Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM’den Osman Baydemir’in “Kürdistan” konuşmasına hak ihlali kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Meclis’te yaptığı bir konuşmada “Kürdistan” dediği için disiplin cezası alan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir’in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve eski HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir’in 2017’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı bir konuşmada “Kürdistan” kelimesini kullanması nedeniyle ceza alması üzerine AİHM’e yaptığı başvuruda, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği kararı verildi. Karar oybirliği ile alındı.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10’uncu maddesinin ihlal edildiğini söyleyen mahkeme, Baydemir’e 16 bin 957 euro tazminat ödenmesine karar verdi. AİHM yargıcı Saadet Yüksel de Baydemir’in başvurusunda hak ihlali yapıldığı yönünde oy kullandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.