Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarının 7,5 TL’ye yükseleceğini açıklamasının ardından ülkenin çeşitli illerinden ekmeğe zam haberleri gelmeye başladı. İstanbul’da da ekmeğe 7,5 TL zam yapılması bekleniyor. Ekmek zammındaki son durumu Halil İbrahim Balcı ve Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar’la konuştuk.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, geçtiğimiz günlerde Türkiye genelinde ekmek fiyatlarının temmuz ayı başından itibaren 7 ila 7,5 TL arasında olacağını açıklamıştı.
Ankara’daki federasyon genel merkezinde konuşan Halil İbrahim Balcı, “2022 yılında ekmek fiyatlarının 10 lira olacağı söylendi. Ancak biz tüm olumsuzluklara rağmen ekmeği 5 liradan sattık” dedi ve devam etti:
“Yaptığımız çalışmalar neticesinde ekmek fiyatının 10 lira olması söz konusu değildir. Bazı vilayetlerde bu 200 gram 7 lira olarak uygulanır, bazı vilayetlerde 210 gram 7,5 lira olarak uygulanır. İle göre farklılık arz edebilir ama 200-220 gram bandında değişiklik arz edebilir.”
Bazı illerde ekmeğe zam geldi
Balcı’nın bu açıklamasının ardından ülkenin çeşitli illerinde ekmeğe zam geldi. İzmir’de, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ve İzmir Fırıncılar Odası imzasıyla yayınlanan belgeye göre, 5 liraya satılan 210 gram ekmeğin gramajı 200 grama indirildi. Gramajı düşürülen ekmeğin satış fiyatı da 7 liraya çıkarıldı.
Sakarya’da da 250 gram ekmeğin fiyatı 5 TL’den 7,5 TL’ye yükseldi. Sakarya Fırıncılar Odası’nın talep ettiği ekmek zammı, SESOB’un Fiyat Tespit Komisyonu’nda 9 Haziran’da onaylanmıştı. Onaylanması için bakanlığa gönderilen fiyat listesine göre, 200 gramı 5 liradan satılan ekmek 250 grama çıkarılarak 7,5 liradan satışa sunulacak.
Uşak’ta ise fırıncıların artan maliyeti gerekçe göstererek zam talebinde bulunması sonrası Ekmek Fiyatı Belirleme Komisyonu yeni fiyatı belirledi. Uşak Fırıncılar ve Unlu Mamul İmalatçıları Esnaf Odası’nın zam talebini onaylayan komisyonun kararıyla, 210 gram ekmeğin 5 liradan satıldığı kentte ekmek gramajı 250 grama fiyatı da 7,5 liraya yükseltildi.
“5 liraya sattığımız 200 gram ekmeğin fiyatı 7 veya 7,5 lira arasında olacak”
Medyascope‘a konuşan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, artan giderleri gerekçe göstererek, “Haziran ayının başında undaki desteklemenin son bulmasıyla un fiyatlarında yaklaşık yüzde 50 artış, temmuz ayının başında da asgari ücretle gelen yüzde 4 ve işletme giderlerimizdeki yaklaşık yüzde 60 farktan dolayı, uzun zamandan beri 5 liraya sattığımız 200 gram ekmeğin fiyatı 7 veya 7,5 lira arasında olacak. Ekmeğin kilogram fiyatı 35,5 üzerinde olmayacak” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Ekmeğin kilogramının 35,5 üzerinde olması söz konusu değil”
Balcı, ekmeğin kilosunun 35,5 TL’yi geçmemesi halinde fiyatın 10 TL de olabileceğini ancak ekmeğin gramajının ve fiyatının önemli olduğunu vurguladı:
“Sizler 200 gramlık ekmeği 10 lira yaparsanız o zaman ekmeğe yüzde 100 zam gelmiş olur. Bizim bu açıklamamıza göre yüzde 40 civarında bir cihaz artışı meydana gelmiş oluyor. Ama bunun yerinde 280 gram ekmeği 10 lira yaparsanız kilogramı 34,5 liraya geliyor. Değişen bir şey olmaz. O fiyatı, illerde yaşayan vatandaşların talebi belli eder. Büyük ekmeği 10 lira yaparsınız, alan olmaz. Ama Karadeniz’de de ufak ekmek alan olmaz. Ekmeğin kilogramının 35,5 üzerinde olması şu an için söz konusu değil.”
“Temmuz ayının 15’i veya 20’si arasında İstanbul’da ekmek 7,5 olmuş olur”
Balcı, temmuz ayının sonuna kadar ekmeğin kilogram fiyatının 35,5 bandını geçmemek kaydıyla 7,5 lira olacağını belirtti:
“Ekmek zammı için müracaat eden vilayetler ve iller var, işlemleri devam eden vilayetler var. İşlemler sonuçlandığında bu zam temmuz ayında yürürlüğe konar. Bu işlemler temmuz ayının 15’i veya 20’si arasında olur. Temmuzun sonuna kadar muhtemelen İstanbul’a da ekmek fiyatları 35,5 bandını geçmemek şekliye 7- 7,5 tarifini almış olur.”
“Türkiye’de her ilin, İstanbul’da ise her ilçenin kendi ekmek fiyatı olmalı”
Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar, 200-210 gram ekmeğin besleyiciliğinin olmadığını belirterek “Benzine zam gelmesi, her şeye zam gelmesi anlamına gelir” dedi:
“Türkiye’nin her yerinde ekmeğin kilosunun 35,5 olarak söylenmesi çok yanlıştır. İstanbul nüfus olarak çok büyük bir şehir. Bu fiyatlar Ankara’ya göre biçilmiş fiyatlardır. Çünkü Ankara’da, Sakarya’da yasadışı fırın yok. Her fırın yaklaşık 10 bin ekmek yapıyor. Maliyetler böylelikle düşük oluyor ve esnafı kurtarıyor ama İstanbul’u kurtarmıyor. İstanbul’da yaklaşık 1.500 tane yasadışı fırın var, öncelikle bunlara bir el atsınlar.”
İstanbul’un büyüklüğü ve nüfusu nedeniyle farklı bir kategoriye konulması gerektiğini belirten Kolivar, her ilçenin kendi ekmek fiyatı olması gerektiğini söyledi:
“İstanbul’u farklı bir kategoriye koyup farklı fiyatlandırmaları lazım. İstanbul’un alım gücü iyi olan Kadıköy, Beşiktaş, Şişli gibi ilçelerinde fiyat 10 lira olmalı. Sultangazi, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa gibi ilçelerinde de 7,5 Lira olacak. Bu fiyat farkı olabilir çünkü ilçeden ilçeye kira farkı, maliyet ve işçilik farkı var. Türkiye’de her ilin, İstanbul’da ise her ilçenin kendi ekmek fiyatı olmalı. Bu açıklanan fiyatlar fırıncıları kurtarmaz.”