Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, iş insanı Osman Kavala’nın eylül ayına kadar serbest bırakılmaması halinde Türkiye için bütün seçeneklerin gözden geçirileceğinin sinyalini verdi. Bu seçenekler arasında Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyeliğinden ihracı da var.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi adına 5-7 Haziran tarihleri arasında toplanan Delegeler Komitesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymayan ülkelerin durumunu değerlendirdi. Toplantının ardından bir basın açıklamayı yapan Komite, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala hakkında da kararlarını kamuoyuna duyurdu.
AİHM kararlarına ve kendilerinin de tüm çağrılarına rağmen tutukluluğunun devam etmesine derinden üzüldüklerinin belirtildiği açıklamada, Kavala’nın bir an önce serbest bırakılması çağrısı yinelendi. Öte yandan Kavala’nın temyiz başvurusunun Yargıtay’da ve tutukluluğuna ilişkin başvurusunun da Anayasa Mahkemesi’nde beklediği hatırlatıldı.
Şimdi ne olacak?
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 30 Kasım 2021’de başlayan ve üç gün süren toplantısında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “Osman Kavala tahliye edilmeli” kararını yerine getirmeyen Türkiye için ihlal prosedürünü başlatma kararı almış ve Kavala’nın davasıyla ilgili Türkiye’den 19 Ocak 2022’ye dek görüş bildirmesini istemişti.
Kavala’nın tek tutuklu sanık olduğu Gezi ve Çarşı davalarının duruşması 17 Ocak 2023’te İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüş ve mahkeme heyeti, Kavala’nın tutukluluk halinin devamına oyçokluğu ile karar vermişti. Akabinde Ankara, Kavala’nın tutukluluğuna dair resmi görüşün 20 Ocak 2022’de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderildiğini duyurmuştu.
Bugün yapılan açıklamada da Avrupa Konseyi Sekreteryası’na 12 Temmuz’daki toplantıya kadar Türkiye’ye karşı alınabilecek önlemler ile ilgili hazırlık yapılması talimatı verildi. Kavala’nın eylül ayına kadar serbest bırakılmaması halinde hazırlanan önerilerin tüm yönleriyle değerlendirileceği aktarıldı.
Kararın ardından euronews’e konuşan Avrupa Konseyi’nden bir yetkili, bu karardaki dilin daha öncekilerden daha sert olduğunu ve ilerleyen süreçlerde Kavala’nın serbest bırakılmaması halinde Avrupa Konseyi’nden ihraç da dahil olmak üzere tüm seçeneklerin tartışılacağını işaret etti.
Kararı okumak için tıklayın.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.