Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nden Osman Kavala kararı: Türkiye’ye karşı ihlal prosedürü başlatılacak

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 30 Kasım’da başlayan ve üç gün süren toplantısında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uymadığı için Türkiye’ye yönelik ihlal ve yaptırım sürecinin başlatılıp başlatılmayacağına dair oylamasını bugün yaptı. Komite, üçte iki çoğunlukla Türkiye’ye yönelik ihlal sürecinin başlatılmasına karar verdi.

AİHM‘in iş insanı Osman Kavala‘nın serbest bırakılması için Türkiye’ye verdiği süre 29 Kasım’da dolmuştu. Avrupa Konseyi’nin siyasi karar mercii olarak bilinen Bakanlar Komitesi, 30 Kasım-2 Aralık günleri arasında Fransa’nın Strazburg kentinde bir araya geldi. Komite, AİHM’in “Osman Kavala tahliye edilmeli” kararını yerine getirmeyen Türkiye için ihlal prosedürünü başlatma kararı aldı. Böylece Türkiye, Azerbaycan‘dan sonra hakkında ihlal prosedürü başlatılma kararı alınan ikinci ülke oldu.

Osman Kavala

Dışişleri: “Başta Bakanlar Komitesi olmak üzere herkes yargı sürecine saygı ve güven duymalıdır”

Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’ye ihlal prosedürünün başlatılmasına yönelik kararına ilk tepki Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık tarafından paylaşılan açıklamada, “Avrupa Konseyi’ni bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyan bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz. Başta AK Bakanlar Komitesi olmak üzere herkes, bağımsız ve tarafsız mahkemelerce yürütülen yargı sürecine saygı ve güven duymalıdır” denildi.

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler kullanıldı:

“Kavala kararından daha eski olan ve başka ülkeler hakkında ve konularda da uygulanmayan kararlar varken, özellikle Kavala kararının sürekli olarak gündemde tutulmasını tutarsız bir yaklaşım olarak görüyoruz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sistemindeki mevcut mekanizmaların hukuki ve adil bir anlayışa göre değil de, siyasi mülahazalar üzerinden belirli ülkeler aleyhinde işletilmesi her şeyden önce Avrupa Konseyi’nin kendi itibarını zedelemektedir.”

İhlal prosedürü için üçte ikilik çoğunluk sağlandı

Toplantıda ihlal sürecinin ilk aşaması olarak komite, AİHM’den Türkiye’nin kararlara uymayarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) ihlal edip etmediğini inceleme kararı aldı. Komitenin bu kararı alması için üyelerin üçte ikisinin – yani 47 üyenin 32’sinin- Türkiye’nin aleyhine oy kullanması gerekiyordu. Kararın oyçokluğu ile alındığı belirtildi.

Euronews’un ulaştığı kaynaklardan edindiği bilgiye göre, resmi karar yarın Avrupa Konseyi’nin sitesinde duyurulacak.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi

Süreç nasıl işleyecek? Hangi yaptırımlar masada?

Üye ülkelerin üçte ikisinden fazlasının “Türkiye’ye yönelik ihlal prosedürü başlatılmalı” yönünde oy kullanmasının ardından sürecin nasıl işleyeceği merak konusu. Bir sonraki aşamada Bakanlar Komitesi, AİHM’e söz konusu dava ile ilgili alınan kararın uygulanmasında Türkiye’nin ihlalinin olup olmadığını soracak.

AİHM’den de “Türkiye, AİHS’i ihlal ettiği” yönünde karar gelmesi durumunda konu yeniden Bakanlar Komitesi’nde görüşülecek ve komite, üçte ikilik çoğunluğu sağlaması durumunda, Türkiye’nin kurucusu olduğu Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkarılması, oy hakkının askıya alınması ve Avrupa Konseyi’nde bulunan üst düzey görevlere Türkiye’den personel atanmaması gibi yaptırımlar uygulayabilecek.

Ne olmuştu?

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 16-17 Eylül tarihlerindeki toplantısında Kavala’nın serbest bırakılması için Türkiye’ye 29 Kasım’a kadar süre tanımıştı. Komite 17 Eylül Cuma günkü açıklamasında, “Türkiye’nin aralık ayına kadar Kavala’yı serbest bırakmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesinin 4. bendi kapsamında ihlal prosedürü başlatma” niyetinde olduğunu belirtmişti.

Gezi ve Çarşı dosyalarının birleştirildiği davanın ikinci duruşması 26 Kasım Cuma günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılmış ve davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına oyçokluğu ile karar verilmişti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine yönelik “Soros artığı” ifadesinin ardından Kavala, duruşmaya katılmamıştı.

Osman Kavala 1493 gündür tutuklu

İş insanı Osman Kavala tam bin 493 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu. Kavala, tutukluluk sürecinde üç suçlama ile karşılaştı, bir kez beraat etti, hakkında iki kez tahliye kararı verildi. AİHM de derhal tahliye edilmesine hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.