COVID-19’a karşı geliştirdikleri aşının bazı insanlarda zararlı yan etkiler bıraktığının iddia edilmesinin ardından, Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kurulan Alman ilaç firması BioNTech’e dava açılmıştı.
Almanya’da BioNTech aşısı olduktan sonra zararlı yan etkilere maruz kaldığını söyleyen yüzlerce vaka var. İsminin açıklanmasını istemeyen bir kadın, ilaç firmasına 150 bin euroluk dava açtı. Kadın, aşı yüzünden aşırı yorgunluk, uyku düzensizliği, üst vücudunda ağrılar ve uzuvlarında şişkinlik yaşadığını söylüyor.
Bugün (Pazartesi) yapılması planlanan ilk duruşma, ileri bir tarihe ertelendi.

Almanya’daki kanunlarına göre ilaç ya da aşı üreticileri ürünlerinin faydadan çok zarar verdiğini söylemiyorsa, yan etkiler için tazminat ödemekle yükümlü. BioNTech, Pfizer ile birlikte geliştirdiği aşıya açılan davanın haksız olduğunu söylüyor. Dünyada 1.5 milyar kişinin BioNTech-Pfizer aşısı olduğu söyleniyor. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), söz konusu aşının güvenli olduğunu söylüyor.
EMA geçen hafta yaptığı açıklamada, BioNTech aşısı dahil olmak üzere onaylı tüm aşıların, pandeminin ilk yılında tüm dünyada neredeyse 20 milyon hayatın kurtarılmasına yardımcı olduğunun tahmin edildiğinin altını çizdi.
BioNTech aşısının bilinen tek zararının, genç erkeklerde kalp iltihabı türleri olan miyokardit ve perikardit için “çok küçük bir risk yarattığı” biliniyor. İlaçlar ve aşılar ruhsat aldıktan sonra beklenmeyen yan etkilerin çıkması nadir bir durum ama pandemi döneminde COVID-19 aşısı için acele ve hızlı davranılması, muhtemel yan etkilerin kolay tespit edilememiş olması anlamına gelebilir.
EMA, bu süreçte bir hata yapılmadığını söylüyor. EMA, Mayıs 2023’e yakın 1,7 milyona yakın şüpheli yan etki bildirimi aldı. Bu, her 100 doz aşıdan 0.2 vakaya denk geliyor.
Davacı kadın haklı çıkarsa, tazminatı kimin ödeyeceği belli değil. Uzmanlara göre, Avrupa Birliği’nin aşı üreticileriyle yaptığı toplu anlaşmalara göre, AB üyesi ülkeler tazminatların bir kısmını ödemek zorunda kalabilir. ABD’de ise aşı üreticileri sorumluluktan muaf.
BioNTech
Türkiye asıllı bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, 2002’de evlendikten 6 yıl sonra 2008’de BioNTech’i kurdular. Firma, COVID-19’a karşı ilk aşıyı geliştirdi. Kansere karşı geliştirmeye devam ettikleri aşılar da var ama henüz test aşamasında. Firmada şu an 300 binden fazla kişi çalışıyor.
Kaynak: Reuters