Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1272 milletvekili kapasiteli, 120 milyon dolarlık: Hindistan’ın yeni parlamento binası neden eleştirilerin odağında?

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, protestolar ve boykotların ortasında ülkenin yeni parlamento binasının açılışını yaptı. Muhalefet partilerinin çoğu parlamentonun açılışını Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu’nun yapmasını istediği için açılışa katılmadı. Peki Hindistan’daki yeni parlamento neden tepkilerin odağında?

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, başkent Yeni Delhi’de bulunan yeni parlamento binasını Hindu rahiplerin dini ilahileri eşliğinde açtı, milletvekillerine hitap etti. 40 dakika konuşma yapan Modi, “Burası sadece bir bina değil. Burası demokrasimizin tapınağı ve dünyaya Hindistan’ın ne kadar kararlı olduğunun sinyallerini veriyor” diye konuştu.

Narendra Modi

Boykot tartışması

Muhalefet partileri, parlamentonun açılışını Başbakan Modi’nin yapması üzerine açılışı boykot etti. Muhalefetteki Kongre Partisi lideri Rahul Gandhi eleştirisini şöyle yazdı: “Parlamento halkın sesidir. Başbakan parlamentonun açılışını taç giyme töreni olarak görüyor.”

Hindistan’daki 19 muhalefet partisi de törene gitmeyi reddetti, ortak bir açıklama yayımladı. Modi hükümetini muhalefetin elinden yetkilerini almakla suçlayan muhalefet partileri, açılışı da “demokrasiye ağır bir hakaret” olarak nitelendirdi.

Muhalefetin eleştirilerine iktidardan yanıt gecikmedi. İçişleri Bakanı Amit Şah, muhalefeti töreni siyasallaştırmakla suçladı.

120 milyon dolar

Hindistan hükümeti, İngiliz sömürge döneminden kalan devlet binalarını yenilemek üzere bir plan başlattı. 2,8 milyar dolarlık girişimin bir parçası olan yeni parlamento binası, hükümete tahminen 120 milyon dolara mâl oldu.

Yeni parlamento binası, eskisine kıyasla çok daha büyük ve bin 272 milletvekilini ağırlayabiliyor. Hükümet, sömürge döneminden kalma eski parlamento binasını müzeye dönüştürmeyi planlıyor.

Hükümete göre parlamento binası “gerekli”ydi.

Söz konusu plan, muhalefet yetkilileri, mimarlar, çevreciler ve sivil toplum kuruluşu tarafından eleştirildi. Çok sayıda uzman, yeni parlamento binasını çevreye karşı sorumsuz, kültürel mirasa karşı tehdit ve çok pahalı olarak nitelendirdi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.