Madımak Katliamı’nın 30’uncu yıldönümü yaklaşırken, otel önünde toplanan bir grubun yakarak öldürdüğü aydın ve sanatçıların aileleri açıklama yaptı. Handan Metin’in ablası Şehriban Metin, “Sekiz saat devlet nasıl bekler? Niye bekler? Nedir sekiz saat kapana kıstırıp da insanları yok etmenin politik beklentisi? Nedir getirisi bunun? Nasıl bir siyasettir? Ellerine ne geçti? “diye sordu.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 2 Temmuz 1993 yılında 33 sanatçı ve aydının yaşamını yitirdiği Madımak Katliamı’nın 30’uncu yılını hatırlatmak için Ankara Mülkiyeliler Birliği’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamada davanın zamanaşımına uğratılmaya çalışıldığı ve avukatların bunu engellemek için mücadele ettiği duyuruldu.
Handan Metin’in ablası Şehriban Metin şu soruları sordu:
“Benim kardeşim Pir Sultan Abdal’ı anmaya gitti, dolayısıyla biz hangi yolda gittiğimizi biliyoruz, bu yolda yeni olmadığımızı da biliyoruz. Bu yolda gidişimizin faturasının bu kadar acılı, devletin gözü önünde sekiz saat yakmak için bekletilerek, kesilmesi insanlık adına olağanüstü sıkıntılı. Bizim için bir vahşet. Biz ölünce acımız bitecek o kesin ama düşündüğümde hiç anlam veremiyorum: Sekiz saat devlet nasıl bekler? Niye bekler? Nedir sekiz saat kapana kıstırıp da insanları yakarak yok etmenin politik beklentisi? Nedir getirisi bunun? Nasıl bir siyasettir? Sekiz saat bir yere sıkıştırarak bekletmek nedir? Ellerine ne geçti? Biz onları kaybettik, kazananı kimler bilmiyorum.”
Madımak Katliamı'nın üzerinden 30 yıl geçti
— Medyascope (@medyascope) June 21, 2023
Handan Metin'in ablası Şehriban Metin:
"Hiç anlam veremiyorum. 8 saat devlet nasıl, niye bekler? Nedir 8 saat kapana kıstırıp da insanları yok etmenin politik beklentisi? Nedir getirisi bunun?"@enesbdemirkolhttps://t.co/XYcXXS19Y8 pic.twitter.com/SPXSmO1BWB
Talepler
Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, Alevi dernekleri temsilcileri, katliam davası avukatları ve CHP milletvekili Gamze Taşcıer’in de katıldığı toplantıda Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri İsmail Ateş, taleplerini açıkladı:
“Cem evleri Alevilerin ibadethanesidir ve anayasal güvence altına alınmalıdır.
Kapatılan ve el konulan dergâhlarımız gerçek sahibi olan biz Alevilere geri verilmelidir.
Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçmeli, Alevilerin kutsal mekanlarına camii yapılmasından vazgeçmeli.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Din dersleri, tüm eğitim kurumlarının her kademesinden kaldırılmalı.
Alevi inancının asimilasyonu ve yaşamın her alanının gericileştirilmesinin kurumsal karşılığı olan, laik ve demokratik cumhuriyetin önündeki en büyük engel Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılıp, lağv edilmelidir.“
Devlet, tarihimizle ve yaşatılan katliamlarla yüzleşmeli ve hesabını vermelidir. Madımak Oteli ‘Utanç Müzesi’ olmalıdır.”
Madımak Katliamı'nın üzerinden 30 yıl geçti. Aileler, Ankara Mülkiyeliler Birliği'nde açıklama yaptı
— Medyascope (@medyascope) June 21, 2023
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri İsmail Ateş:
"Dava zamanaşımına uğratılmaya çalışılıyor. Avukatlar durdurmaya çalışıyor"@enesbdemirkolhttps://t.co/XYcXXS19Y8 pic.twitter.com/TG74aoXxnS
“Tarihimizle yüzleşmezsek daha çok cenaze kaldırtırlar”
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, toplantıda şunları söyledi:
“Acılarımızla yüzleşirken aynı zamanda tarihimizle yüzleşmek zorundayız, eğer tarihimizle yüzleşmezsek acılarımızla baş başa kalırsak, biz daha çok ağlarız, bizi daha çok ağlatırlar, daha çok cenaze kaldırtırlar, tarihimizle yüzleşmek zorundayız aksi takdirde hep beraber çürürüz’’
“Madımak ‘Utanç Müzesi’ değil, döner müzesi oldu”
Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Serkan Doğan’ın annesi Pakize Doğan, “Madımak ‘Utanç Müzesi’ değil, döner müzesi oldu, utanmadan canlarımızı yaktılar altında da dönerler yediler. Zaman aşımı diye bir şey yok bu bir katliamdır, zaman aşımı olursa onların kapısının önünde ben kendimi yakarım’’ diye konuştu.
“Madımak Oteli, ‘Utanç Müzesi’ olmak zorunda”
Madımak Katliamı’nda çocukları 12 yaşındaki Koray ve 14 yaşındaki Menekşe Kaya’yı kaybeden Hüsne Kaya, Murat Gündüz’ün kardeşi Birsen Gündüz, Yeşim ve Huriye’nin kardeşi Hüseyin Özkan, Gülender Akça’nın kardeşi Kalender Akça, birlik olma mesajı verirken Handan Metin’in kardeşi Şehriban Metin şunları söyledi:
“Zaman aşımı insanlık suçlarında olmaz, bunu yüksek sesle birlikte söylemeliyiz, Sivas bir gün, gün ışığına çıkarsa bu topraklardaki pek çok katliamla da yüzleşebileceğimizi düşünüyorum, önümüzdeki en acil ele alması gereken işlerden bir tanesi zaman aşımına karşı toplumu bilinçlendirmek ve Sivas Madımak Oteli, Utanç Müzesi olmak zorunda başka türlü biz Anadolu’nun bu vahşetiyle yüzleşemeyiz’’
“Biliyorum ki yapmayacaklar”
CHP milletvekili Gamze Taşcıer, “2 Temmuz’da mecliste Sivas’ta ki bu katliamın yaşandığı yerin utanç müzesi olmasıyla ilgili bir teklif vereceğim, biliyorum ki yapmayacaklar ama biz tarihe not düşmüş olalım” dedi.