Hem Erdoğan hem Kılıçdaroğlu açıklamalarıyla cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığını kabul etti. İki lider de kazanacaklarından emin. 28 Mayıs’taki ikinci turun anahtarı ATA İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın elinde. Yüzde 5’ten fazla oy alan Oğan, seçmenlerini ikinci turda kime yönlendirecek yoksa serbest mi bırakacak, önümüzdeki günlerde anlayacağız.
“Payız” is coming
Sinan Oğan, seçime damgasını vuran isim oldu. Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı verilere göre Oğan yüzde 5’in biraz üzerinde oy aldı ve ikinci tur için kilit isim oldu. Oğan, oy sayımının ilk saatlerinde, Game of Thrones dizisinden esinlenerek “Payız is coming” diye ilginç bir tweet attı. Farsça bir kelime olan payız, sonbahar demek.
“Payız” is coming…
— Dr. Sinan Oğan (@DrSinanOgan) May 14, 2023
Oğan, oy sayımı ve tartışmalar devam ederken, gece 10’a doğru bir tweet daha attı ve “Seçim 2. tura kalıyor” dedi.
Ruşen Çakır yorumladı: “Saat 20.45 itibariyle kazananın Sinan Oğan olduğu gözüküyor”
Seçimlerin ikinci tura kalmasını yüksek bir ihtimal olarak görüyoruz. Türk milliyetçileri ve Atatürkçüler bu seçimin kilidi konumundadır. Muharrem İnce’nin seçimlerden türlü baskılarla el çektirilmesinden sonra son iki gün bize saldırıp bizi haksız yere itham ederek linç…
— Dr. Sinan Oğan (@DrSinanOgan) May 14, 2023
Oğan 2. turda ne yapacak?
Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun ikinci turu gündeme getirmelerinin ardından ANKA’ya konuşan Oğan, seçimi etkilediklerini ve bunu başarı olarak gördüklerini söyledi. Oğan açıklamasında bir pazarlık sürecine de girileceğinin işaretini verdi ama öncelikle Zafer Partisi liderliğiyle görüşeceğini belirtti. Oy sayımı devam ederken Halk TV, Kılıçdaroğlu ve Oğan’ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu.
Z kuşağı anlatıyor | Neden Sinan Oğan? | “İdeolojik bir tutum değil, politik bir protesto”
Hem Erdoğan hem de Kılıçdaroğlu’nun ikinci turda Oğan’ın oylarına ihtiyacı olacak. Oğan, kesin karar vermesinin birkaç gün süreceğini belirtti ANKA’ya verdiği demeçte. İşte konuşmasının en önemli bölümlerinden biri: “Tabanımızla görüşmeler yapacağım. İmza veren arkadaşlarımızın temsilcileriyle ve kanaat önderleriyle toplantı yapacağım. Ve buna göre de bir netice belirleyeceğiz. Bu neticenin durumuna göre de yol haritamızı ortaya çıkaracağız, ondan sonra da önümüzdeki 14 günlük süre içinde biz de üzerimize düşeni yapacağız.”
ATA İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan:
"Tabanımızla görüşmeler yapacağım. İmza veren arkadaşlarımızın temsilcileriyle ve kanaat önderleriyle toplantı yapacağım. Ve buna göre de bir netice belirleyeceğiz. Bu neticenin durumuna göre de yol haritamızı ortaya çıkaracağız,… pic.twitter.com/YAus8bNShh— ANKA Haber Ajansı (@ankahabera) May 15, 2023Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
HDP açıklaması ve olası talepleri
Oğan, ANKA’ya konuşmadan önce Almanya’nın Der Spiegel dergisi Oğan’a atfettiği şu sözleri tweetledi: “Kılıçdaroğlu’nu HDP’nin siyasi sistemin dışına itilmesi halinde desteklerim.” Ancak Oğan bunu çok çabuk yalanladı: “Hayırdır Der Spiegel, size verdiğim röportajda Türk basınına dediğimiz genel şartlardan farklı bir şey demedik. Bunu nereden uydurdunuz?” FOX TV’ye konuşan Oğan seçimde HDP ve HÜDA PAR’ın değil, Türk milliyetçilerinin belirleyici olacağını hatırlattı ve “’Kemal Kılıçdaroğlu’nu HDP siyasi sistemin dışında bırakılırsa desteklerim’ söyleminiz doğru mu?” sorusuna şöyle cevap verdi: “Hayır, yanlış. Biz prensip koyduk ortaya. O prensiplerden sadece bir tanesi terör örgütleri ile arasına mesafe koymayan siyasi partilere araya mesafe koyması. HDP ve HÜDA PAR’ın siyasette kilit olmasının ben başından beri karşısındaydım. Tek şartımız bu olsaydı ‘Sayın Kılıçdaroğlu, HDP’den vazgeç gelelim’ derdik. Ama bu, bu kadar basit bir denklem değil.”
Hem Erdoğan hem de Kılıçdaroğlu Oğan’ın desteğini almak isteyecek. Oğan, bakanlık istediğini de daha önce açıkça dile getirdi. Sığınmacıların geri gönderilmesi de ATA İttifakı’nın ve dolayısıyla Oğan’ın en önemli vaatlerinden biri. Oğan’ın sıkça dile getirdiği, bu seçimde de doğru çıktığı anlaşılan bir değerlendirmesi de her cumhurbaşkanı adayı seçmeninden oy alabileceğiydi.
Oğan, Ruşen Çakır’a verdiği röportajda “Türk siyasetinde gelmiş geçmiş en büyük sürprizi yapacağız” demişti. En büyük sürpriz mi bilinmez ama sürpriz yaptığı kesin. Bakalım Oğan ikinci tura giderken nasıl bir strateji izleyecek.