasına, ekonomik buhranlar yaşanmasına rağmen ne olursa olsun 20 yıldır, iki milletvekilini de bütün belediyeleri de eksiksiz AKP alıyor ama karşılığında memleketimizin ne aldığı ortada. Araştırmalarımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun burada bir tık daha önde olduğu yönünde.”

“AKP’li Kilis milletvekillerini yolda görseniz tanımazsınız”

Kilis’teki iki AKP’li milletvekilinin ve belediye başkanının çalışmalarını yetersiz bulduğunu dile getiren Gündüz, “Buranın iki milletvekili ve bir belediye başkanı tamamen yerinde oturan, herhangi bir şekilde elini kaldırmayan, memleket adına herhangi bir istekte kesinlikle bulunmayan insanlardan oluşuyor. Buranın bazı milletvekillerini şuradan geçerken görseniz belki tanıyamayabilirsiniz. Herhangi bir konuyu Meclis’te gündeme getirmemişlerdir” dedi.

“OHAL Kilis’te seçimi etkilemeyecek”

Kilis’teki orantısız göç dağılımı ile alakalı şikâyetleri dile getiren kişilerin Hatay milletvekilleri ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş olduğunu belirten Gündüz, sözlerine şöyle devam etti:

“Buranın belediye başkanı veya milletvekili bugüne kadar bu orantısız göç dalgasından kesinlikle bahsetmemiştir. Kendi nüfusundan fazla misafiri bir şehir burada ağırlayabiliyor mu sorusunu bugüne kadar ne bir milletvekili ne de belediye başkanımız dile getirmiştir.”

Kilis’in OHAL bölgesinde yer almasının seçimi çok etkilemeyeceğini düşünen Gündüz, “Burada çok aşırı yıkım olmadığı için seçim standart bir ilde nasıl geçecekse burada da öyle geçecektir” dedi.

Sandık görevlilerini ayarladıklarını ve eğitim vermeye başladıklarını belirten Gündüz, “Biz şu an itibarıyla bütün sandık görevlilerimizi merkez ilçe dahil, dört ilçemizde tamamladık. Artık müşahitlerimizi, sandık görevlilerimizi, yedek sandık görevlilerimizi, bilişim sorumlularımızı, okul sorumlularımızı bunların tamamını kitleler halinde, gruplar halinde il binamıza çağırıp burada sandık eğitimleri vermeye başladık” diye komuştu.

İYİ Parti İl Başkanı Ağa Gündoğmuş

“Sınır kapısının kapalı olması Kilis’i olumsuz etkiliyor”

İYİ Parti Kilis İl Başkanı Ağa Gündoğmuş’a göre de şehrin en önemli problemlerinden biri sınır kapısı. Gündoğmuş konuya ilişkin şunları söyledi:

“Kilis ekonomisinin şahdamarı Öncüpınar Sınır Kapısı’dır. Öncüpınar Sınır Kapısı yaklaşık beş yıldan beri yaya ve ticarete kapalıdır. Ancak bazı ulusal şirketler ve işadamlarına sınır kapısı açık. Ne hikmetse burası can güvenliği nedeniyle sadece Kilis halkına kapalı. Suriyelilerin gelmesinden dolayı küçük esnaf iş imkânının tamamını Suriyelilere kaptırdı. Kilis’te ekonomi adı altında hiçbir şey kalmadı. Bir il düşünün: Tarım şehri değil, sanayi şehri değil. Tamamen geçimini sınır ticaretine bağlamış bir şehir. Ancak maalesef sınır ticareti de ölmüş vaziyette. Öncüpınar Sınır Kapısı’nın kapalı olması Kilis’i olumsuz yönde etkilemektedir.”

“Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı, Akşener’i başbakan yapacağız”

Gündoğmuş, Kilisli vatandaşların seçim günü gerekeni yapacağını belirterek, İYİ Parti’nin 14 Mayıs’ta tarih yazacağını belirtti:

“Kilis, bu kez gereken dersi verecektir. Türkiye’de olduğu gibi Kilis’te de Kemal Kılıçdaroğlu Tayyip Erdoğan’dan daha fazla oy alacak. Kemal Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı, Sayın Meral Akşener’i de başbakan yapacağız.”

“Bu kez trafoya kedi girmeyecek, yedek jeneratör getirdik”

Gündoğmuş, Kilis’te tüm sandıklarda asil ve yedek görevlilerinin hazır olduğunu belirterek, “Bu kez Allah’ın izniyle trafoya kedi girmeyecek. Çünkü yedek jeneratörler getirdik” dedi.

Ekonomik kriz zamanı Kilis’te algı yaratıldığını söyleyen Gündoğmuş, Kilisli vatandaşların artık bu algılara inanmadığının altını çizdi:

“Yaklaşık 20 yıldan beri Kilis’te AKP’nin teşkilatının bir algısı var. Uçak bulduk dedi, seçim kazandı. Doğalgaz bulduk diye seçim kazandı. Hep böyle hayali vaatlerle kandırarak, Kilis halkının duygularına, oylarına talip oldular. Ama artı halk bunlara inanmıyor. AKP Kilis’te güvenirliğini kaybetmiştir. İYİ Parti olarak burada tarih yazacağız.”

