Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmralı’da görüşme iddiası | Akşener: “Yargıdan birini gönderdiler, kimin gönderildiğini biliyorum”

İktidarın, seçimler öncesi İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştüğü iddiasıyla ilgili tartışma büyüyor. İYİ Parti lideri Meral Akşener, bu iddiayı bir adım ileriye taşıyarak, “Kimin gönderildiğini biliyorum. Yargıdan birini gönderdiler. İsmini değiştirerek gitti” dedi.

Akşener: “İmralı’ya yargıdan birini gönderdiler”

PKK lideri Abdullah Öcalan ile seçimler öncesi İmralı’da görüşme yapıldığı iddiası siyasetin gündeminde.

Tartışmaya İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de katıldı.

Dün gece (1 Mayıs) Habertürk TV’de canlı yayında konuşan Akşener, “Yeni gönderdiler. Kimin gönderildiğini biliyorum ya. Ayıp devlet açısından. Yani başka birisiyle giden.. Ayıp, yani devlet açısından ayıp. Yoksa siyasetçi olsa vallahi söylerim. Yargıdan birini gönderdiler, hah böyle söyleyeyim. İsmini değiştirerek gitti. Dolayısıyla anladığım kadarıyla basına yansıyan kısmı doğru olabilir. Yani o açığa çıktı. Orada destek talep etmişler. O da ‘Sonradan inkâr ediyorsunuz, yazıya dökülmesi lazım’ denmiş” dedi.

İmralı’da görüşme iddiasıyla ilgili kim, ne dedi?

İktidarın Abdullah Öcalan ile görüşmek için İmralı’ya heyet gönderdiği iddiası bir süredir gündemde.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Ağırel, görüşmenin 28 Mart’ta yapıldığını iddia etti.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 28 Nisan’da Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada, “Bilgi, benim kaynaklarım tarafından da doğrulandı. Demek ki Erdoğan, Öcalan’dan istediği şeyi alamadı ve bu nedenle onun dış dünyayla temasını engelliyor” demişti.

Medyascope’a konuşan Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk de iddialarla ilgili, “Tabii hükümetin veya devletin Sayın Öcalan’la görüşüp görüşmediği konusunda bir bilgiye sahip değilim. Ancak yapılan açıklamalarda böyle bir görüşmenin olma ihtimali çok yüksek” açıklamasını yapmıştı.

Okuyun: Ahmet Türk ile özel röportaj: “Kimse silaha tapmıyor; Kürtler barış istiyor, çözüm istiyor”

2019 seçimleri ve Öcalan’ın mektubu

31 Mart 2019’daki yerel seçimler öncesi eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Gerekirse bağrınıza taş basın, ama mutlaka sandığa gidip ‘Faşizme hayır’ anlamına gelecek oyunuzu kullanın” çağrısı yapmıştı.

23 Haziran 2019’da tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri öncesi Tunceli Munzur Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Kemal Özcan, PKK lideri Abdullah Öcalan ile İmralı’da görüşmüş ve seçimlere üç gün kala Öcalan’a ait olduğunu söylediği bir mektup açıklamıştı.

Mektupta, “HDP’de vücut bulan demokratik ittifak anlayışı güncel seçim tartışmalarına taraf ve payanda yapılmamalıdır. Demokratik ittifakın önemi ve tarihsel anlamı mevcut ikilemlere kendini angaje etmemesi ve şimdiye kadar olduğu gibi seçimlerdeki tarafsız çizgisinde ısrar etmesidir. Demokratik uzlaşı, özgür siyaset ve evrensel hukuk üçlü sacayağına dayalı çizgi en doğru ve sonuç üretici siyasi platform durumundadır” deniliyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mektubun açıklandığı gece katıldığı canlı yayında, “Burada bir iktidar mücadelesi var. Bu iktidar savaşında HDP-PKK kanadında yaşanan Öcalan-Demirtaş noktasında iktidar savaşında ciddi kayma gösteriyor. Bu süreç içerisinde Öcalan kendi iktidarını bunlara kaçırmak istemiyor. Demirtaş’a hesap sormaktan tutun da dağa hesap sormaya varıncaya kadar. Onların kendisine ihanet ettiği yönünde” demişti.

HDP’den yapılan yazılı açıklamada ise iktidarın Öcalan ile HDP’yi karşı karşıya getirmeye çalıştığı belirtilerek, “Seçim stratejimizde değişiklik yok” açıklaması yapılmıştı

Erdoğan, 12 Ocak 2022’de partisinin grup toplantısında da “Edirne’deki (Demirtaş) en büyük hesabı İmralı’dakine (Öcalan) verecek” açıklamasını yapmıştı.

İzleyin: İstanbul seçimlerinden önce İmralı’dan Öcalan’ın mektubunu getiren Prof. Dr. Ali Kemal Özcan: “Erdoğan eski Erdoğan değil, AKP fabrika ayarlarına dönerse Öcalan faktörünü yeniden devreye koyar”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.