Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK enflasyonunda seçim öncesi düşüş

TÜİK’e göre nisan ayında yıllık enflasyon yüzde 43,7 oldu. Önceki ay yüzde 50,5 olarak açıklanan yıllık enflasyonda, seçim öncesi açıklanan son veride görülen gerileme dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) nisanda aylık yüzde 2,4 ve yıllık yüzde 43,7 arttı. 2023 yılının başından bu yana ölçülen dört aylık enflasyon ise yüzde 15,2 oldu. Mart ayında yüzde 50,5 olarak açıklanan yıllık enflasyon, 14 Mayıs seçimlerinden önce TÜİK’e göre ciddi düşüş kaydetti. Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre enflasyon, nisanda aylık yüzde 4,9 ve yıllık yüzde 105,2 oldu.

Yargı kararına rağmen TÜİK madde sepeti fiyatlarını paylaşmadı

TÜİK, “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları” mayıs 2022’den bu yana paylaşmıyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), bilgi edinme hakkına dayanarak TÜİK’ten veriyi talep etmiş ancak TÜİK reddetmişti. DİSK’in konuyu yargıya taşımasıyla, Ankara 6. İdare Mahkemesi, bilgi talebinin reddedilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmederek, kurumun görevi gereği istenen bilgilerin açıklanmasının gerektiğini belirtti. TÜİK ise, taraflarına açılan bir dava olmadığı yönünde açıklama yaptı. 

TÜİK açıklamasında, bilgi edinme hakkı kapsamında istenilen verilerin açıklanmasının gerektiği yönündeki yargı kararı teyit edilse de, bugünkü enflasyon verisiyle birlikte madde sepeti fiyatlarını yine açıklamadı.

TÜİK, enflasyon hesabında kullandığı madde sepetindeki fiyatları artık açıklamayacak

En yüksek yıllık enflasyon sağlıkta, aylık enflasyon haberleşmede

TÜİK’e göre son 12 ayda fiyatı en çok yükselen harcama grupları yüzde 66,6 ile sağlık, yüzde 66,4 ile lokanta ve oteller, yüzde 53,9 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Aylık enflasyon harcama gruplarında ise en çok artış yüzde 5,3 ile haberleşmede hesaplandı. Lokanta ve oteller grubunda yüzde 4,2 ve gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yüzde 4 oranında fiyat artışı görüldü. TÜİK’e göre nisan ayında konut fiyatları yüzde 1,47 oranında geriledi. 

ENAG’a göre en yüksek enflasyon giyim ve ayakkabıda

ENAG’a göre aylık harcama gruplarında en yüksek fiyat artışı, giyim ve ayakkabı harcamalarında gerçekleşti ve yüzde 14 olarak hesaplandı. Giyim ve ayakkabı harcamalarını, aylık yüzde 9,4 ile ev eşyası ve yüzde 7,5 ile haberleşme harcamaları izledi. TÜİK’in yıllık olarak en yüksek fiyat artışını açıkladığı sağlık harcamalarında, ENAG mart ve nisan ayında artış olmadığını hesapladı. TÜİK’e göre fiyat düşüşü olan konut harcamalarında, ENAG da yüzde 1 oranında düşüş açıkladı.

Çekirdek enflasyon yıllık yüzde 45,5

Çekirdek enflasyon olarak bilinen, gıda ve enerji hariç C grubu enflasyon, aylık yüzde 3,2 ve yıllık 45,5 olarak açıklandı. Çekirdek enflasyonun yüksek olması, enflasyondaki artış eğilimimin sürdüğü şeklinde yorumlanıyor.

Yİ-ÜFE yıllık yüzde 52,1 ve aylık yüzde 0,8 oldu

TÜİK nisan ayının yurtiçi üretici fiyat endeksini (Yİ-ÜFE) de açıkladı. Yİ-ÜFE, yıllık yüzde 52,1 ve aylık yüzde 0,8 olarak hesaplandı. Yİ-ÜFE’nin alt kalemlerinin hepsinde, önceki aya göre gerileme olduğu açıklandı.

Sanayinin dört sektörünün yıllık fiyat artışları, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 64, imalatta yüzde 48, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 50 ve su temininde yüzde 73 olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarında ise yıllık enflasyon ara malında yüzde 41, dayanıklı tüketim malında yüzde 51, dayanıksız tüketim malında yüzde 72, enerjide yüzde 50 ve sermaye malında yüzde 51 oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.