“Kilis’te demografik yapı kalmadı”

Kilis’in sınır şehri olması nedeniyle orantısız düzensiz göç aldığını belirten Gündoğmuş, Kilis’in demografik yapısının bozulduğunu söyledi:

“Kilis’i yöneten AKP’li yöneticilere sesleniyorum. Ellerini vicdanlarına koysunlar. Kilis’te demografik yapı diye bir yapı kaldı mı? Kilis tamamen bir Suriye şehri oldu. Hükümetin yanlış göçmen politikası neticesiyle bir Arap şehri yaptılar. Demografik yapı tamamen değişti. Tabelalarda bile her yerde Suriyeliler hâkim. Tüm ticari sektörler ellerinde. Burası sessiz, silahsız bir şekilde işgal edildi.”

CHP Kilis İl Başkan Yardımcısı Mesut Kırşanlı

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Mesut Kırşanlı, Kilis’te bütün vatandaşların seçim güvenliğiyle ilgili bilinçlendirilmesi adına çalışmalar yürüttüklerini anlattı:

“Seçmenlere kendilerinin aslında birer itiraz mekanizması olabileceğine sadece seçmen listelerine karşı değil de oy kullanımı esnasında tespit ettikleri usulsüzlüklerin, hataların, yanlışların kendileri adına itiraz edilebileceğini her birinin yetkin birer seçmen olduğunu kendilerine anlatmaya çalıştık.”

“Seçim günü avukatlarımız hukuki mücadeleyi verecekler”

Kırşanlı, yaklaşık on altı avukat ile seçim günü sahada olacaklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Kemal Kılıçdaroğlu gönüllülerinin bünyesinde bulunan avukat arkadaşlarla ortak bir çalışma yürüterek bir komisyon kurduk. Bu komisyon 14 Mayıs günü sahada olacak. Sandıkların tamamına erişim sağlamak için elinden gelen gayreti gösterecek. Büyük sandıklarda sanki o sandığın bir müşahidiymiş gibi başında bulunacak, gerekli görülen itirazları hemen orada sandık başkanlarına ileterek gerekli hukuki mücadeleyi verecekler.”

Depremden sonra Kilis’e gelen vatandaşlar olduğunu da belirten Kırşanlı, “Diğer illerden ilimize gelen depremzedeler içinde belediyemiz ve valiliğimiz vatandaşların konaklamasına imkân sağlayacak bazı tesisler inşa etti. Bu tesislerde yaşayan vatandaşlarımızın seçim müdürlüklerine, akın akın müracaat ettiklerini, ikametlerin, Kilis iline aldırarak burada bir oy kullanma mücadelesine girdiklerini gözlemledik ve bize ulaşan vatandaşlarımıza biz de bu konuda yardımcı olduk” dedi.

“Kilis’te OHAL’in herhangi bir hukuki sıkıntı yaratabileceğini düşünmüyorum”

Kırşanlı, depremin doğal felaket olduğunu ancak deprem sürecinin yönetilmemesinin vatandaşlar tarafından tepkiye sebep olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Bu tepkinin yansımasının sandığa yansıyacağını düşünüyoruz. Deprem bölgelerine çok geç ulaşıldı. Çoğu siyasetçi, Sayın Cumhurbaşkanı da dahil geç kaldık diyerek hatalarını açıkça kabul ettiler. Bunun biz sandıklara yansıyacağını düşünüyoruz. Kilis’te OHAL’in herhangi bir hukuki sıkıntı veyahut bir engel yaratabileceğini düşünmüyoruz. Diğer iller için aynı görüşte değilim ne yazık ki.”

Vatandaşlar ne diyor?

Kilis’te yaşayan vatandaşların büyük bir çoğunluğu Erdoğan’ın kazanacağı düşüncesinde. Yine büyük bir kısmı halinden memnun.

“Erdoğan millete iyilik yapıyor, maaşlarımızı yükseltti, fakire bakıyor. Bundan iyi devlet mi olur?” diyor bir vatandaş.

Kilis’te sağ seçmen kitlesinin ağırlıkta olduğunu söyleyen Kilisli başka bir vatandaş, “AKP kazanır, çünkü kalesi. Kilis’in sağ tandanslı bir seçmen kitlesi var” diyerek cevap veriyor.

Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini söyleyen bir vatandaş, Kilis’te Kılıçdaroğlu’nun kazanmasının zor olduğunu vurguluyor:

“Buraya yüz bomba düştü, bir sürü insan öldü millet hâlâ aklını başına toplamadı. O yüzden Erdoğan kazanır. Ben Kılıçdaroğlu’na vereceğim ama kazanamaz.”

Kilisli vatandaşların büyük bir kısmı, AKP’nin icraatlarının güzel olduğunu bu nedenle Kilis’te onların kazandığını söylüyor.

Kılıçdaroğlu’na oy vermeyeceğini söyleyenlerin ise gerekçesi aynı: Faaliyetlerinin yetersiz olduğunu düşünüyorlar.

Vatandaşlar, “Kemal Kılıçdaroğlu hayalinde kazanamaz burada, terörle iç içe olan bir parti olduğu için kazanamaz”, “Kılıçdaroğlu’nun bir faaliyetini göremedik” diyor.

Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini söyleyen bir vatandaş ise “Bu sefer Kılıçdaroğlu’nun şansı çok. 20 senedir Erdoğan’ı denedik, biraz da bunu deneyelim diyorlarç Ben de öyle düşünüyorum” diye konuşuyor.

Kilis’te yine Erdoğan’ın kazanacağını ancak CHP’nin oyunun artış göstereceğini söyleyenler de var.

Bir vatandaş ise Erdoğan ve AKP’ye karşı tepkilerin olduğunu ancak yine de Erdoğan’ın kazanacağını söylüyor: “Biraz tepkiler var ama yine Erdoğan kazanır, muhalefet biraz zayıf burada.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.