Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala gündemiyle toplanıyor: Türkiye için yasal süreç başlatılacak mı?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) iş insanı Osman Kavala‘nın serbest bırakılması için Türkiye‘ye verdiği süre dün (29 Kasım) itibarıyla doldu. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi‘nin bugün başlayacak ve üç gün sürecek toplantısında, Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamaması nedeniyle ihlal ve yaptırım sürecinin başlatılıp başlatılmayacağına karar verilecek.

Avrupa Konseyi‘nin siyasi karar mercii olarak bilinen Bakanlar Komitesi, 30 Kasım ile 2 Aralık tarihleri arasında Fransa‘nın Strazburg kentinde toplanacak. Bakanlar Komitesi’nin bu toplantısında gündem, AİHM kararlarının uygulanması ve denetlenmesi olacak. Bakanlar Komitesi Türkiye’den Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve diğer iki davanın yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Macaristan, İtalya, Litvanya, Kuzey Makedonya, Polonya, Moldova, Romanya, Rusya, Ukrayna ve İngiltere‘yi kapsayan dava dosyalarını da ayrıntısıyla inceleyecek.

Bakanlar Komitesi’nin üç günlük toplantısında aldığı kararların, 3 Aralık Cuma günü Avrupa Konseyi’nin resmi internet sitesinde yayımlanması bekleniyor.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi

AİHM’in Türkiye’ye tanıdığı süre doldu

Toplantıda ele alınacak gündem maddeleri arasında iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasına hükmeden AİHM kararı da bulunuyor. Bakanlar Komitesi 16-17 Eylül tarihlerindeki toplantısında Kavala’nın serbest bırakılması için Türkiye’ye 29 Kasım’a kadar süre tanımıştı. Komite 17 Eylül Cuma günü açıkladığı kararında, “Türkiye’nin aralık ayına kadar Kavala’yı serbest bırakmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46/4 maddesi kapsamında ihlal prosedürü başlatma niyetinde olduğunu belirteceğini” açıklamıştı.

Osman Kavala 1491 gündür tutuklu

İhlal süreci için üçte iki çoğunluk gerekiyor

Bugünkü toplantıda Bakanlar Komitesi’nin, AİHM’den Türkiye’nin kararlara uymayarak AİHS’i ihlal edip etmediğini incelemesini istemesi bekleniyor. Toplantıya katılan Bakanlar Komitesi üyelerinin üçte ikisinin – yani 47 üyenin 32’sinin – Ankara’nın aleyhine oy kullanması durumunda Komite, AİHM’e başvuruda bulunacak.

AİHM’in “Türkiye’nin AİHS’i ihlal ettiği” yönünde karar almasının ardından da Komite, Türkiye’nin kurucusu olduğu Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkarılması ya da oy kullanma hakkının askıya alınması gibi yaptırımlar uygulayabilir.

Konsey daha önce Azerbaycan için ihlal prosedürü başlatmıştı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, ilk kez Azerbaycan için ihlal prosedürü başlatılmasına karar vermişti. Azerbaycan’da bir muhalefet partisinin kurucusu olarak bilinen ve kendi internet sitesi üzerinden iktidara muhalif yazılar paylaşan Ilgar Mammadov, kamu düzenini bozma ve güvenlik güçlerine karşı direnme suçlarından ötürü tutuklanmıştı. Bunun üzerine AİHM 2014 yılında, Azerbaycan’ın Mammadov’u serbest bırakması yönünde bir karar vermiş fakat Bakü bu kararı hayata geçirmemişti.

Ilgar Mammadov

Bakü’nün Mammadov’u serbest bırakmamasının ardından Bakanlar Komitesi, AİHM’e başvuruda bulunmuş ve AİHM de Azerbaycan’ın AİHS’i ihlal ettiğine yönelik kararını açıklamıştı. Bakü ile Strazburg arasındaki süreç altı yıl sürmüş ve Bakü, Mammadov’u 2018 yılında şartlı tahliye etmişti. 2019 yılında Azerbaycan Yüksek Mahkemesi’nin Mammadov’u tamamen serbest bırakacak bir adım atmasının ardından Bakanlar Komitesi, Azerbaycan dosyasını 2020 yılında rafa kaldırmıştı.

Osman Kavala yine tahliye edilmedi

Gezi ve Çarşı dosyalarının birleştirildiği davanın ikinci duruşması 26 Kasım Cuma günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, davanın tek tutuklu sanığı ve dört yılı aşkın bir süredir cezaevinde bulunan Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına oyçokluğu ile karar verdi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik “Soros artığı” ifadesinin ardından duruşmalara katılmayacağını dile getiren Kavala, cuma günkü (26 Kasım) duruşmaya da katılmadı.

Medyascope‘tan Beyza Kural’ın, Kavala’nın tutukluluk ve yargı sürecini derlediği haberimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.